Εδώ η Ζάκυνθος χάνεται… υποψήφιοι αρμενίζουν!

Αυτές τις ημέρες σε όλα τα πολιτικά πηγαδάκια, πέρα από την οικονομική κρίση και τη φημολογούμενη πτώχευση της χώρας μας, συζητείται έντονα και το ποιος ή ποια θα διεκδικήσει τον ένα και μοναδικό δήμο που θα ιδρυθεί στο νησί μας με το σχέδιο “Καλλικράτης”.
Εκείνο που προβληματίζει τον πάντα ευκολόπιστο και προδομένο λαό του νησιού μας, δεν είναι ποιος θα καθίσει στην καρέκλα του δημάρχου, αλλά ποιος θα καθαρίσει την “κόπρο” των προκατόχων του.
Γιατί, ως γνωστόν, η μεγάλη πρόκληση δεν είναι να εκλεγεί κάποιος – αυτό, ούτως ή άλλως, θα γίνει – αλλά ποιος θα έχει το σθένος, την τόλμη και τα κότσια να προχωρήσει στην κάθαρση των σκανδάλων που έχουν πληγώσει ανεπανόρθωτα το νησί μας, γιατί η νέα μεταρρύθμιση δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποτελέσει την “Κολυμβήθρα του Σιλωάμ” για τα ανομήματα των αιρετών μας.
Όμως, εκτός από αυτό, που είναι βασικό και κύριο, ο μοναδικός εκλεκτός του λαού πρέπει να φροντίσει για την επιβίωση του δήμου, ο οποίος θα ξεκινήσει το βίο του, καταρρακωμένος οικονομικά, αφού τα χρέη των δήμων, των συνδέσμων και των δημοτικών επιχειρήσεων ξεπερνούν τα 75.000.000 ευρώ και μόνο ο Ύψιστος γνωρίζει πού θα φτάσουν μέχρι την αλλαγή φρουράς, τον Ιανουάριο του 2011.
Οπότε, οι ενδιαφερόμενοι, αρσενικοί και θηλυκοί, πριν αρχίσουν να διατυμπανίζουν ότι θέλουν να είναι υποψήφιοι, καλό θα ήταν να εξηγούν εκ των προτέρων τι προτίθενται να πράξουν για την επιβίωση του μοναδικού δήμου, καθώς και το σχέδιό τους για την επίλυση των προβλημάτων του νησιού μας, τα οποία διογκώνονται καθημερινά και σχετίζονται με τα αυτονόητα, δηλαδή τη διαχείριση υδάτινων πόρων και απορριμμάτων, καθώς και τη βιολόγηση των λυμάτων.
Όπως θα ήταν καλό να αναφέρουν πώς σκέφτονται να λύσουν τα οικονομικά προβλήματα, χωρίς φυσικά να τα φορτώσουν στους αθώους πολίτες, οι οποίοι, βέβαια, φέρουν μόνο την ευθύνη της ψήφου τους σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Δε χρειάζεται να αναφέρουμε τις βασικές ανάγκες του νησιού, γιατί αυτές έχουν γραφεί χιλιάδες φορές, αλλά καλό θα ήταν να γνωρίζουμε και το όραμα κάθε εκκολαπτόμενου υποψήφιου.
Γιατί δε γνωρίζουμε εάν το έχουν πάρει χαμπάρι, αλλά μάλλον δε θα υπάρξει δήμος για να διοικήσουν, δεδομένου ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Ζάκυνθο έχει βαρέσει διάλυση και το σύστημα έχει καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τι θα γίνει αύριο στο Δήμο Ζακυνθίων, στους Συνδέσμους και τη ΔΕΥΑΖ, ενώ η μία απεργία των εργαζομένων διαδέχεται την άλλη.
Και μέσα σ’ αυτήν την ωραία ατμόσφαιρα, όπου δεν ξέρουμε αν υπάρξει αύριο, γενικώς και ειδικώς, έχει αρχίσει η φιλολογία περί υποψηφίων που ενδιαφέρονται ή δεν ενδιαφέρονται, καθώς και παρασκήνια, τα οποία έρχονται στο φως και που ελάχιστα ενδιαφέρουν στην παρούσα ζοφερή φάση.
Ωστόσο, κάθε παραπολιτική στήλη που σέβεται τον εαυτό της, οφείλει να ενδώσει στην παραφιλολογία και να αναφέρει τους βασικούς υπόπτους.
Με το σκεπτικό αυτό, στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως είναι αναμενόμενο, ένεκα κυβέρνησης, οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί, αρχής γενομένης από τον πρώην Βουλευτή Δημήτρη Παλαιοθόδωρο, το Δήμαρχο Αρτεμισίων Αντώνη Αντίοχο και το Δήμαρχο Αρκαδίων Στέλιο Μποζίκη, μέχρι τη Μαρία Κλαυδιανού και τη Μαρλέν Μαρίνου – Ξανθού.
Σε ό,τι αφορά τον κ. Παλαιοθόδωρο είναι γεγονός οι καλές σχέσεις του με το Βουλευτή Δημήτρη Βαρβαρίγο, ενώ έχει το προβάδισμα, δεδομένου ότι συζητά απ’ ευθείας με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αδελφό του Νίκο.
Ο Αντώνης Αντίοχος και ο Στέλιος Μποζίκης έχουν εκφράσει την επιθυμία να είναι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και φήμες κάνουν λόγο για διατάραξη των σχέσεών τους, εξαιτίας του γεγονότος ότι διεκδικούν το χρίσμα από το ίδιο κόμμα.
Η Μαρία Κλαυδιανού θεωρείται δυνατή διεκδικήτρια, λόγω και της στενής σχέσης που έχει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αφού είναι και ειδική σύμβουλός του στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
Διάφορες πληροφορίες θέλουν τη Μαρλέν Μαρίνου – Ξανθού να θέτει υποψηφιότητα στις εσωκομματικές διαδικασίες για την επιλογή του υποψήφιου Δημάρχου του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι εάν το ΠΑΣΟΚ ορίσει υποψήφιο χωρίς την έγκριση της βάσης, τότε θα κατέλθει ως επικεφαλής ανεξάρτητου ψηφοδελτίου, το οποίο έχει ήδη έτοιμο, με τριάντα δύο υποψήφιους!
Αναφορικά με τις διαταραγμένες σχέσεις Στέλιου Μποζίκη και Δημήτρη Βαρβαρίγου, ο τελευταίος δηλώνει, ρητά και κατηγορηματικά, ότι δεν έχει κόντρα με κανέναν και ότι στηρίξει όποιον υποψήφιο επιλέξει η βάση και το κόμμα του.
Μάλιστα, ο Βουλευτής Ζακύνθου τονίζει σε κάθε κατεύθυνση ότι κάθε μέλος του κόμματος έχει το δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα και ότι, όπως προβλέπει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, οι ενδιαφερόμενοι θα κριθούν από τη βάση με εσωκομματικές εκλογές, καθώς και ότι θα στηρίξει, με όλες του τις δυνάμεις, τον υποψήφιο, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα.
Από την άλλη πλευρά, ο Δήμαρχος Αλυκών Αντώνης Γκούσκος φέρεται απηυδισμένος από το πολιτικό σκηνικό του τόπου μας και σκέφτεται να αποχωρήσει με τη λήξη της θητείας του, ενώ είναι άγνωστο τι θα πράξει ο Δήμαρχος Ελατίων Νίκος Θεοδόσης.
Όσο για το Δήμαρχο Ζακυνθίων Διονύση Ακτύπη προτίθεται να ολοκληρώσει τη θητεία του και να επανέλθει στα επιστημονικά του καθήκοντα, ενώ ο Δήμαρχος Λαγανά Διονύσης Κομιώτης σκοπεύει να διεκδικήσει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που είχε πει ότι θα κάνει και ο Παύλος Κολοκοτσάς, αν και οι δύο άνδρες διατηρούν πολύ καλές σχέσεις.
Σε ό,τι αφορά το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, δεν πρέπει να ξεχνάμε την Ελένη Πυλαρινού, καθώς και το Θεοδόση Καλογερόπουλο, του οποίου το όνομα κυκλοφορεί έντονα στις πολιτικές συζητήσεις.
Φυσικά, εκλογές… άνευ λέοντος δεν έχουν νοστιμάδα και καλά θα κάνουμε όλοι να κρατάμε μία «πισινή» σχετικά με τις δηλώσεις του Νομάρχη Διονύση Γάσπαρου ότι δεν ενδιαφέρεται για το μοναδικό δήμο και ότι θα πολιτευτεί στην Περιφέρεια, γιατί όλοι θεωρούν ότι αποκλείεται να βγάλει τα γάντια της πολιτικής και να μην τολμήσει μία τέταρτη υποψηφιότητα.
Εκτός αυτού, θα έχουμε και δεύτερο γύρο, οπότε του έρχεται κουτί, γιατί τα παραπάνω δείχνουν ότι στο ΠΑΣΟΚ έχουν πολλά μαλλιά να ξάνουν και, όπως λέει ο σοφός λαός, ο λέων… στην αναμπουμπούλα χαίρεται.
Αυτά τα ολίγα προς το παρόν.Τελευταία άρθρα