“Φως” στο τούνελ του τουρισμού βλέπει η Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά και μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χριστίνα Τετράδη, η οποία επισημαίνει ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα ενός τουριστικού προορισμού δε βασίζεται μόνο στα αξιοθέατα που προσφέρει, αλλά και στη σωστή διαχείριση υποδομών, φυσικών πόρων, τεχνολογίας, ανθρώπινου δυναμικού και προβολής, τονίζοντας παράλληλα ότι ασυντόνιστες κινήσεις, έστω και με καλή πρόθεση, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε… έξοδο -απ’ τ’ αδιέξοδο.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η κ.Τετράδη δηλώνει ότι θα επιθυμούσε μια διαφορετική προβολή του τουριστικού προϊόντος με άμεσες και “στοχευμένες” ενέργειες, με εξειδικευμένο στρατηγικό πλάνο και συντονισμένες δράσεις, οι οποίες πρέπει να έχουν συνεχή και συνεπή χαρακτήρα.
Τέλος, εκφράζει την αισιοδοξία της για τη στροφή που εμφανίζεται προς τον κλάδο της κρουαζιέρας, με προοπτική ανάπτυξης και, μάλιστα, με σημαντική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου .
Δύσκολη και η φετινή χρονιά;
Κάθε πέρυσι και καλύτερα! Τα πρώτα δεδομένα για το 2010 δείχνουν ότι ο συνδυασμός του ισχυρού ευρώ, της αδύναμης λίρας και της αβεβαιότητας που επικρατεί στις ευρωπαϊκές οικονομίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν θα παρουσιάσουν ιδιαίτερη ανάκαμψη στην τουριστική ζήτηση, ενώ ερωτηματικό αποτελεί ο εσωτερικός τουρισμός καθώς οι Έλληνες φέτος αναμένεται να έχουν μειωμένη οικονομική δυνατότητα για διακοπές.
Μείωση σε αφίξεις, αλλά και στα έσοδα;
Tο μόνο σίγουρο! Είναι δύσκολο μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον να προβλεφθεί ο ακριβής αριθμός των αφίξεων, παρότι τα ποσοστά αυτή τη στιγμή κυμαίνονται σε μείωση κατά 10%. Αν λάβουμε υπόψη ότι οι ξενοδόχοι έχουν προχωρήσει σε εκπτώσεις της τάξεως 10-20%, την μείωση στις διανυκτερεύσεις και την αντίστοιχη μείωση του επιπέδου της αγοραστικής κίνησης, τότε κάνουμε λόγο για μια συνολική πτώση στα έσοδα που αγγίζει το 20-30%.
Πήγε καλά, όμως, ο θαλάσσιος τουρισμός…
Με ούριο άνεμο! Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή προς τον κλάδο της κρουαζιέρας με προοπτική ανάπτυξης για πολλές περιοχές της χώρα μας και μάλιστα με σημαντική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ειδικότερα για τη Ζάκυνθο, έχουμε βιώσει τη… δυστυχή εμπειρία του να βλέπουμε αυτή τη δυνατότητα στο βάθος της θάλασσας, μιας και τα κρουαζιερόπλοια δεν μπορούν να προσεγγίσουν το λιμάνι μας.
Θα συνεχιστεί η κατηφόρα;
Πιάνουμε πάτο. Μετά το δύσκολο 2009 όπου τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις απώλεσαν μεγάλο ποσοστό του τζίρου τους, το 2010 προμηνύεται ακόμη δυσκολότερο λόγω έλλειψης ρευστότητας, στο οποίο θα συντελέσει εκτός των άλλων και η μείωση του εσωτερικού τουρισμού.
Φταίει μόνο η διεθνής οικονομική κρίση;
Ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Η διεθνής οικονομική κρίση βρήκε την ελληνική οικονομία σε δεινή κατάσταση και έφερε στην επιφάνεια όλες τις διαχρονικές της αδυναμίες, οι οποίες κάνουν δύσκολο το έργο της αντιμετώπισης των νέων προβλημάτων που προέκυψαν.
Ευθύνες έχουν και οι επιχειρηματίες;
Σίγουρα τις λιγότερες. Να ληφθεί υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών που σχετίζονται με τον τουρισμό οφείλεται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία ειδικότερα μεμονωμένων επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν προβεί σε μεγάλες, ποσοτικά και ποιοτικά, επενδύσεις στον τουρισμό. Οι πρωτοβουλίες από τη πλευρά του κράτους ως προς τη δημιουργία ειδικών υποδομών είναι εξαιρετικά ελλιπείς όπως βιώνουμε και στη Ζάκυνθο και ουσιαστικά περιορίζονται στις επιδοτήσεις μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου.
Υπάρχει τρόπος ανάκαμψης;
Προϋπόθεση για την ανάκαμψη του κλάδου είναι να παραμένει ανταγωνιστικός, προσφέροντας ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο και εμπλουτισμένο προϊόν, σε ελκυστικές τιμές, στη διεθνή τουριστική αγορά, με συνέπεια και επάρκεια.
Μήπως η προβολή δεν ήταν επαρκής;
Σημαντική προτεραιότητα και εργαλείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της τουριστικής πολιτικής, είναι η ενίσχυση του μάρκετινγκ και της προβολής του τουριστικού προϊόντος με άμεσες και «στοχευμένες» ενέργειες, με εξειδικευμένο στρατηγικό πλάνο και συντονισμένες δράσεις, οι οποίες να έχουν συνεχή και συνεπή χαρακτήρα.
Ακρίβυνε το τουριστικό προϊόν;
Φθηνότερα δεν γίνεται. Όχι μόνο δεν ακρίβυνε, αλλά οι προσφερόμενες τιμές έχουν πέσει σε επίπεδα του 2005. Πρέπει να επισημανθεί ότι το Ξ.E.E αποφάσισε τη μείωση κατά 5% των κατωτάτων ορίων τιμών των ξενοδοχείων για το έτος 2010. Με την απόφασή του αυτή, παρέχει στους ξενοδόχους σαφή κατεύθυνση τιμολογιακής πολιτικής, που ευνοεί την προσέλκυση, όσον το δυνατόν μεγαλύτερης ζήτησης, χωρίς, όμως, να θίγεται το επίπεδο και η σύνθεση των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Μέχρι πότε ο ξένος τουρίστας θα ταξιδεύει στην Ελλάδα φθηνότερα;
Μέχρι να μάθουν οι Έλληνες ότι οι διακοπές δεν περιορίζονται στο διάστημα 20 Ιουλίου με 20 Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση όμως για το 2010 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) συνιστά την εφαρμογή της ίδιας τιμολογιακής πολιτικής που ισχύει φέτος για τους Tour Operator και για τους μεμονωμένους Έλληνες και ξένους πελάτες, καθώς και για τους πελάτες των εναλλακτικών δικτύων (Internet, Ταξιδιωτικά Γραφεία).
Η προσφορά υπηρεσιών εξακολουθεί να είναι υψηλή;
Όσο αντέχει ……το σαμάρι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ο τουρισμός στη χώρα μας προχωρά με αυτόματο πιλότο, χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια καθοριστικά βήματα προόδου και αναβάθμισης, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας, ανταγωνιστικές των άλλων προορισμών. Εντούτοις, συνεχίζει να υφίσταται η διαχρονική έλλειψη στρατηγικής για τον τουρισμό από την πολιτεία, οδηγώντας τις τουριστικές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο.
Υπάρχουν πολλά παράπονα για τις τιμές…
Για τις τιμές των Ξενοδοχείων αποκλείεται. Για τις τιμές του καφέ και του νερού, ίσως. Η προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας και η συγκράτηση των τιμών, δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο ξενοδοχειακό περιβάλλον, αλλά και στις υπόλοιπες συναφείς επιχειρήσεις, ώστε όλοι μαζί να προσφέρουμε ένα ανταγωνιστικό και ελκυστικό προϊόν.
Ακριβό παραμένει και το κόστος μεταφοράς…
Στη Ζάκυνθο δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα την τύχη μας!!! Στο θέμα κόστους μεταφοράς προς την Ζάκυνθο, διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι η γεωγραφική μας θέση (280 χλμ από Αθήνα-δυτικά) επιτρέπει την γρήγορη, εύκολη και οικονομική πρόσβαση, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από όλες τις χώρες τις Ευρώπης.
Το all inclusive ανέτρεψε την κατάσταση στον ελληνικό τουρισμό;
Κίνηση ματ! Σε κυρίαρχη τάση εξελίσσεται το all inclusive, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, αφού το ανταγωνιστικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση παίζει καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση του. Το σύστημα all inclusive εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο αφού παρέχει πλεονεκτήματα για τους πελάτες, ιδίως για τους οικογενειάρχες, στους οποίους κυρίως απευθύνεται, προσφέροντας καλύτερο οικογενειακό προγραμματισμό.
Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει;
Να αλλάξει ΟΧΙ, να εξελιχθεί ΝΑΙ! Το all inclusive εξελίσσεται συνεχώς, αφού εμπλουτίζεται με ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες (σπορ, εκδρομές, spa). Τα πακέτα all inclusive προσφέρονται πλέον και σε αναβαθμισμένες κατηγορίες (ασημένια, χρυσή, πλατινένια), ώστε ο πελάτης, ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτει, να απολαμβάνει αντίστοιχα επιπλέον υπηρεσίες.
Ποιες είναι οι τάσεις στις παραδοσιακές αγορές;
Πτωτικές που εξελίσσονται σε μορφή “χιονοστιβάδας”. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση της Βρετανικής αγοράς, η οποία αποτελεί την κύρια αγορά για τη Ζάκυνθο, με ποσοστό από 60%, οπότε και οποιαδήποτε ποσοστιαία μεταβολή στον αριθμό των αφίξεων, μεταφράζεται σε υψηλά απόλυτα νούμερα.
Επιβάλλεται ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων με τις παραδοσιακές αγορές, πριν τα ανησυχητικά αυτά φαινόμενα μετατραπούν σε σοβαρά προβλήματα. Για την αναβάθμιση ενός κορεσμένου και ώριμου προϊόντος, όπως είναι η Βρετανική Αγορά στη Ζάκυνθο, επιβάλλεται ο εμπλουτισμός, η εξειδίκευση και η ποιοτική διαφοροποίησή του, ώστε με βελτιωμένη πλέον μορφή να μπορέσει να επανατοποθετηθεί. Το «νέο» τουριστικό μοντέλο, θα πρέπει να στηριχτεί στην ποιότητα και στην διαφορετικότητα, ώστε να προσελκύσει διαφορετικού οικονομικοκοινωνικού επιπέδου πελατεία στην ίδια αγορά.
Σε νέες αγορές κατορθώσαμε να αποκτήσουμε πρόσβαση;
Το καλύτερο αντίδοτο! Οι νέες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία-Ουκρανία-Βαλκανικές χώρες) αποτελούν τις νέες δυναμικές αγορές και ίσως την έκπληξη το 2010, με σαφείς αυξητικές τάσεις με ποσοστά άνω του 20%. Η δε απ’ ευθείας πτήση από τη Μόσχα αποτελεί επιτυχία!
Και με τη βίζα από τη Ρωσία τι γίνεται;
Όπως ανακοίνωσαν τόσο ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος όσο και η Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Άντζελα Γκερέκου κατά την επίσκεψή τους στη τουριστική έκθεση στη Μόσχα, προχωράνε ταχύτατα οι διαδικασίες για την επιτάχυνση , τη μείωση του κόστους έκδοσης, αλλά και την επιμήκυνση της διάρκειας ισχύος σχετικά με την έκδοση βίζας. Η Ελλάδα θα χορηγεί βίζες πολλαπλών εισόδων, 6-12 μηνών, ώστε να διευκολυνθεί η εισροή επισκεπτών προς την Ελλάδα από ανερχόμενες τουριστικά χώρες όπως είναι η Ρωσία.
Μας συναγωνίζονται δυνατά οι γείτονές μας…
Μάλλον μας ανταγωνίζονται, με τα δικά μας όπλα! Οι γείτονές μας που είναι προορισμοί εκτός ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα ευνοημένοι λόγω του ισχυρού δικού μας ευρώ και πετυχαίνουν να προσφέρουν παρόμοιο τουριστικό προϊόν σε πολύ ελκυστικές τιμές.
Η πρόβλεψή σας για το τουριστικό μέλλον του νησιού μας.
Φως στο τούνελ! Στη σημερινή διεθνοποιημένη οικονομία, το συγκριτικό πλεονέκτημα ενός τουριστικού προορισμού δε βασίζεται μόνο στα αξιοθέατα που προσφέρει αλλά και στη σωστή διαχείριση υποδομών, φυσικών πόρων, τεχνολογίας, ανθρώπινου δυναμικού και προβολής. Το τουριστικό μοντέλο που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, αναμφίβολα προσέφερε στην ανάπτυξη του τουρισμού, όμως είναι πλέον ξεπερασμένο. Είναι επιτακτική ανάγκη για το τουριστικό μέλλον του νησιού μας ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μιας νέας τουριστικής πολιτικής, με στρατηγική και στόχους, που θα βασισθεί στην ποιότητα και στην διαφορετικότητα, και θα ενεργοποιήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τους Επιχειρηματίες. Ασυντόνιστες κινήσεις, έστω και με καλή πρόθεση, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε… έξοδο -απ’ τ’ αδιέξοδο.
A. Γκερέκου: “Η τρέχουσα χρόνια μπορεί να κλείσει και με θετικό πρόσημο στις αφίξεις”!
Έκκληση στους εμπλεκόμενους με τα τουριστικά πράγματα της χώρας να εργαστούν προς την κατεύθυνση της παραγωγής θετικών ειδήσεων απηύθυνε σε συνέντευξη της στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Άντζελα Γκερέκου.
“Να ενωθούν οι θετικές δυνάμεις των Ελλήνων. Επιχειρηματίες, φορείς, ελληνικά ΜΜΕ, με μια φωνή να συνδράμουν στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα να ανταπεξέλθει στη δύσκολη αυτή φάση που περνάει”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η κ. Γκερέκου εκτίμησε ότι η τρέχουσα χρόνια μπορεί να κλείσει και με θετικό πρόσημο στις αφίξεις εάν δεν υπάρξει κάποιο αρνητικό γεγονός, ενώ επεσήμανε ότι θα είναι και νίκη η συγκράτηση των αφίξεων και στα περυσινά επίπεδα. Μεγάλη έμφαση στο ρεύμα τουριστών προς την Ελλάδα η κ. Γκερέκου δίνει στις αγορές της Ρωσίας, Ουκρανίας, αλλά και αυτές των Βαλκανίων, σημειώνοντας ότι αυτές μπορεί να αποτελέσουν και το φάρμακο για την κρίση που περνάει η Ελλάδα και ο Τουρισμός ειδικότερα. Αφού ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά θα τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες για τη νέα διαφημιστική καμπάνια του 2011, υπογράμμισε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.
Μάλιστα, για την τόνωση της κρουαζιέρας και την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση για το θέμα του καμποτάζ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Ποια η εικόνα που έχετε αποκομίσει από την παρουσία της Ελλάδας στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις;
Αξιοποιήσαμε όλες τις επαφές που είχαμε, τόσο σε επίπεδο υπουργών υφυπουργών, tour operators, ό,τι μπορέσαμε να επηρεάσουμε θετικά, το έχουμε πετύχει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Και αυτό φάνηκε και στη Γερμανία, όπου πηγαίνοντας εκεί, με το ιδιαίτερο βαρύ κλίμα να έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα, φύγαμε με μια αντιστροφή του κλίματος. Αυτό αποδεικνύεται από τα δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων και μέσα από τις κοινές δηλώσεις που έκαναν ο υπουργός οικονομίας, ο υφυπουργός και αρμόδιος για τα τουριστικά πράγματα αλλά και ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων όλης της Γερμανίας, όπου πραγματικά επισήμανε την αντιστροφή του κλίματος, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται μέσα από τις κρατήσεις. Η τουριστική Ελλάδα είναι πιο έτοιμη να τους υποδεχθεί. Ούτε τα 6.000 νησιά έχουν χαθεί, ούτε η 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή, ούτε η καταπληκτική ενδοχώρα, ούτε η ιστορία και ο πολιτισμός της Ελλάδας.
Πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί η γερμανική αγορά φέτος;
Θα είναι τεράστια επιτυχία, ακόμα και να παραμείνουμε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ωστόσο, εάν κεφαλαιοποιηθεί αυτό που αφήσαμε στη Γερμανία, μπορούμε να μιλήσουμε και για μικρή άνοδο, όπως τόνισε και ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων της Γερμανίας. Δύσκολο το στοίχημα αλλά η αισιοδοξία υπάρχει.
Μετά τη Γερμανία δώσατε το παρόν και στη Ρωσία. Σε ποια εξέλιξη βρίσκεται το θέμα της έκδοσης visa για τους Ρώσους Ταξιδιώτες;
Φέτος η διαδικασία έκδοσης visa θα είναι γρηγορότερη, αφού θα λαμβάνεται, εντός 24 ή 48 ωρών, με τα 4 visa center, να συμβάλουν σημαντικά στην ταχύτητα έκδοσης τους. Μάλιστα, τα visa center θα είναι, ταυτόχρονα, και πυλώνες διαφήμισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Επιτέλους, μπορούμε να μιλάμε για θετική εξέλιξη, μέσα από την έκδοση της Multi Visa (για 6 μήνες, 1, 2 ή ακόμα και 5 χρόνια, κατά περίπτωση), ενώ η πρόθεσή μου είναι η έκδοση εθνικής visa, που είναι επιτρεπτή στα πλαίσια της συνθήκης Σέγκεν. Να τονίσω ότι η έκδοση εθνικής visa πρέπει να αφορά και τη χώρα της Ουκρανίας, αφού μόλις 40.000 Ουκρανοί (από τα 8 εκατ. που ταξιδεύουν, κάθε χρόνο, στο εξωτερικό) επισκέπτονται την Ελλάδα.
Η Ρωσία είναι μια απίστευτα σημαντική αγορά για την Ελλάδα, στην οποία δεν είχε δοθεί καμία ουσιαστική σημασία μέχρι σήμερα. Μόνοι τους μας ανακάλυψαν οι Ρώσοι. Τη στιγμή που 2,8 εκατομμύρια Ρώσοι ταξιδεύουν στην Τουρκία, την Ελλάδα επισκέπτονται μόλις 250.000, ως αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης στοχευμένης πολιτικής, που υπήρχε τόσα χρόνια για την προσέλκυση τουρισμού από τη χώρα αυτή.
Πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί το ρεύμα αφίξεων από Ρωσία; Θα υπάρξει στοχευμένη καμπάνια για την αγορά αυτή;
Ήδη, οι Ρώσοι tour operators μιλούν για άνοδο, από 15% έως και 30%, ενώ η πεποίθησή μου είναι ότι μπορεί να φτάσει το 40% και το 50%. Μάλιστα, εκτιμώ ότι, εάν δεν μεταβληθούν οι συνθήκες, με τη δυναμική που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα, οι ανατολικές χώρες, Ρωσία και Βαλκάνια, μπορεί να είναι το φάρμακο για το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα και ο τουρισμός μας αυτή τη χρονιά, καθώς και αντιστάθμισμα για τις όποιες απώλειες μπορεί να έχει η Ελλάδα από τις ευρωπαϊκές αγορές.
Σε ό,τι αφορά τη διαφήμιση, υπό το πρίσμα των χρεών μας και στη Ρωσία (οφείλονται ακόμα χρήματα σε Ρώσους tour operators), η Ελλάδα δε θα ξοδεύσει ασύστολα ποσά χωρίς αντίκρισμα. Θα δοθεί έμφαση σε ταξίδια δημοσιογράφων στην Ελλάδα, προκειμένου να δουν μια εικόνα διαφορετική από αυτή που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ και δεν είναι κολακευτική για τη χώρα μας.
Τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στη ροή αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα από τα Διεθνή ΜΜΕ;
Απαιτείται κεντρική παραγωγή θετικών ειδήσεων. Να ενωθούν οι θετικές δυνάμεις των Ελλήνων. Επιχειρηματίες, φορείς, ελληνικά ΜΜΕ, με μια φωνή, να συνδράμουν όλοι στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα να ανταπεξέλθει τη δύσκολη φάση που περνάει. Την ίδια στιγμή, η επέτειος φέτος των 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα και η διοργάνωση του κλασικού Μαραθώνιου μπορεί να αποτελέσει από μόνο του ένα θετικό γεγονός, που μπορεί να γίνει μια μεγάλη ευκαιρία και μία μεγάλη πρόκληση για όλους μας. Ευκαιρία για να φέρουμε ξανά την Ελλάδα και το Μαραθώνιο στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης και πρόκληση για να διαχειριστούμε σωστά την ευκαιρία αυτή, ώστε τα οφέλη για τη χώρα μας να είναι πολλά, σημαντικά και κυρίως μόνιμα.
Η συνένωση των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού έχει συμβάλει στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας; Εξακολουθούν να υφίστανται συνεργίες, μεταξύ των εμπλεκομένων υπουργείων, που εμποδίζουν την προώθηση του έργου σας;
Δεν είναι εύκολο το στοίχημα αυτό. Άλλωστε, το χρονικό διάστημα είναι λίγο, για να κριθεί αυτό. Η συνεργία πολιτισμού και τουρισμού έχει τα πολύ θετικά της στοιχεία. Μια πηγή αποφάσεων, λιγότερος χρόνος. Από την άλλη, ο τουρισμός έχει και την αυτονομία του. Έχω μια πολύ καλή συνεργασία με τους υπουργούς, που εμπλέκονται στα του τουρισμού. Αλλά σε αυτόν τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας, που βρήκαμε και η χώρα μας έχει, δεν είναι εύκολο να γίνει αυτό. Προσπαθούμε, κάνουμε κοινές ομάδες εργασίες για κάθε θέμα, ώστε να ελαχιστοποιούμε, όσο γίνεται, αυτές τις δυσκολίες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Δεν έχουμε φτάσει στο ιδεατό, έχουμε προχωρήσει, έχουμε κάνει καλά βήματα και θέλουμε να φτάσουμε σε ένα στόχο που όλα αυτά να συντονίζονται.
Τι απαντάτε στο αίτημα των φορέων που δραστηριοποιούνται με την κρουαζιέρα και ζητούν την άρση του καμποτάζ;
Το καμποτάζ είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να το λύσουμε το συντομότερο δυνατό. Αυτή τη στιγμή, ειδικά, που τα οικονομικά μέτρα πονάνε πάρα πολύ, δεν μπορούμε να χάνουμε από τον τουρισμό περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, λόγω του καμποτάζ. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην κρουαζιέρα. Οι φορείς ζητάνε να γίνει διευθέτηση του θέματος, έως το Μάιο, για να προλάβουμε το 2011.
Ποιες οι τελευταίες εξελίξεις σε ΕΤΑ και ΕΟΤ μετά και την διενέργεια του διαχειριστικού ελέγχου; Θα υπάρξουν και ποινικές ευθύνες;
Όταν πήραμε την απόφαση για το διαχειριστικό έλεγχο σε ΕΟΤ και ΕΤΑ, στόχος ήταν να φανούν οι παθογένειες ενός συστήματος που λειτούργησαν αρνητικά για τη χώρα και τον τουρισμό, ούτως ώστε να χτίσουμε το καινούριο οικοδόμημα. Δεν είναι αυτοσκοπός ή τιμωρία. Στόχος ήταν η αποτύπωση των ευθυνών Εμείς θα παραδώσουμε το πόρισμα στην κυβέρνηση και αυτή θα αποφασίσει. Σε ό, τι αφορά την ΕΤΑ, σε λίγες ημέρες, θα έχει το καινούριο Διοικητικό Συμβούλιο. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, η εταιρία τελούσε σε μια απραξία, με μεγάλα ερωτηματικά ως προς τη διαχείριση της.
Ποια η εκτίμησή σας για την τουριστική κίνηση το Πάσχα;
Φέτος, λέμε στους Έλληνες να μείνουν Ελλάδα και να στηρίξουν την χώρα μας. Για το Πάσχα το κλίμα είναι καλό, αλλά είναι νωρίς και αυτό θα επηρεάσει τις αφίξεις από το εξωτερικό. Σε ό, τι αφορά τις τιμές, ήδη, η ΠΟΞ έχει στείλει οδηγία σε όλους τους ξενοδόχους για μείωση τιμών. Χρειάζεται, ωστόσο, οι επιχειρηματίες του τουρισμού να αντιληφθούν τη δική τους θέση. Χρειάζεται συγκράτηση τιμών, ώστε ο μεμονωμένος επισκέπτης να έχει την ίδια τιμολογιακή αντιμετώπιση με τον ξένο που κλείνει διακοπές, μέσω του tour operator.
Τι προβλέπετε για την εξέλιξη των αφίξεων το 2010;
Η ροή τουριστών, ίσως, να είναι και αυξημένη, σε σχέση με πέρυσι, εάν δε συμβούν αρνητικά γεγονότα. Πάντως, νίκη είναι και η συγκράτηση των αφίξεων στα περυσινά επίπεδα. Παράλληλα, τα έσοδα θα είναι λίγο χαμηλότερα, πράγμα που η αγορά το έχει αντιληφθεί.
Φέτος, η καμπάνια της χώρας μας, για το 2010, ουσιαστικά ήταν ένα φρεσκάρισμα της προηγούμενης με την προσθήκη του νέου συνθήματος, το «Καλημέρα». Πότε αναμένετε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της “νέας” καμπάνιας για τη χρονιά του 2011;
Μετά το Πάσχα ξεκινάμε πολύ σημαντική δουλειά, με ανοικτούς διαγωνισμούς, για την υλοποίηση της νέας διαφημιστικής καμπάνιας, για να είμαστε έτοιμοι, τον Οκτώβρη, και να ξεκινήσει γρήγορα η διαφημιστική καμπάνια του 2011. Στο μεταξύ βγαίνει, ήδη, στον αέρα ο ανανεωμένος δικτυακός τόπος www.visitgreece.gr, με 4.000 κείμενα, γεμάτα από Ελλάδα που στόχος είναι αυτό να μετεξελιχθεί σε ένα από τα καλύτερα site στην Ευρώπη.