«Θα πάνε φυλακή όσοι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα»!


Ο Δήμαρχος Αρκαδίων Στέλιος Μποζίκης ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα της πολιτικής ζωής του τόπου μας, θέτει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων και δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι πρέπει να πάνε στη φυλακή όσοι έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα στη Ζάκυνθο.
Μάλιστα, καθιστά σαφές ότι αυτή αποτελεί και η πρώτη του δέσμευσης, ως υποψήφιου δημάρχου για το μοναδικό δήμο που ιδρύει ο «Καλλικράτης» στο νησί μας, τονίζοντας με έμφαση ότι η νέα διοικητική μεταρρύθμιση δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποτελέσει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα ανομήματα των καταχραστών του δημοσίου χρήματος, υπενθυμίζοντας ότι είναι ο μόνος που έχει καταφέρει με δική του πολιτική αγωγή να στείλει καταδικαστεί σε τετραετή φυλάκιση άτομο, το οποίο είναι συνυφασμένο με τη διαφθορά στη Ζάκυνθο.
Παράλληλα, ο κ. Μποζίκης θεωρεί ότι ο υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιλεγεί από τη βάση του κόμματος με εσωκομματικές διαδικασίες, βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του Δημάρχου Αρτεμισίων Αντώνη Αντίοχου, ο οποίος διεκδικεί το ίδιο αξίωμα και ξεκαθαρίζει ότι, εάν δεν είναι ο νικητής της κάλπης, θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του νικητή.

Η κυβέρνηση προχωρά, με γοργούς ρυθμούς, το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης. Τι πιστεύετε ότι θα αλλάξει ο «Καλλικράτης» στη Ζάκυνθο;
Ανεξαρτήτως της ιδεολογικής ή της επιστημονικής προσέγγισης που μπορεί να επιχειρήσει κανείς στη νέα δομή, την οποία θα αποκτήσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, το διοικητικό και πολιτικό μας σύστημα, τρία πράγματα είναι εντελώς αδιαμφισβήτητα:
Πρώτον, ότι πρόκειται από τις σημαντικότερες διοικητικές παρεμβάσεις από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους το 1830, και είναι λογικό αυτός ο στόχος να «απογυμνώνει» όλους τους μικροϋπολογισμούς που παρεισφρύουν σε κάθε αλλαγή.
Δεύτερον, αυτή η αλλαγή είναι απολύτως απαραίτητη, όχι μόνο για να υπάρξουμε ως χώρα, αλλά και ως εθνότητα στις νέες συνθήκες του παγκόσμιου ανταγωνισμού, οπότε πρέπει να πλησιάσουμε τα διοικητικά πρότυπα των αναπτυγμένων κρατών, επειδή η σύγχρονη κρατική μας αποτελεσματικότητα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως το πιο σύντομο ανέκδοτο, γεγονός που έχει εντυπωθεί και στην κοινή γνώμη.
Τρίτον, είναι τόσο ώριμα, πλέον, τα πράγματα και η επιθυμία του κόσμου για κάτι πιο φρέσκο και αποδοτικό, ώστε να αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα ένα τέτοιο εγχείρημα, το οποίο συγκεντρώνει, για πρώτη φορά, τόση ευρεία κοινωνική συναίνεση. Δυστυχώς, όμως, αυτή η προσπάθεια έχει κατασυκοφαντηθεί στη Ζάκυνθο και κάποιοι προσπαθούν να την απαξιώσουν.

Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι το κάνουν αυτό;
Για δικούς τους λόγους. Όμως, δε θα ήθελα να αναφερθώ στους λόγους που πιθανολογώ μετά βεβαιότητας, δηλαδή, δε θα ήθελα να υπεισέλθω σε σκέψεις άλλων.
Γνωρίζω μόνο ότι το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη» πρέπει να το μελετήσουμε όλοι, να τοποθετηθούμε επ’ αυτού στα Όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ζακύνθου, να διαβουλευτούμε και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις ή για κάποιες παρεμβάσεις, που κρίνουμε απαραίτητες για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος.

Στη Ζάκυνθο πρόκειται να ιδρυθεί ένα δήμος, άποψη με την οποία συμφωνήσατε εξ’ αρχής, υποστηρίζοντας ότι η επιβίωση του νησιού μας εξαρτάται από την ίδρυση μόνο ενός δήμου και όχι περισσοτέρων, όπως διατείνονται οι υπόλοιποι Δήμαρχοι. Νιώθετε δικαιωμένος;
Νιώθω δικαιωμένος, γιατί στον αγώνα που έκανα – σχεδόν μόνος μου στη Ζάκυνθο από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες – για την ίδρυση ενός δήμου στο νησί μας, είχα στο πλευρό μου τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, η οποία επιθυμεί ένα δήμο.
Νιώθω, λοιπόν, δικαιωμένος, γιατί, επιτέλους, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με όσα είχε κάνει, το 1998, με τη μεταρρύθμιση «Καποδίστριας», θεσμοθέτησε τον ένα δήμο, με βάση συγκεκριμένα αναπτυξιακά κριτήρια και όχι με μικροπολιτικά συμφέροντα. Έχω την άποψη ότι η ίδρυση ενός δήμου αποτελεί μοναδική λύση για τα προβλήματα του νησιού μας, γιατί μόνο τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να αποφασίσουμε για πολύ μεγάλα ζητήματα, τα οποία είναι σε εκκρεμότητα, όπως ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, τα αποχετευτικά δίκτυα και η διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν οριστικά, γιατί βρίσκονται σε σημείο επικινδυνότητας και, εάν δεν εξασφαλίσουμε τις λύσεις τους, δεν μπορούμε να συζητάμε για κανένα άλλα θέματα, ούτε για λιμάνια, ούτε για δρόμους, ούτε για τουρισμό. Πρέπει, λοιπόν, να προγραμματίσουμε τα άλλα έργα υποδομής, αφού λύσουμε τα τρία αυτά σημαντικά ζητήματα, τα οποία χρονίζουν, ώστε να καταστήσουμε το νησί μας ελκυστικότερο και με καλύτερο τουρισμό.

Θεωρείτε ότι η Ζάκυνθος βρίσκεται στο «και πέντε»;
Η κατάσταση του νησιού μας είναι δραματική. Ο «Καλλικράτης» και ο ένας δήμος θα είναι τα εργαλεία, που θα επιτρέψουν σε κάθε Ζακυνθινό να ελπίζει ότι η κατάσταση αυτή θα βελτιωθεί, καθώς και ότι θα αναστραφεί, αρκεί, βέβαια, να αναλάβουν τις τύχες αυτού του δήμου άνθρωποι, οι οποίοι θα έχουν γνώσεις, εμπειρία και διάθεση να προσφέρουν στον τόπο τους.

Έχετε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι επιθυμείτε να είστε υποψήφιος για τον ένα δήμο του νησιού…
Θα ήταν εγωιστικό εάν έλεγα ότι «εγώ είμαι υποψήφιος στον ένα δήμο». Η κοινωνία κρίνει την υποψηφιότητα κάθε πολίτη και πολιτικού και όχι ο ίδιος και, εάν η κοινωνία συμφωνεί, τότε μπορεί να προχωρήσει. Δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να πιέσω την κοινωνία και να «φάω τα μούτρα μου»!
Οι υποψηφιότητες πρέπει να κριθούν από τους πολίτες, με κάλπη. Επειδή ο ιδεολογικός και πολιτικός μου χώρος είναι το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με στήριξε και στις εκλογές, ως υποψήφιο δήμαρχο Αρκαδίων, ζήτησα, από την πρώτη στιγμή, να στηθούν κάλπες για την επιλογή του υποψήφιου δημάρχου.
Είμαι σίγουρος ότι συμφωνούν με την άποψη αυτή, τόσο ο Βουλευτής, όσο και η Νομαρχιακή Επιτροπή. Άλλωστε, η διαδικασία αυτή θα αποτελέσει προωθητική δύναμη, η οποία θα δώσει τη νίκη στο κόμμα μας στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Ο κ. Βαρβαρίγος έχει καταστήσει, ήδη, σαφές ότι ο υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ θα επιλεγεί από τη βάση και ότι πρόκειται να τον στηρίξει…
Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, γιατί οποιαδήποτε άλλη λύση επιλεγεί από τα Κεντρικά, η οποία θα είναι αποκύημα διεργασιών τριών – τεσσάρων ανθρώπων, δε θα αποτελεί νομιμοποίηση της κοινωνίας και τότε τα αποτελέσματα θα είναι δραματικά για τη Ζάκυνθο, αλλά και για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.
Κανένας δεν μπορεί να παίζει με την κοινωνία και να την αγνοεί, γιατί δεν είναι δυνατόν να ψηφίζει η κοινωνία για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είναι κομματικό Όργανο, και να μην επιλέγει τον υποψήφιο δήμαρχό της. Αυτές οι τακτικές είναι αδιανόητες.
Ευτυχώς, όμως, στη Ζάκυνθο υπάρχει ομοφωνία για εσωκομματικές διαδικασίες και θα αποτελέσουν κοινό αίτημα στην Ιπποκράτους, η οποία δεν μπορεί να το αγνοήσει, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο το ΠΑΣΟΚ θα καταγάγει θρίαμβο στις δημοτικές εκλογές.

Έχετε συζητήσει την επιθυμία σας αυτή με τον κ. Βαρβαρίγο ή με στελέχη της Ιπποκράτους;
Βεβαίως, έχω συζητήσει το θέμα αυτό με τον κ. Βαρβαρίγο, ο οποίος μου κατέστησε σαφές ότι είναι υπέρ των εσωκομματικών εκλογών. Επίσης, έχω συζητήσει και με στελέχη του κόμματος, διότι είναι απαίτηση της κοινωνίας. Καθημερινά, έρχομαι σε επαφή με συμπολίτες μας, οι οποίοι θέτουν δύο ζητήματα: Πρώτον, ότι πρέπει να γίνουν εσωκομματικές διαδικασίες και δεύτερον ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέα πρόσωπα, με φρέσκιες ιδέες, προκειμένου να ξεφύγουμε από εκείνη την πολιτική, η οποία μας οδήγησε στο δραματικό σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

Εσείς δεν είστε νέο πρόσωπο στην πολιτική, γιατί η καριέρα σας ξεκίνησε το 1994, στο Δήμο Ζακυνθίων, δηλαδή μετράτε, ήδη, δεκαέξι χρόνια…
Όχι, δεν είναι έτσι, γιατί είμαι μόνο τρία χρόνια Δήμαρχος Αρκαδίων και πιστεύω ότι η πολιτική χρειάζεται νέους ανθρώπους. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να παραγνωριστεί η προσφορά των ανθρώπων εκείνων που αγωνίζονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι έχουν προσφέρει, πραγματικά, στη Ζάκυνθο, με εντιμότητα και ήθος. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αξιοποιηθούν, γιατί ο νέος δήμος, στα πρώτα του βήματα, χρειάζεται έμπειρους πολιτικούς, οι οποίοι έχουν αποδείξει τις δυνατότητές τους.

Εντιμότητα και ήθος είναι είδη εν ανεπαρκεία στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής. Πιστεύετε ότι είναι εύκολο να αλλάξουν νοοτροπία οι πολιτικοί μας;
Είναι εύκολο να αλλάξει αυτή η νοοτροπία. Όμως, για να γίνει αυτό, πρέπει, επιτέλους, να πάει κάποιος φυλακή! Δεσμεύομαι, λοιπόν, ως υποψήφιος, ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να οδηγηθούν στη φυλακή, όσοι έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα στη Ζάκυνθο. Οι Ζακυνθινοί γνωρίζουν ότι το εννοώ, γιατί το έχω, ήδη, πράξει.
Ο «Καλλικράτης» δεν πρέπει να λειτουργήσει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Είναι ρητή δέσμευσή μου, η οποία θα αποτελέσει και προμετωπίδα του όποιου προγράμματος καταρτίσουμε, δηλαδή, ότι θα πάνε φυλακή όσοι έχουν οδηγήσει τη Ζάκυνθο, με ανομίες τους, σε αυτή την κατάσταση. Ο Δήμος θα ασκήσει πολιτικές αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα για τη δέσμευση των περιουσιών όλων, όσων έχουν εμπλακεί σε «μαύρες τρύπες» και σε «μαύρα σκάνδαλα»!

Ονόματα…
Τα γνωρίζει η κοινωνία. Δε χρειάζεται να τα πω εγώ. Η κοινωνία γνωρίζει ότι έχω δώσει μάχες με τη διαφθορά και είμαι ο μόνος που κατάφερα πρόσωπο, το οποίο είναι συνυφασμένο με τη διαφθορά στη Ζάκυνθο, να καταδικαστεί, με τη δική μου πολιτική αγωγή, σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης!

Πιστεύετε ότι θα καταφέρετε να χαλιναγωγήσετε τα φαινόμενα διαφθοράς στο νησί μας;
Εάν γνωρίζουν όλοι ότι θα τιμωρηθούν, αυστηρά, σε περίπτωση που καταχραστούν δημόσιο χρήμα, τότε είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει η συμπεριφορά τους.

Στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψήφιου δημάρχου του ΠΑΣΟΚ θα συναντήσετε ένα συνάδελφό σας, το Δήμαρχο Αρτεμισίων Αντώνη Αντίοχο, ο οποίος έχει εκδηλώσει την επιθυμία να είναι υποψήφιος. Ποια η γνώμη σας;
Ο Αντώνης Μπαλιακράς είναι φίλος μου, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω την επιθυμία του, γιατί έχει αναφαίρετο δικαίωμα να διεκδικήσει την υποψηφιότητα, όπως και κάθε πολίτης. Ο Αντώνης Μπαλιακράς είναι επιτυχημένος Δήμαρχος και φίλος μου και θα παραμείνει φίλος μου!

Εάν δεν επιλεγείτε εσείς από τη βάση του κόμματος, τι θα κάνετε;
Δεσμεύομαι από τώρα ότι, εάν είναι άλλος ο νικητής, θα συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιό του και θα δώσουμε μαζί τη μάχη. Περιμένω, βέβαια, από όλους την ίδια δήλωση!

Ένα από τα βασικά ζητήματα της Ζακύνθου είναι το θέμα του νερού, το οποίο είναι μονίμως στην επικαιρότητα. Το πρόβλημα του νερού θα λυθεί;
Ευτυχώς, θα έχουμε νερό, μετά τις παρεμβάσεις, που πραγματοποιήσαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών, από κοινού με τον Παναγιώτη Αβράμη. Αγωνιστήκαμε και πονέσαμε γι’ αυτήν την ιστορία, συμμετέχοντας σε πολύωρες συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και καταφέραμε να χρηματοδοτηθεί ο Σύνδεσμος Ύδρευσης με ένα σημαντικό ποσό και να εξασφαλιστεί η λειτουργία του έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.
Είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάναμε, γιατί αποδεικνύει ότι, όταν παλεύεις για κάτι, με τεκμηριωμένη πρόταση, πολιτικά και νομικά, τότε επιτυγχάνεις λύσεις.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρω ότι βοήθησε πολύ και ο Βουλευτής στο ζήτημα αυτό, γιατί από την Αυστραλία όπου βρισκόταν, είχε τηλεφωνικές επαφές με τον κ. Τόλιο και με τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Βασιλική Αλεξανδρίδου, ενώ συνέδραμε ένας ακόμα Ζακυνθινός, ο οποίος δεν επιθυμεί να αναφέρω το όνομά του.
Το πρόβλημα του νερού πρόκειται να λυθεί, οριστικά, με τον «Καλλικράτη», γιατί τότε θα υπάρξει μία μόνο Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης, δηλαδή ΔΕΥΑ, για όλο το νησί, οπότε θα υφίσταται συνολική διαχείριση του προβλήματος, τόσο σε επίπεδο είσπραξης των τελών, όσο και αυτό του προγραμματισμού των έργων.

Ποια Ζάκυνθο ονειρεύεστε;
Ονειρεύομαι μια Ζάκυνθο που θα έχει διαφορετικά κοινωνικά χαρακτηριστικά από αυτά που έχει σήμερα, διότι το πρόβλημα του νησιού μας είναι, πρωτίστως, κοινωνικό. Όμως, για να γίνει αυτό, απαιτείται να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, ενώ πρέπει να υπάρχει μια πολιτική ηγεσία, που θα δείχνει το δρόμο, ο οποίος δε θα είναι συνυφασμένος με την εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων, με την κάλυψη της ανομίας και με την «αρπαχτή»!