“Πολυεθνική” επίσκεψη στο ΚΠΕ Λιθακιάς

Ανταλλαγή εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αντιλήψεων πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες, μεταξύ των μαθητών του 2ου Λυκείου και συνομηλίκων τους από σχολεία της Δανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, αντιπροσωπεία των οποίων βρίσκεται στο νησί μας, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος “Comenius”.
Tα παιδιά επισκέφθηκαν, χθες το πρωί, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Λιθακιάς και ενημερώθηκαν για ζητήματα βιοποικιλότητας, καθώς και για την χελώνα καρέτα-καρέτα.
Σημαντικό χαρακτήρισε το πρόγραμμα, ο υποδιευθυντής του 2ου Λυκείου, Απόστολος Κάρτσακας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία.
“Το πρόγραμμα Comenius είναι ευρωπαϊκό και λαμβάνει χώρα εδώ και δύο χρόνια. Σημείο αναφοράς του είναι οι πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, σε σχέση με τη θάλασσα. Ουσιαστικά, αναζητούμε τους τρόπους με τους οποίους “δένονται” οι πολιτισμοί των χωρών μας, μέσω της θάλασσας. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχει το 2ο Λύκειο Ζακύνθου, ένα σχολείο από το Οπόρτο της Πορτογαλίας, ένα από την Ανκόνα της Ιταλίας και ένα από την πόλη Οντένσε της Δανίας. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία, αφού τα παιδιά μας αποκτούν εμπειρίες και γνωρίζουν άλλους πολιτισμούς. Επισημαίνω ότι έχουν προηγηθεί επισκέψεις στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, καθώς και στη Δανία, την οποία επισκεφθήκαμε τον περασμένο Οκτώβριο. Μέσα στο πρόγραμμα της περιήγησής μας ήταν και η επίσκεψη στο ΚΠΕ Λιθακιάς. Ευχαριστώ τους συναδέλφους του Κέντρου για την συμβολή τους” τόνισε ο κ. Κάρτσακας.
Ο υπεύθυνος του ΚΠΕ Λιθακιάς, Διονύσης Τριαντάφυλλος, υποστήριξε ότι πολύ συχνά σχολεία από χώρες του εξωτερικού, επισκέπτονται το νησί μας.
“Πέρυσι και πρόπερσι, μάς είχαν επισκεφθεί μαθητές από τη Γεωργία και τη Λετονία. Τώρα, έχουν έρθει παιδιά από τη Δανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, γεγονός που είναι απόλυτα θετικό, μιας και οι επισκέπτες μπορούν να διαπιστώσουν ότι η Ζάκυνθος δεν έχει μόνο φυσικές ομορφιές, θάλασσα και δάση. Υπάρχει και το ΚΠΕ, το οποίο έχει τη δυνατότητα να δίνει πληροφορίες για το θαλάσσιο περιβάλλον. Πιστεύω ότι βάζουμε και εμείς ένα πετραδάκι στη γενικότερη εκπαίδευση και γνωριμία των μαθητών μας με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες. Θα ξεναγήσουμε τα παιδιά στον κόλπο του Λαγανά και θεωρώ ότι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους εφοδιασμένοι με νέες εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις”.
Να σημειωθεί ότι συντονιστές του προγράμματος είναι, μεταξύ άλλων, οι καθηγητές, κ.κ. Πόθος και Φουρνογεράκης.Τελευταία άρθρα