Πότε θα λυθούν;

Αδιαμφισβήτητα στο νησί μας υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που αν δεν κλείσουν σε έγκαιρο χρόνο η επίλυσή τους αργότερα, θα γίνεται δύσκολη έως αδύνατη… ειδικά σήμερα που έρχεται ο “Καλλικράτης” και το ΕΣΠΑ έχει μείνει μετεξεταστεό!!!
Η καθυστέρηση στη συμπλήρωση των σχημάτων κεντρικής εξουσίας, τα κενά της Δημόσιας Διοίκησης και η ασυνεννοησία πολλές φορές σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, επιφέρουν την απόλυτη αμηχανία και “φρενάρουν” για την ώρα οποιαδήποτε προσδοκία…”
Τα χρόνια που προηγήθηκαν, χάθηκαν χωρίς να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες που θα μας βοηθούσαν να ανακάμψουμε. Από τότε μέχρι σήμερα παραμένουμε, έχοντας πάντα “αναμμένες τις μηχανές” σε πορεία προσμονής για το καλύτερο και το επωφελές που μπορεί να μας ξημερώσει.
Ειδικά εδώ, σε έναν τόπο, που οι κάτοικοί του, ταλαιπωρούνται βάναυσα από την ολιγωρία της Κρατικής Διοίκησης και την ανυπαρξία της πραγματικής στήριξης και αρωγής στα μεγάλα προβλήματά τους.
Εκείνα που είχαν και … εξακολουθούν να έχουν πριν και μετά τις κάλπες, αναζητώντας εναγωνίως τρόπους αποτελεσματικούς για να τα αντιμετωπίσουν κόντρα στις αντίξοες συνθήκες των κακών καιρικών φαινομένων. Φαινόμενα που δυστυχώς μας “θυμούνται” όλο και συχνότερα στο διάστημα των τελευταίων χρόνων…
Η εμφάνιση ενός νέου τρόπου λειτουργίας της Κυβέρνησης ισχυροποίησαν την άποψη ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα περάσουν γρήγορα από τη φάση της θεωρίας στην πράξη της εφαρμογής. Για να βοηθήσουν έτσι επί της ουσίας, τον τόπο και τους πολίτες του.
Η καθυστέρηση ωστόσο στη συμπλήρωση των ηγετικών σχημάτων των κέντρων εξουσίας, τα κενά που παρατηρούνται μοιραίως από αυτό το λόγο στη δημόσια διοίκηση, η μη τοποθέτηση (ακόμη) των κυβερνητικών εκπροσώπων στις Περιφέρειες και η ασυνεννοησία για τις περισσότερες των περιπτώσεων σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο από τότε, μέχρι σήμερα, επιφέρουν την απόλυτη αμηχανία και “φρενάρουν” για την ώρα οποιαδήποτε προσδοκία…
Η Ζάκυνθος μπορεί να απέκτησε νέο αεροδρόμιο και να βρίσκονται υπό κατασκευή το δημοτικό θέατρο, το νέο νοσοκομείο και η νέα πτέρυγα του ΟΔΑΖ, ωστόσο πρόκειται για έργα, τα οποία έπρεπε να έχουν κατασκευαστεί τουλάχιστον πριν από τριάντα χρόνια, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού μας. Να υπενθυμίσουμε την ανάγκη εξυγίανσης του ποταμού του Αγίου Χαραλάμπους, την ανάγκη επέκτασης της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων και την ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων της πόλης και των τουριστικών περιοχών του νησιού μας.
Τραγική και η καθυστέρηση της μαρίνας, το “εκσυγχρονισμένο” λιμάνι μας, καθώς και η προβλήτα υποδοχής κρουαζιεροπλοίων, η οποία κάνει μόνο για βάρκες. Ταυτόχρονα, η “καθαριότητα” που επικρατεί παντού, όπως και τα σκουπίδια στην περιοχή της Δημοτικής Ακτής, του Κρυονερίου και των Λαζαρέτων, που περιμένουν, μάταια, τον εξωραϊσμό τους. Επιπροσθέτως, πρέπει να λυθούν σημαντικά ζητήματα υποδομών, όπως της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, η αύξηση της εγκληματικότητας, η εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών και η στελέχωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης.
Ως γνωστόν, η Ζάκυνθος αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα υποδομών, μεταξύ αυτών και του οδικού δικτύου, με επακόλουθο να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις, πανελλαδικά, στον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να εκπονηθούν μελέτες για νέους οδικούς άξονες, καθώς και η διαπλάτυνση της κεντρικής αρτηρίας Ζακύνθου – Βολιμών.
Σε ό,τι αφορά, δε, την αγροτική οικονομία, έπρεπε να είχαν κατασκευαστεί, ήδη, νέα σφαγεία στο νησί μας, καθώς και ένα νέο σύγχρονο σταφιδεργοστάσιο.
Τέλος, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την τόνωση του τουρισμού και των οικονομικών ομάδων που θίγονται από την οικονομική κρίση, καθώς επίσης και όλων των μέτρων για την ενίσχυση της τουριστικής οικονομίας. Από το τελευταίο κρίνεται το μέλλον του τόπου.
Τα προβλήματα της Ζακύνθου είναι πολλά, όμως, είθισται, να μη μεταφέρονται στα κέντρα εξουσίας, ρεαλιστικά, με αποτέλεσμα οι κρατικοί λειτουργοί να μη γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στα πραγματικά τους μεγέθη ή να έχουν στρεβλή αντίληψη των συμβάντων.