Αφιέρωμα στο Ζακυνθινό Μουσουργό, Δ. Βισβάρδη

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης τιμώντας την “Εθνική Μουσική Σχολή Σύνθεσης” διοργάνωσε ένα πολυήμερο εκθεσιακό αφιέρωμα στο μουσουργό και αρχιμουσικό Διονύσιο Βισβάρδη (1910-1999), που επιμελήθηκηε ο ποιητής και γνωστός αισθητικός της τέχνης Ευάγγελος Ανδρέου.
Τα εγκαίνια του αφιερώματος, πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τη συμμετοχή των λυρικών καλλιτεχνών Άννας Μορφίδου και Κωνσταντίνου Καριώτη, που ερμήνευσαν αποσπάσματα έργων του Βισβάρδη συνοδεία πιάνου από τον πιανίστα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Φρίξο-Διονύσιο Μόρτζο.
Η έκθεση περιελάμβανε βιογραφικό φωτορεπορτάζ, ιστορικά έγγραφα και έντυπα ντοκουμέντα από τη ζωή και τη δημιουργία του τιμώμενου μουσουργού, μουσικά χειρόγραφά του, προσωπικά αντικείμενα, τιμητικά αναθήματα και ενθυμήματα, παλαιά προγράμματα συναυλιών, εκδόσεις των έργων του καθώς και τη νέα έκδοση χορωδιακών τραγουδιών του σε ποίηση Διον. Σολωμού, Κ. Παλαμά, Ζαχ. Παπαντωνίου,Τέλου Άγρα, Αντίοχου Ευαγγελάτου και του ίδιου του συνθέτη. Στην εσπερίδα απηύθυναν συγκινητικούς χαιρετισμούς ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, ο οποίος επεσήμανε ότι “λόγω των ημερών καθίσταται αδύνατη η εκπλήρωση της επιθυμίας μου να βρίσκομαι κοντά σας, στην εκδήλωση που έχει σκοπό την απόδοση τιμής στη μνήμη μιάς αξιόλογης προσωπικότητας όπως ήταν ο αείμνηστος Διονύσιος Βισβάρδης. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον πολίτη Βισβάρδη, τον οικογενειάρχη Διονύσιο, τον στρατιωτικό και υπηρεσιακό άνθρωπο, αλλά προ παντός και κυρίως τον καταξιωμένο Αρχιμουσικό. Αυτόν με τον οποίο ξεκίνησα την εκμάθηση του σολφέζ, σε πρόχειρο τολ της μετασεισμικής Ζακύνθου την δεκαετία του 60. Αξίζουν θερμότατα συγχαρητήρια σε όσους διοργανώνουν την εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Διονύσιο Βισβάρδη, τον Άνθρωπο με το Α κεφαλαίο”, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος, οι Δήμαρχοι Παιανίας, Καλαμάτας και Αλυκών Ζακύνθου, Δημήτρης Δάβαρης, Παναγιώτης Νίκας και Αντώνης Γκούσκος,ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι “Η κληρονομιά του Βισβάρδη, σπουδαία και ακριβή παρακαταθήκη της πορείας της συμφωνικής-ορχηστικής μουσικής σύνθεσης”, η Πρόεδρος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών Χαρά Καλομοίρη, ο αρχιμουσικός – Διευθυντής του Μουσικού Τμήματος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Βασίλης Μακρίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος Αντώνης Οικονόμου και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας, συγγραφέας Κώστας Βαλέτας.Τελευταία άρθρα