“Ο Γενικός Γραμματέας” από τον πολιτιστικό σύλλογο Σκουλικάδου

Το θεατρικό έργο “Ο Γενικός Γραμματέας” του Ηλία Καπετανάκη, παρουσιάζει, ο πολιτιστικός σύλλογος Σκουλικάδου, συνεχίζοντας και φέτος την πλούσια θεατρική του δραστηριότητα.
Οι παραστάσεις θα δοθούν στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αρκαδίων στο Σαρακινάδο από την Παρασκευή 9 ως την Κυριακή 18 του μήνα εκτός Δευτέρας και Τρίτης και πρόκειται, για άλλη μία καθαρά ερασιτεχνική παραγωγή του συλλόγου, που δουλεύτηκε με επαγγελματισμό και μεράκι.
Στην παράσταση αναφέρθηκαν χθες ο πρόεδρος και η γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκουλικάδου, Μπάμπης Πλέσσας και Ουρανία Πλέσσα, καθώς και ο πρόεδρος της Εργατικής Εστίας, Αλοϊσιος Πλέσσας, αφού η τελευταία θα διαθέσει 120 δωρεάν εισιτήρια στους δικαιούχους.
Με συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, αναφέρθηκαν στην προσπάθεια του συλλόγου και στο έργο, για το οποίο απασχολήθηκαν 42 άτομα, αριθμός που χαρακτηρίζεται αρκετά μεγάλος για τα δεδομένα της Ζακύνθου και κυρίως για μια ερασιτεχνική παράσταση.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου και σκηνοθέτης, Μπάμπης Πλέσσας, το έργο γράφτηκε το 1893 από τον Ηλία Καπετανάκη και αναφέρεται σε στοιχεία που αντικατοπτρίζονται στο σήμερα, όπως η αστυφιλία, τα ρουσφέτια, η ξενομανία κ.α.
“Ο Γενικός Γραμματέας” είναι κωμωδία “μετ’ ασμάτων” που παρουσιάζει με σατιρικό τρόπο την έλλειψη μόρφωσης, την αναξιοκρατία και τις ιδιοτελείς πολιτικές συναλλαγές στην πολιτική ζωή του ελληνικού κράτους στα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς και την προσπάθεια για την κοινωνική άνοδο μέσα από την επίδειξη πλούτου και τη μίμηση ξένων προτύπων. Πρόκειται για δείγματα της ελληνικής κοινωνίας και πολιτείας που εκατό και πλέον χρόνια μετά εξακολουθούν να μας είναι γνώριμα», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Πλέσσα.
Δήλωσε δε, ότι οι καταστάσεις εκείνης της εποχής μας είναι ιδιαίτερα γνώριμες, ενώ τα μηνύματα της παράστασης είναι πολλά και ανταποκρίνονται στο σήμερα.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού της Εργατικής Εστίας, επεσήμανε ότι δικαίωμα να λάβουν εισιτήρια, έχουν οι εγγεγραμμένοι του 2009 και του 2010 και δεν έχουν πάρει άλλο θεατρικό εισιτήριο φέτος
Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι μπορούν να παραλάβουν τα δελτία θεάματος, καθημερινά, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, από 08.00 έως 14.00, με την προσκόμιση των κατά περίπτωση απαραίτητων δικαιολογητικών (αστυνομική ταυτότητα, θεωρημένα βιβλιάρια ασθενείας, απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης με 100 ημερομίσθια το 2009, ΑΦΜ, αρχική απόφαση συνταξιοδότησης), στα γραφεία της εστίας.
Τόνισε επίσης, ότι όσοι λάβουν τα εισιτήρια, πρέπει άμεσα να κλείσουν θέσεις, αφού το ενδιαφέρον για την παράσταση είναι πολύ μεγάλο.
“Δεν θα θέλαμε να έχουμε καθόλου εισιτήριο όμως, οι ανάγκες μας είναι τέτοιες που το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Θα μπορούσαμε να δώσουμε παραστάσεις εντελώς δωρεάν, αν η Πολιτεία βοηθούσε τον πολιτισμό. Μόνο για την παράστασή μας χρησιμοποιούμε πλήθος κοστουμιών και αρκετά σκηνικά τα οποία δεν τα βρίσκουμε έτσι”, υπογράμμισε ο κ. Μπάμπης Πλέσσας.
Στο έργο παίζουν οι: Γ. Κεφαλληνός, Ε. Χασάπη, Α. Κακολύρη, Γ. Σεμιτέκολος, Δ. Καραγιαννοπούλου, Ε. Προδρομίτης, Α. Κόντζαλη, Π. Καποδίστριας-Κακλής, Ε. Δέλλιος, Δ.Π. Πλέσσας, Ν. Λούτας, Δ. Τσουκαλάς, Γ. Λευτάκης, Γ. Πύλιου, Δ.Α.Πλέσσας, Μ. Παπαδημητρίου, Γ. Δέλλιος και Γ. Βλασσόπουλος.
Η σκηνοθεσία είναι του Μπάμπη Σιγούρου, με βοηθό τον Γιώργο Κεφαλληνό, τα σκηνικά του Γιάννη Μήλεση και τα κοστούμια της Μαριέττας Μαρούδα. Τη μουσική επιμελήθηκε η Διονυσία Σταμίρη και έπαιξαν ίδια (ακορντεόν) και οι: Γ. Μυλωνάς (βιολί), Σ. Μαυρομάτης (κιθάρα), Α. Αγαλιώτης, Γ. Λευτάκης, Γ. Πόθος, Ν. Σούλης-Μπερνάκης (κλαρίνα), Μ. Τσαούσης (κόντρα), Π. Κακολύρης (κρουστά), Α. Σταμίρης (μαντολίνο), Δ. Αγαλιανός (τρομπέτα).
Τα ηχητικά και οι φωτισμοί είναι του Διονύση Νέςγκα, ενώ την αφίσα επιμελήθηκε η Έφη Χασάπη και την επιμέλεια του προγράμματος η Ουρανία Πλέσσα. Βοήθησαν επίσης οι: Σ. Μαρκεσίνης (κατασκευή σκηνικών), Γ. Ζούγρα – Μ. Παπαδημητρίου (μακιγιάζ), Α. Δημητροπούλου (υποβολείο), το στούντιο “Ίριδα” (φωτογραφία-βιντεοσκόπηση) και οι γραφικές τέχνες “Έντυπο”.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι η πρώτη παράσταση του “Γενικού Γραμματέα” πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 19 Αυγούστου του 1893 στο θέατρο “Τσόχα”, από το θίασο Δημήτρη Αλεξιάδη – Ευάγγελου Παντοπούλου.