“Στροφή” στην ποίηση από τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου

Όταν το σχολείο δίνει το ερέθισμα στα παιδιά για να ασχοληθούν με δημιουργικά πράγματα και όχι μόνο με τα μαθήματα, τότε το εκπαιδευτικό έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Κάτι τέτοιο συνέβη στο 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο Ζακύνθου, όπου οι Διευθυντές του σχολείου, αλλά και η υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης, Στέλλα Κολποδίνου, συνεργάστηκαν με τους μαθητές, οι οποίοι δημιούργησαν μια ποιητική συλλογή, που κοσμεί τους τοίχους του διδακτηρίου.
Η συγκεκριμένη προσπάθεια έλαβε χώρα στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, η οποία εορτάζεται την προσεχή Κυριακή, και έτσι τα παιδιά βρήκαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με μια σημαντική μορφή τέχνης, όπως είναι η ποίηση, ενώ… “ανακάλυψαν” και τους Ζακυνθινούς ποιητές. Η κ. Κολποδίνου ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν σε αυτή την πρωτοβουλία και τόνισε πως το αποτέλεσμα είναι άκρως ικανοποιητικό.
“Η προσπάθειά μας ξεκίνησε πριν από έναν μήνα περίπου. Τα παιδιά ερχόταν στη σχολική βιβλιοθήκη και διαπίστωσα πως έπαιρναν διάφορα βιβλία, εκτός από τις ποιητικές συλλογές. Αποφάσισα, λοιπόν, να τους δώσω το κίνητρο, προκειμένου να ασχοληθούν και με την ποίηση, που είναι μια σημαντική μορφή τέχνης. Σύνθημα της προσπάθειας που κάναμε ήταν να πλημμυρίσει με στίχους το σχολείο μας. Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, αφού τα παιδιά εξακολουθούν να φέρνουν δίστιχα και τετράστιχα, τα οποία διάβασαν και τους άρεσαν. Παράλληλα, οι μαθητές γνώρισαν τους Ζακυνθινούς ποιητές. Στην αρχή η διαδικασία ήταν επώδυνη και κουραστική, επειδή έπρεπε να βρούμε χρόνο μέσα από το ωράριο των μαθημάτων, το οποίο είναι ασφυκτικό. Στην πορεία, όμως, η διαδικασία αυτή έγινε ευχάριστη και δημιουργική. Οι μαθητές ασχολήθηκαν με την εργασία αυτή και στις ελεύθερες ώρες τους. Πιστεύω πως δώσαμε μια νότα αισιοδοξίας στο σχολείο μας. Ευχαριστώ τον Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου, Γιάννη Κοπανά, για την αμέριστη συμπαράστασή του στο έργο μας, τον Διευθυντή του 1ου Λυκείου, Δημήτρη Πλατανιά, τον τεχνικό μας συνεργάτη, Μάκη Κόμη, που βοήθησε στην τοποθέτηση των ποιημάτων στους τοίχους του διδακτηρίου, καθώς και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι παρότρυναν τα παιδιά να επισκεφθούν τη σχολική βιβλιοθήκη. Ένα ευχαριστώ και στους γονείς των παιδιών που αγκάλιασαν την προσπάθειά μας” υπογράμμισε η κ. Κολποδίνου.
Να σημειωθεί ότι οι Διευθυντές του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου επαίνεσαν τα παιδιά και την κ. Κολποδίνου για την εργασία τους, ενώ το ίδιο έπραξε και ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημήτρης Στραβοπόδης.