Απέχουν από τις δικαστικές αίθουσες οι δικηγόροι

Στο δεύτερο κύκλο των κινητοποιήσεών τους βρίσκονται από χθες οι δικηγόροι όλης της χώρας, που με απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής τους Επιτροπής, θα απέχουν από τα καθήκοντά τους ως αύριο.
Η ημερομηνία των κινητοποιήσεών τους (από 13 ως 15 του μήνα), συμπίπτει με τη συζήτηση στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου, που επιβαρύνει με επιπλέον ΦΠΑ τις παρεχόμενες νομικές υπηρεσίες, ενώ επί τάπητος τίθεται από τους δικηγορικούς συλλόγους όλης της χώρας, μια σειρά θεσμικά αιτήματα για την υπεράσπιση του επαγγέλματος.
Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του τοπικού συλλόγου, Σπύρος Καλογερίας, οι τελευταίες κινητοποιήσεις αποτελούν “συνέχεια” των προηγούμενων, που αφορμή αποτέλεσε η επιβολή 21% ΦΠΑ στις παρεχόμενες δικηγορικές υπηρεσίες, που όπως αναφέρει ο κλάδος, θα κληθεί να πληρώσει κάθε ιδιώτης που θα ζητήσει οποιαδήποτε νομική υποστήριξη.
Στη δεύτερη φάση των κινητοποιήσεων επιδιώκεται να μην προωθηθούν μια σειρά μέτρα που σύμφωνα με τους δικηγόρους, αμφισβητούν το θεσμικό τους ρόλο και τη λειτουργία των συλλόγων, που μετατρέπονται σε “συνεταιρισμούς” στο όνομα της “άγιας αγοράς και της απελευθέρωσής της”, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Καλογερίας.
“Το δικηγορικό λειτούργημα πλήττεται εκ βάθρων. Η ανεξάρτητη ως προς τις διάφορες αρχές λειτουργία κάθε δικηγόρου, η αυτόνομη του παρουσία και το εισόδημά του. Θέλουν να απελευθερώσουν τα ελάχιστα όρια αμοιβής μας, να μας καταστήσουν στο όνομα της απελευθέρωσης της κίνησης κεφαλαίων, υπηρεσιών, προσωπικού και κεφαλαίων, να μπορούν να παρίστανται οπουδήποτε δικηγόροι ή και μη δικηγόροι, που δεν θα έχουν τη λειτουργική φερεγγυότητά τους σε κάθε λειτουργία μας, ως παραστάτες, έτσι όπως συμβαίνει στο εξωτερικό”, επεσήμανε.
Αυτές οι αλλαγές δεν θα αφορούν μόνο τις δίκες, εφόσον οι παραστάτες θα μπορούν να “παρίστανται” ακόμη και στη σύνταξη εξωδίκων που μέχρι στιγμής χειρίζονται οι δικηγόροι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών.
“Με αυτά τα μέτρα θέλουν να εξαφανίσουν τον προσωπικό χαρακτήρα των σχέσεων του δικηγόρου με τον κάθε πελάτη του. Ο ρόλος μας ως φυσικών υπερασπιστών των δικαιωμάτων των πολιτών σε μια καθαρά ταξική κοινωνία, όπου έντονα αμφισβητούνται δικαιώματα που κατοχυρώθηκαν με αίμα και αγώνες, αμφισβητείται και θέλουν να κάνουν πέρα το προσωπικό στοιχείο της εμπιστοσύνης, της ανεξαρτησίας, ζητώντας μας να λειτουργήσουμε όπως η αγορά, δηλαδή ως ανώνυμη δικηγορική εταιρία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε ποιότητα αλλά και για την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών”, υποστήριξε.
Από τις απαντήσεις που θα λάβει η Συντονιστική Επιτροπή τους, θα αποφασιστούν και οι επόμενες κινήσεις του κάδου Πανελλαδικά, με σκοπό να συντονιστούν και οι κατά τόπους σύλλογοι.Τελευταία άρθρα