“Αχ αυτά τα φαντάσματα” από αύριο στο Σαρακινάδο

11theatroΤη θεατρική παράσταση του Eduardo De Filippo “Αχ αυτά τα φαντάσματα”, σε σκηνοθεσία του συντοπίτη μας Τώνη Λυκουρέση, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό της Ζακύνθου από αύριο που θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα ως τις 28 Μαρτίου.
Πρόκειται για έργο που ανεβαίνει έπειτα από την εποικοδομητική συνεργασία της Θεατρικής Σκηνής Ζακύνθου με τον γνωστό και επιτυχημένο σκηνοθέτη, οι παραστάσεις του οποίου θα δοθούν στο θέατρο του Σαρακινάδου του Δήμου Αρκαδίων.
Το έργο μας μεταφέρει στη μεταπολεμική Ιταλία και συγκεκριμένα στη φτωχή Νάπολη των αρχών της δεκαετίας του 1950. Διαδραματίζεται μέσα σε ένα ανάκτορο του 1700, Ισπανού ευγενή λόγω και της κατοχής που γνώρισε η συγκεκριμένη πόλη από την Ισπανία, και αναφέρεται στις καταστάσεις που θα ήθελε να ζήσει μια γυναίκα, η οποία βρίσκεται “πνιγμένη” στην καθημερινότητα.
Η τελευταία, αναζητά μέσα από τα όνειρά της τη διέξοδο, προσπαθεί να ξεφύγει από τη δική της πραγματικότητα και εκεί εμπλέκεται ο εραστής που εμφανίζεται σαν φάντασμα. Μέσα από τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει το έργο, θα κληθεί και ο σύζυγος της ίδιας, να επιλέξει αν ο εραστής είναι φάντασμα ή υπαρκτό πρόσωπο.
Όπως αναφέρθηκε και από τους συντελεστές, που χθες παραχώρησαν συνέντευξη τύπου ενόψει και της πρεμιέρας, ουσιαστικά δένονται δύο διαφορετικές εποχές, ενώ πολλά από τα στοιχεία αντανακλούν στο σήμερα και στις αγωνίες του κόσμου.
Μέσα από τα κοστούμια, τα σκηνικά αλλά και τον φωτισμό, γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στο έργο ο θεατής, να ζήσει την τροπή του και όπως αναφέρθηκε, οι εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της παράστασης και η τροπή των πραγμάτων, δεν θα αφήσουν κανένα ασυγκίνητο.
Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Θεατρικής Σκηνής Ζακύνθου και αντιδήμαρχος Αρκαδίων, Τιμόθεος Ζώντος, πρόκειται για μία ακόμη σημαντική προσπάθεια, τη 15η συνολικά, που έρχεται να προστεθεί στη 19ετή πορεία του σωματείου.
Από την πλευρά του, ο κ. Λυκουρέσης τόνισε πως πάντα ήθελε να συνεργαστεί με τη Θεατρική Σκηνή, κάτι που έγινε πραγματικότητα και από την ύπαρξη του θεάτρου. Μίλησε για παραγωγή που αποτελείται από ορισμένους επαγγελματίες ηθοποιούς που βοήθησαν μεταδίδοντας την πείρα τους, αλλά και από μια μεγάλη μερίδα νέων, που με όρεξη, μεράκι και καινούργιες ιδέες πρωταγωνιστούν και δημιουργούν ένα σπουδαίο αποτέλεσμα.
Πρόκειται για τακτική που όπως είπε έχει εφαρμόσει και στο παρελθόν, υποστηρίζοντας πως ήταν σημαντική η βοήθεια του σωματείου, καθώς ο καθένας μπορούσε να νιώσει ότι τον στηρίζει ένα ολόκληρο χωριό.
Στο έργο, κατά σειρά εμφάνισης παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Γιώγος Σεμιτέκολός, Γιώργος Βούτος, Κώστας Συνετός, Γιώργος Γουσέτης, Γιώργος Γκίκας, Ντίνα Λυκούρεση, Σοφία Ζήβα, Γιώργος Μαυρίας, Ιωάννα Φραγκούλη, Διονύσης Τετράδης, Μαρία Μαλεβίτη, Οδυσσέας Αντωνόπουλος, Σπύρος Λούντζης, Αριάδνη Αντωνοπούλου, Τζωρτζιαλένα Τσιριγώτη και Αθηνά Σαραντίδη.
Η μετάφραση έγινε από τους Θ. Αθανασιάδη-Νόβα, και Χ. Σκοτάδη, τα σκηνικά-κοστούμια είναι της Α. Κορφιάτη, η χορογραφία-κίνηση της Β. Τσιλιμίγκρα, η μουσική του Ν. Ξένου, ο φωτισμός του Π. Σαλαπάτα και η βοηθός σκηνοθέτη η Α. Σαραντίδη.
Τεχνικά βοήθησαν και οι Μ. Καρυδάκης, Σ. Τσιριγώτης (κατασκευή σκηνικών), Π. Καρυδάκης (χειριστής ήχου-φωτισμού), Μ. Γκιβέτση (ραπτική), Γ. Ζούγρα (μακιγιάζ), Π. Σαλαπατάς (λήψη βίντεο), Χ. Φαραός (μοντάζ οπτικού υλικού) και Μ. Γεώργιζας-Γραφικές τέχνες “ΕΝΤΥΠΟ” (σχεδιασμός προγράμματος).