Προβληματισμός στη Γερμανία για την κατάσταση στην Ελλάδα

Με αρκετά μεγάλο προβληματισμό για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, από την εφαρμογή των σκληρών οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης και των αντιδράσεων που έχουν πυροδοτήσει, ολοκληρώθηκε χθες η τουριστική έκθεση του Βερολίνου, που ξεκίνησε την Τετάρτη.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη έκθεση της Ευρώπης και παγκοσμίως, που χρονικά βρίσκεται πιο κοντά στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και από την οποία μπορούν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για κάθε καλοκαίρι και πως αυτό θα κυλήσει. Φέτος, συμμετείχαν περίπου 11.000 εκθέτες από 180 χώρες.
Η Ζάκυνθος έλαβε μέρος στην έκθεση υπό την «σκέπη» της Περιφέρειας Ιονίων νήσων, ενώ το «παρών» στην πρωτεύουσα της Γερμανίας έδωσαν αρκετοί επιχειρηματίες και εκπρόσωποι φορέων.
Εκεί βρέθηκε και η πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Λαγανά και μέλος της Διοίκησης του ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Χριστίνα Τετράδη, που με δηλώσεις της στην «Ημέρα», αναφέρθηκε στα μηνύματα που έρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Η αρνητική δημοσιότητα που έχει εισπράξει η χώρα, έχει προωθήσει προς τα έξω μια λανθασμένη εικόνα. Η Υφυπουργός τουρισμού, τόνισε πως είναι αναγκαιότητα να αντιστραφεί το κλίμα, να φιλοξενηθούν και οι Γερμανοί τουρίστες σωστά, να μην εγκλωβιστεί ο τουρίστας σε κινητοποιήσεις, απεργίες ή κλειστά αεροδρόμια».
Εκτός της κ. Γκερέκου, στην έκθεση παραβρέθηκε και ο Υπουργός Τουρισμού-Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος, ενώ πραγματοποιήθηκαν επαφές με αρκετούς εκπροσώπους εταιριών.

«Βουτιά» στα έσοδα
Σχετικά με τα μηνύματα και τα συμπεράσματα που έρχονται από τη Γερμανία, όπως είπε η κ. Τετράδη, μπορεί να μην σημειωθεί μείωση στις αφίξεις αλλά αντιθέτως να υπάρχει μια μικρή αύξηση, ωστόσο, σημαντική αναμένεται να είναι η πτώση των εσόδων των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την ίδια, οι κυριότερες εταιρίες (ΤUI, THOMAS COOK), αναφέρουν ότι η Ελλάδα διατηρεί την καλή της θέση (4η), στις επιλογές των Γερμανών τουριστών. Πιο μπροστά στις προτιμήσεις τους, εξακολουθούν να βρίσκονται η Ισπανία και η Τουρκία, καθώς και η χώρα τους, σαν προορισμός εσωτερικού τουρισμού. Επίσης, ο εκπρόσωπος της “Attika Reisen”, ανέφερε πως συνολικά οι κρατήσεις για την Ελλάδα είναι αυξημένες κατά 6% σε σχέση με πέρυσι.
Παρόλα αυτά, η “THOMAS COOK”, ανακοίνωσε μείωση στις τιμές των συμβολαίων ως 4% και εκτιμάται ότι γενικότερα η «οικονομική δυναμική» των Γερμανών θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από άλλα χρόνια.

Στο -10% οι προ-κρατήσεις
Σε ότι αφορά τις προ-κρατήσεις, μέχρι στιγμής καταγράφεται μείωση ως και 10% Πανελλαδικά, με την κ. Τετράδη να επισημαίνει όμως, ότι εντοπίζονται διαφορές από νομό σε νομό. «Η Σαντορίνη παρουσιάζει αύξηση όταν παρατηρείται μείωση σε αλλού», σημείωσε. Αύξηση σε σχέση με το 2009 παρατηρείται και σε άλλους νομούς όπως η Αττική και η Κέρκυρα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ζάκυνθος δεν αναμένεται να έχει σημαντικές αλλαγές φέτος. Η γερμανική αγορά εξακολουθεί να διατηρεί μικρό μερίδιο συμμετοχής στις αφίξεις επισκεπτών στο νησί από την Ευρώπη, κάτι που δεν προβλέπεται να αλλάξει τουλάχιστον άμεσα.
Στα πλαίσια της προβολής, η Νομαρχία διοργάνωσε εκδήλωση από κοινού με τους νομούς Ευβοίας, Καβάλας και Μεσσηνίας σε κεντρικό κατάστημα του Βερολίνου, προσκαλώντας δημοσιογράφους και επιχειρηματίες. Η συνεστίαση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και όπως είπε η κ. Τετράδη, το «παρών» έδωσε και η Υφυπουργός τουρισμού.
Επισημαίνοντας πως οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν κλήθηκαν από την Υφυπουργό να επισκεφθούν τους τέσσερις νομούς με έξοδα του Υπουργείου, η κ. Τετράδη μίλησε για την αναγκαιότητα να «κεφαλαιοποιούνται» οι επαφές που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό. Παράλληλα, επεσήμανε πως κάθε φορά η παρουσία της Ζακύνθου στο εξωτερικό πρέπει να είναι συνεχώς πιο καλά οργανωμένη.