Τρομάζουν… οι προβλέψεις για το καλοκαίρι


Με έντονο προβληματισμό περιμένουν τη νέα τουριστικοί περίοδο και οι τουρ οπερέιτορ που δραστηριοποιούνται στο νησί, με τους περισσότερους να κάνουν λόγο για μείωση όχι μόνο στα έσοδα των επιχειρήσεων, αλλά και στις αφίξεις. Με βάση όσα έχουν διαδραματιστεί το τελευταίο διάστημα και την “εικόνα” που έρχεται από τις χώρες κυρίως της δυτικής Ευρώπης, η μείωση για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τη Ζάκυνθο θα είναι αισθητή και δεν αποκλείεται οι αφίξεις στο νομό να πέσουν ακόμη και κάτω από τα 400.000 άτομα.
Στην πρόβλεψη αυτή προχώρησε με δηλώσεις του στην “Ημέρα” ο τουριστικός πράκτορας, Γιάννης Φιλιπποπολίτης, που συμμετείχε στην έκθεση του Βερολίνου, ενώ το γραφείο του οργάνωσε ειδική εκδήλωση στη Μόσχα, πριν από περίπου 15 μέρες προβάλλοντας τη Ζάκυνθο, με την ευκαιρία έναρξης των απευθείας πτήσεων από τη συγκεκριμένη πόλη, από το Μάιο.

Στροφή στα “all inclusive”
Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε από τις αγορές της δυτικής Ευρώπης στο Βερολίνο, ο κ. Φιλιπποπολίτης σημείωσε πως η πτώση των αφίξεων αφορά όλη την Ελλάδα και πολύ περισσότερο τη Ζάκυνθο. Αιτιολογώντας τα λεγόμενά του σημείωσε: “Η Ζάκυνθος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί άλλα μεγαλύτερα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Κέρκυρα ακόμη και η Κως, που διαθέτουν περισσότερα ξενοδοχεία με υποδομές για “all inclusive””.
Υπό αυτές τις συνθήκες προβλέπεται μείωση στα ποσοστά αφίξεων, με βάση και τις έως και σήμερα προ-κρατήσεις δωματίων, που μπορεί να φτάσει για το σύνολο του ερχόμενου καλοκαιριού από 7% ως 10%, νούμερα αρκετά μεγάλα με δεδομένο ότι και τα τελευταία χρόνια, η τάση είναι συνεχώς πτωτική.
“Οι αφίξεις στη Ζάκυνθο έφτασαν τα 490.000 άτομα το χρόνο. Τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια, μετράμε συνεχώς μειώσεις. Με αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείεται φέτος να πέσουμε ακόμη και κάτω από τα 400.000 άτομα, χάνοντας κυρίως τους επισκέπτες από τη Μεγάλη Βρετανία”, τόνισε ο ίδιος και σχετικά με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, επεσήμανε:
“Αν και φαίνεται ότι δημιουργείται ένα ρεύμα προς την Ελλάδα και τη Ζάκυνθο, υπάρχει έντονος προβληματισμός από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Μας ρωτάνε αν θα υπάρχουν απεργίες και κινητοποιήσεις, φοβούνται μήπως εγκλωβιστούν στα σύνορα ή τα αεροδρόμια, ζητάνε εγγυήσεις ακόμη και για την τήρηση των συμβολαίων”.
Γενικότερα όπως διευκρίνισε, στο εξωτερικό η χώρα γίνεται δέκτης έντονων δυσφημιστικών και ειρωνικών σχολίων που πλήττουν τον τουρισμό. Αν και όπως σημείωσε, τα δεδομένα στην αγορά συνεχώς αλλάζουν και μεγάλη βαρύτητα δίνεται στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, στην παρούσα φάση δεν διαφαίνονται θεαματικές αλλαγές, κάτι που προκαλεί έντονους προβληματισμούς.

“Κλείνουν ακόμη και εταιρίες”
“Δυστυχώς για τη Ζάκυνθο, σχεδόν όλοι οι δείκτες είναι αρνητικοί. Μείωση παρουσιάζεται από τη Γερμανία, το Βέλγιο, ενώ προβληματισμός δημιουργείται και από την Ολλανδία. Σε ότι αφορά τη Μεγάλη Βρετανία, ακούγεται πως θα υπάρξει πτώση ως και 20%, νούμερο τρομακτικό αν τελικά ισχύσει. Αρχές Απρίλη θα γνωρίζουμε τι θα γίνει με τις πτήσεις τσάρτερ, καθώς δεν αποκλείεται ορισμένες να περικοπούν από τις εταιρίες. Άλλωστε και οι τελευταίες αναγκάζονται να πουλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές και ορισμένες, ακόμη και υγιείς μέχρι πριν μερικά χρόνια, όπως η “Baget Travel”, από την Ιρλανδία, με 40 χρόνια λειτουργίας, σταματά τη δράση της”, δήλωσε.
Όπως εξήγησε, ακόμη και οι εταιρίες που εξαγοράζονται από άλλες μεγαλύτερες, χάνουν τον κόσμο που απευθύνονταν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται απώλειες και για τους προορισμούς που “πουλούσαν”.

“Είναι νωρίς ακόμη για τη Ρωσία”
Αναφερόμενος στο “άνοιγμα” που πραγματοποιείται στη Ρωσία, μετά και την εκδήλωση που πραγματοποίησε στη Μόσχα το γραφείο του (Fideliti), ο κ. Φιλιπποπολίτης, εξήγησε ότι υπάρχουν δυνατότητες, ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι δυνατόν να φανούν φέτος, αλλά σε βάθος χρόνου.
Στην εκδήλωση στη ρωσική πρωτεύουσα, το “παρών” έδωσαν περίπου 100 άτομα, πράκτορες και δημοσιογράφοι, καθώς και ο Διευθυντής του ΕΟΤ, Παύλος Μούρμας. Εκεί πραγματοποιήθηκε παρουσίαση της Ζακύνθου σε συνεργασία με το γραφείο “Solvex”, που ναυλώνει τα αεροπλάνα για τις απευθείας πτήσεις που θα ξεκινήσουν στις 21 Μαΐου και θα συνεχιστούν για όλο το καλοκαίρι για κάθε Παρασκευή.
“Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε για θεαματική αύξηση των επισκεπτών από τη Ρωσία. Το πρόβλημα της βίζας παραμένει ανασταλτικός παράγοντας, ενώ προς το παρόν, οι Ρώσοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για περιοχές όπως η Χαλκιδική και η Κρήτη”, διευκρίνισε.
Ωστόσο, εκτίμησε ότι δύνονται δυνατότητες προσέλκυσης στη Ζάκυνθο Ρώσων από όλα τα… βαλάντια, καθώς ενδιαφέρον υπάρχει ακόμη και για την παραμονή ορισμένων σε στούντιο και άλλα δωμάτια, πέρα από τα πολυτελή ξενοδοχεία, αρκεί τα καταλύματα να βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.
“Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται να περάσουμε δύσκολο καλοκαίρι, τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και πολύ περισσότερο, στα έσοδα. Μαγικές λύσεις δεν μπορούν να υπάρξουν, αν δεν είμαστε προσεκτικοί με τον κάθε πελάτη, αν δεν προσφέρουμε ποιοτικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες και αν δεν κατανοήσουμε ότι στη γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί, δεν μπορεί ο τουρισμός να αποτελεί την εξαίρεση”, κατέληξε.