Έντονος προβληματισμός για τα μέτρα της Κυβέρνησης

Τον έντονο προβληματισμό ακόμη και των ξενοδόχων, προκάλεσαν τα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Κυβέρνηση, θεωρώντας ότι θίγεται η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας, κάτι που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερες απώλειες στις αφίξεις.
Φοβούμενοι την κατάσταση που δημιουργείται, εκπρόσωποι των συλλόγων ξενοδόχων της Ζακύνθου, συναντήθηκαν με τον Βουλευτή, Δημήτρη Βαρβαρίγο, το απόγευμα της Δευτέρας, εκθέτοντας τις απόψεις και τις προτάσεις τους για την οικονομική “ελάφρυνση” του κλάδου από τα νέα μέτρα.
Επί τάπητος τέθηκαν όμως και τα τοπικά προβλήματα, όπως η καθαριότητα, η υδροδότηση, η λειτουργία του βιολογικού κ.α., χωρίς ωστόσο, να λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, γεγονός που “πάγωσε” τους εκπροσώπους των συλλόγων, αφού θεωρούν ότι και το φετινό καλοκαίρι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο.

ΦΠΑ και ακίνητη περιουσία
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν η αύξηση των φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ, αλλά και ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας, καθώς και η κατάσταση που δημιουργείται από τις ήδη συμφωνημένες τιμές των συμβολαίων με τους τουρ οπερέιτορ, όπου δεν “χωρά” καμιά αλλαγή στην παρούσα φάση.
“Η αύξηση του ΦΠΑ, θα επιφέρει μια σειρά αυξήσεων σε όλα τα είδη και δεν ελήφθη δυστυχώς, οποιοδήποτε μέτρο “προστασίας” των τουριστικών επιχειρήσεων”, σημείωσε το μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου ξενοδόχων του Δήμου Ζακυνθίων, Βίκυ Βίτσου, επισημαίνοντας πως μόνο το ΦΠΑ επιβαρύνει τον κλάδο με επιπλέον έξοδα από 3% ως 4%.
Με δηλώσεις της στην “Ημέρα”, εξήγησε ότι οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με έξτρα κόστος εξόδων και επεσήμανε ότι “αν εφαρμοστεί το μέτρο για επιβολή φόρου στην ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με την αξία των ξενοδοχείων μας και χωρίς να υπολογίζονται τα δάνεια που έχουμε πάρει ως κλάδος, θα δημιουργηθούν πολύ μεγάλα βάρη”.
Αναφερόμενη στις θέσεις του Βουλευτή, για τα συγκεκριμένα θέματα, η κ. Βίτσου υποστήριξε πως αλλαγή στο ΦΠΑ δεν μπορεί να ισχύσει, αντιθέτως ενδέχεται να επανεξεταστεί το ζήτημα της ακίνητης περιουσίας. “Μας έχουν ήδη στύψει. Δεν είναι δυνατόν να αντέξουμε έξτρα βάρη. Έχουμε επιβαρυνθεί αρκετά”, υπογράμμισε.
Σύμφωνα με την ίδια, ζητήθηκε επίσης να καταργηθεί τα τέλη για τα δάνεια, ύψους 0,6%, μέτρο που επανήλθε από τη σημερινή Κυβέρνηση και το οποίο θεωρείται “έξτρα βάρος” για τους επιχειρηματίες του τουρισμού.
Επιπλέον ζητήθηκε να προχωρήσουν οι εκταμιεύσεις χρημάτων από αναπτυξιακά προγράμματα που εντάχθηκαν ξενοδοχειακές μονάδες, με την κ. Βίτσου να υπογραμμίζει πως πολλοί συνάδελφοί της ολοκλήρωσαν έργα και παρεμβάσεις στις επιχειρήσεις τους και ακόμη τους οφείλονται χρηματοδοτήσεις.
Ζήτημα που ζητά άμεση λύση, είναι αυτό της λειτουργικής τακτοποίησης. Το αίτημα των ξενοδόχων, όπως είπε η ίδια ψηφίστηκε σε νόμο που όμως δεν εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα να παραμένουν αποφάσεις στον ΕΟΤ και να μην προχωρούν οι απαιτούμενες εν συνεχεία ενέργειες.

Δύσκολη κατάσταση για τα τοπικά ζητήματα
Για τα τοπικά ζητήματα, ο κ. Βαρβαρίγος μας είπε ότι η κατάσταση είναι χειρότερη και από πέρυσι. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα, τόσο στη λειτουργία του βιολογικού, όσο και στην ύδρευση με την καθαριότητα. Είναι θέματα που και εμείς τα γνωρίζουμε, δεν φαίνεται όμως κάποια άμεση λύση στον ορίζοντα. Φύγαμε από τη συνάντηση χωρίς να δούμε φως στο “τούνελ” και πλέον περιμένουμε τις όποιες εξελίξεις”, επεσήμανε και μεταξύ άλλων σημείωσε:
“Σε περίπτωση που όλα αυτά που αναφέρθηκαν από την Κυβέρνηση γίνουν πράξη, θα αναγκαστούμε να παραδώσουμε τα κλειδιά μας στο Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες κόσμου θα μείνουν άνεργοι, κάτι που δεν το θέλουμε, ούτε εμείς, ούτε κανένας άλλος”.
Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τους ξενοδόχους με τον Βουλευτή, ήταν και αυτό της τουριστικής προβολής, όπου τους αναφέρθηκε πως θα δαπανηθούν ορισμένα χρήματα μέσω του ΕΟΤ για διαφημιστική καμπάνια.
“Οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Δεν ξέρουμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση το καλοκαίρι. Θα καταθέσουμε και υπόμνημα με τις προτάσεις μας και περιμένουμε ανταπόκριση”, κατέληξε η κ. Βίτσου.