11,5 εκατ. ευρώ για το νέο ΧΥΤΑ αναζητά ο Σύνδεσμος Καθαριότητας

Τη βοήθεια της Περιφέρειας για τα έργα που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, μέσα στο επόμενο διάστημα και αφορούν την αναβάθμιση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ και τη δημιουργία νέου, ανάλογα με τη μορφή διαχείρισης που θα επιλέξει να εφαρμόσει, ζήτησε ο Σύνδεσμος Καθαριότητας με ταξίδι που πραγματοποίησε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στην Κέρκυρα ο πρόεδρός του, Ανδρέας Ξένος.
Η κατάσταση που δημιουργείται ενόψει και το καλοκαιριού, δημιουργεί την αναγκαιότητα για κατ’ επείγουσες αποφάσεις και άμεση εκτέλεση έργων, αφού ο υπάρχον χώρος υγειονομικής ταφής, είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθει στον αυξημένο όγκο σκουπιδιών που καλείται να δεχθεί.
Υπολογίζεται δε, με βάση και το σχεδιασμό για το νέο ΧΥΤΑ, ότι γι’ αυτό το σκοπό θα απαιτηθούν περίπου 11,5 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνουν εκτός από τη διαμόρφωση του χώρου και την κατασκευή εργοστασίου κομποστοποίησης.
Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα παρέμβασης στον υπάρχον ΧΥΤΑ, ο κ. Ξένος με δηλώσεις του στην “Ημέρα”, στάθηκε στο αίτημα που κατατέθηκε στη γ.γ. της ΠΙΝ, Βάσω Αλεξανδρίδου, για χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους. Όπως είπε, το αίτημα κατατέθηκε και εγγράφως με τη μορφή κατ’ επείγοντος και η κ. Αλεξανδρίδου θα το εντάξει στις συναντήσεις που θα έχει στο Υπουργείο Οικονομικών, ενδεχομένως και σήμερα.
“Για τα συγκεκριμένα έργα δεν μπορούμε να χρηματοδοτηθούμε από ευρωπαϊκούς πόρους, γι’ αυτό ζητάμε τους εθνικούς και πιστεύουμε ότι το αίτημά μας θα γίνει αποδεκτό παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν σε σχέση με τα οικονομικά της χώρας. Μπορεί να μην λάβουμε το σύνολο των 2,2 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για το ίδιο έργο, όμως αν λάβουμε 800.000€ που αφορούν την αποκατάσταση του τοιχίου, είναι και αυτή μια σημαντική ενίσχυση”, υποστήριξε.
Σχετικά με τις δαπάνες για το νέο ΧΥΤΑ, σημείωσε ότι θα κοστίσουν περίπου 800.000€ από τα οποία τα 500.000€ θα αφορούν τις μελέτες για τον χώρο και τα υπόλοιπα 300.000€ το εργοστάσιο κομποστοποίησης.
“Υπάρχουν δύο τρόποι χρηματοδότησης των συγκεκριμένων μελετών. Η πρώτη αφορά την ένταξη στο συνολικό κόστος για το νέο χώρο και η δεύτερη, από τις δράσεις του οριζόντιου προγράμματος “Θησέας”. Επίσης, υπάρχει κονδύλι από το ΕΣΠΑ για την κατασκευή του έργου, έτσι όπως καταθέσαμε την πρότασή μας στις 5 Μαρτίου για την συνολική αναπροσαρμογή του προγράμματος. Επιπλέον χρήματα μπορούν να βρεθούν από τα Τεχνικά Προγράμματα, τη ΣΑΕΠ κ.α.”, είπε.
Όσα αναφέρθηκαν από τον κ. Ξένο, θα συζητηθούν και στην αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου την Τετάρτη, που θα πραγματοποιηθεί με όσους συμβούλους δώσουν το “παρών”, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει απαρτία ή όχι.