Αυτά θέλει ο δημότης

Κάθε καινούριος χρόνος ξεκινά πάντοτε με νέες ελπίδες, νέες προοπτικές, αισιοδοξία και μια γλυκιά προσμονή ακόμη και για την ελάχιστη θετική αλλαγή στα μικρά και στα μεγάλα που μας απασχολούν καθημερινά. Αυτά ισχύουν και φέτος αλλά… για τους συνηθισμένους ανθρώπους. Αντίθετα, για τους υποψήφιους των εκλογών της Αυτοδιοίκησης, για τους επίδοξους Δημάρχους και Περιφερειάρχες δηλαδή, η φετινή χρονιά είναι αρκετά διαφορετική.
Μπορεί σε κάποιους να φαίνονται μακρινή προοπτική. Όμως, για τους γνώστες, οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 είναι ήδη εδώ! Κι αυτό γιατί, πλέον, πολλά και σημαντικά έχουν αλλάξει στην Αυτοδιοίκηση. Και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για νέα, άφθαρτα πρόσωπα που θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στο στίβο της πολιτικής.
Γιατί μπορεί ο πολίτης, στις εθνικές εκλογές, να βάζει ίσως και αψήφιστα το σταυρό προτίμησης στο βουλευτή του, ίσως και να παρασύρεται λίγο ευκολότερα από λαμπερά ονόματα, ίσως και να του αρέσει η ιδέα να ανήκει κι αυτός στο “σύστημα” των μεγάλων πολιτικών οικογενειών της χώρας, ακόμη κι αν δεν αποκομίζει άμεσα οφέλη.
Όμως, οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι τελείως άλλη υπόθεση. Γιατί ο Δήμος είναι το σπίτι σου, είναι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια όπου κυκλοφορείς, η καθαριότητα του τόπου σου, ο φωτισμός και η ασφάλεια της γειτονιάς σου, οι υποδομές του σχολείου του παιδιού σου. Είναι βασικά πράγματα που καθορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής σου.
Είναι βασικά πράγματα που δε μπορείς να τα αγνοήσεις εύκολα. Γι αυτό και σκέφτεσαι διπλά πριν ρίξεις την ψήφο. Γι αυτό και δε σου αρκεί ένα απλό «όνομα», αλλά χρειάζεσαι αποδείξεις ότι ο άνθρωπος που θα κάτσει στην καρέκλα του Δημάρχου έχει και τη θέληση αλλά και τα προσόντα για να κάνει τη δύσκολη δουλειά που θα του ανατεθεί.
Με αυτή τη λογική, για τον απλό πολίτη-ψηφοφόρο δε μετρά τόσο η εικόνα, όσο μετρά η ουσία. Έρχονται από το πουθενά, με εφόδιο τις ικανότητές τους και την αγάπη τους για τον τόπο τους. Και κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών γιατί καταφέρνουν να τους πείσουν ότι είναι ικανοί για τη θέση που διεκδικούν.
Πώς το καταφέρνουν αυτό; Απλούστατα, οι περισσότεροι αξιοποιούν τις δυνατότητες που τους προσφέρουν οι σύγχρονες μέθοδοι της επικοινωνίας. Ξεκινούν έγκαιρα την εκστρατεία προσέγγισης των πολιτών και προβάλουν τις ιδέες τους, την πρότασή τους για τον τόπο τους. Με τα νέα μέσα που τους προσφέρει η επικοινωνία καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που κάθε αρχάριος αντιμετωπίζει και να πείσουν ότι είναι κατάλληλοι για τη θέση.
Θα είναι μεγάλο λάθος αν στις προσεχείς εθνικές εκλογές, οι Ο.Τ.Α, πολιτικά κόμματα ή συνδυασμοί αγνοήσουν τα πρωτόγνωρα μηνύματα που οι ψηφοφόροι στέλνουν μέσα από την κάλπη. Μηνύματα αδιαφορίας, απαξίωσης, δυσαρέσκειας, αναξιοπιστίας προς το πολιτικό σύστημα της χώρας. Μηνύματα που εκφράζονται με την αποχή των ψηφοφόρων από την εκλογική διαδικασία. Οι ψηφοφόροι άλλαξαν γιατί έχασαν την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον τους για το πολιτικό μας σύστημα.
Πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα υποψήφιοι των Ο.Τ.Α θα πρέπει να αποκωδικοποιήσουν άμεσα τα μηνύματα πριν βρεθούν ενώπιον νέων, πιο επώδυνων, εκπλήξεων. Άραγε θα μπορούσε να κερδηθεί η χαμένη αξιοπιστία των πολιτικών και με ποιούς τρόπους; Ποιές αποφασιστικές κινήσεις θα πρέπει να γίνουν για να επαναπατριστούν οι ψηφοφόροι, αν όχι στα κόμματα τους, τουλάχιστον στις κάλπες;
Οι πολίτες – ψηφοφόροι δεν είναι ψηφοφόροι να πάνε με το κοπάδι. Ο κάθε ψηφοφόρος είναι μοναδικός με συγκεκριμένες ανάγκες, επιθυμίες, και προβλήματα. Οι υπεύθυνοι πολιτικοί θα πρέπει να ανακαλύψουν το νέο προφίλ του πολίτη – ψηφοφόρου.
Οι πολίτες – ψηφοφόροι βαρέθηκαν να υποτιμάται η νοημοσύνη τους. Και οι πολιτικοί συνεχίζουν το ίδιο τροπάριο, βάζοντας πρώτα απ’ όλα το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Έχουν μάθει να αμφισβητούν. Οι ιδεολογικές διαφορές κομμάτων και πολιτικών προσώπων αμφισβητούνται και αυτοεπαναλαμβάνονται κουραστικά.
Οι ψηφοφόροι δε χειραγωγούνται πλέον εύκολα με πολιτικές ρητορείες και ιδεολογικά ευρήματα. Από τις πολιτικές ηγεσίες περιμένουν συγκεκριμένες πολιτικές και λύσεις γιατί τα προβλήματα μέρα με τη μέρα μεγαλώνουν. Η κοινωνία μας δεν χρειάζεται θεωρητισμούς αλλά πρακτικές απαντήσεις στα προβλήματα.
Οι πολίτες – ψηφοφόροι θέλουν εγγυήσεις. Δεν πιστεύουν ούτε σε λόγια, ούτε σε λαγούς, ούτε σε θαυματοποιούς. Το θαύμα του πολλαπλασιασμού των ψαριών και τα μαγικά του Χάρυ Πότερ είναι πλέον μόνο για σόου στην τηλεόραση. Θέλουν εγγυήσεις από τους πολιτικούς, δεν δίνουν, πλέον, “λευκές επιταγές” και η ψήφος τους έχει ημερομηνία λήξης και αντίδρασης.Τελευταία άρθρα