Τα μουσικά Γιοφύρια ένωσαν τη Ζάκυνθο με τα Ιωάννινα

Στην πόλη των Ιωαννίνων, παρουσίασαν μέρος της μουσικής τους δουλειάς, οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος, το Σάββατο 6 Μαρτίου 2010.
Η μουσική βραδιά περιλάμβανε τέσσερα μέρη, αντιπροσωπευτικών δειγμάτων της πλούσιας μουσικής παράδοσης του νησιού μας και της Επτανήσου γενικότερα. Τα μέρη αφορούσαν στη μουσική ιδιοτροπία των εκκλησιαστικών ύμνων, τα αγροτικά τραγούδια της υπαίθρου, τις αστικές καντάδες και τις διωδίες.
Ανάμεσα στα μουσικά μέρη, ο φιλόλογος Γιώργος Φιορεντίνος, μετέφερε στους ακροατές, πληροφορίες, σχετικές με τις επιρροές, τις ιδιοτροπίες, την δημιουργία και την διάσωση των Ζακυνθινών μουσικών εκφάνσεων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του σοβαρού πολιτιστικού ιδρύματος «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή», στην αίθουσα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων.
Ο πρόεδρος του ιδρύματος κ. Ναπολέων Μάργαρης, στον πρόλογό του ανέφερε τα εξής: “Συμπληρώνονται φέτος 10 χρόνια από τη σύσταση, ίδρυση και λειτουργία του Ιδρύματος “Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή” στην πόλη των Ιωαννίνων. Δέκα χρόνια ουσιαστικής προσφοράς στην τέχνη, τα γράμματα, τη νεολαία. Δέκα χρόνια διακριτικής παρέμβασης στον πολιτισμό της πόλης.
Στα πλαίσια αυτά εμφανίζεται σήμερα η πολιτιστική ομάδα των “Τραγουδιστάδων τση Ζάκυθος”, μια μουσική ομάδα με διεθνή αναγνώριση που αποτελείται απο ερασιτέχνες με την αναγεννησιακή έννοια των ανθρώπων που κάνουν μουσική με αγάπη προς αυτή, όπως οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται.
Η σημερινή είναι η επόμενη της εκδήλωσης που περιελάμβανε τραγούδια απο τις ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας.
Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε απο τον καθηγητή, Γιώργο Φιορεντίνο, για την τετράφωνη αστική καντάδα, τα ακαπέλα ακούσματα της Ζακυνθινής αρέκιας και γενικότερα την επτανησιακή μουσική”.
Η επιτυχία της βραδιάς ήταν μεγαλειώδης, πράγμα που φάνηκε στην έναρξη από την μεγάλη προσέλευση ακροατών.
Οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος, για μια ακόμη φορά λειτούργησαν ως πρεσβευτές του πολιτισμού μας, μεταφέροντας τη μουσική Ζάκυνθο σε μια «ηπειρωτική» περιοχή, που απέδειξε ότι θαυμάζει την μουσική παράδοση του Ιονίου, αφού άλλωστε βρέχεται και από αυτό.Τελευταία άρθρα