Σε απόγνωση καταναλωτές και επιχειρηματίες

Σε κατάσταση απελπισίας βρίσκονται οι επιχειρηματίες της Ζακύνθου, αφού διαπιστώνουν ότι έχει μειωθεί πλέον η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, με αποτέλεσμα τα προϊόντα να παραμένουν αδιάθετα και οι επιταγές να “τρέχουν”, λειτουργώντας ως “θηλιά” στο λαιμό τους.
Αρκετοί επιχειρηματίες εξέφρασαν την απογοήτευση και τον θυμό τους για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και τόνισαν πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε θα πολλαπλασιαστούν τα “λουκέτα”.
Στην αγορά, λοιπόν, κυριαρχεί η απόγνωση και η έλλειψη ρευστού, όμως η κυβέρνηση, η οποία άλλα έταξε προεκλογικά και άλλα κάνει μετεκλογικά, δεν ενδιαφέρεται για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και όλα δείχνουν ότι ο κοινωνικός ξεσηκωμός βρίσκεται προ των πυλών.
Όλοι παρατηρούν ότι η Κυβέρνηση δεν ασχολείται με εκείνους που έκλεψαν το δημόσιο χρήμα, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να φτωχοποιήσει τους υπόλοιπους Έλληνες. Προφανώς, αυτά που συμβαίνουν δεν υπήρχαν, μέχρι τώρα τουλάχιστον, στην ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ, όμως στην παρούσα φάση έχει μετατραπεί σε νεοφιλελεύθερο κόμμα, απογοητεύοντας όλους εκείνους που πίστεψαν σε καλύτερες ημέρες.

Τ. Μαλαπέτσας: “Το Ελληνικό κράτος είναι κερδοσκόπος!”
Ο επιχειρηματίας, Τάκης Μαλαπέτσας, χαρακτήρισε κερδοσκόπο το Ελληνικό κράτος και πρόσθεσε πως οι Τράπεζες οδηγούν στην εξαθλίωση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
“Είχα προβλέψει αυτή την έκρυθμη κατάσταση στην αγορά. Τα όσα συμβαίνουν είναι βάναυσα. Τα μέτρα είναι σκληρά και πιστεύω ότι θα έρθουν χειρότερες ημέρες. Τα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι η Ελλάδα δέχεται επίθεση από τους ξένους κερδοσκόπους. Για μένα, όμως, κερδοσκόπος είναι το ίδιο το κράτος. Οι Τράπεζες πίνουν το αίμα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, αφού τα επιτόκια δανεισμού έχουν εκτοξευτεί στο 18%. Η ασφάλιση στο ΙΚΑ και στο ΤΕΒΕ έχει αυξηθεί κατά 120%. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς ότι η Πολιτεία είναι εκείνη που μάς οδηγεί στην καταστροφή, και όχι οι ξένοι. Ο πολίτης είναι το μόνιμο θύμα των κυβερνήσεων. Συμφωνώ ότι πρέπει να σταματήσει η φοροδιαφυγή, ωστόσο η αυστηρότητα των Νόμων εξαντλείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και όχι σε εκείνους που φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Εμείς, είμαστε η σπονδυλική στήλη του κράτους. Θα πρέπει, λοιπόν, να μάς στηρίξουν, παρουσιάζοντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Δυστυχώς, δεν κάνουν κάτι τέτοιο και έτσι έχουν κλείσει 120 καταστήματα σε όλη τη Ζάκυνθο, ενώ ο τουρισμός φθίνει συνεχώς. Πρέπει να αγωνιστούμε δυναμικά, προκειμένου τα παιδιά μας να ζήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο” υπογράμμισε ο κ. Μαλαπέτσας.

Γ. Στασινόπουλος: “Τα χειρότερα έρχονται…”
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ και επιχειρηματίας, Γιώργος Στασινόπουλος, υποστήριξε ότι θα έρθουν χειρότερες ημέρες, ενώ γνωστοποίησε μια έρευνα της ΓΣΕΕΒΕ, η οποία κατακεραυνώνει τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση.
“Η Γενική Συνομοσπονδία Εμποροβιοτεχνών Ελλάδος έκανε μια πανελλαδική δημοσκόπηση, έχοντας ως στόχο να αφουγκραστεί τη γνώμη των μελών της για τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση. Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις πιστεύουν ότι τα φορολογικά μέτρα δεν είναι αναπτυξιακά, ενώ επισημαίνουν ότι η αύξηση του φόρου θα επηρεάσει τις τιμές και την απασχόληση. Το 78,9% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης των καταστημάτων, με αποτέλεσμα να έχουμε τσουνάμι απολύσεων. Οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στους φόρους, διότι η αγορά αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Οι συνάδελφοι ρωτήθηκαν και για τη διαβούλευση που έκανε το ΠΑΣΟΚ. Το 34,1% πιστεύει πως ο διάλογος ήταν ειλικρινής, όμως το 46,8% θεωρεί ότι ήταν προσχηματικός. Τα μέτρα, λοιπόν, δεν μπορούν να προστατεύσουν την εθνική οικονομία. Το μόνο που θα κάνουν είναι να μειώσουν την ρευστότητα και να συρρικνώσουν το εισόδημα της μικρομεσαίας τάξης. Σε ό,τι αφορά τη Ζάκυνθο, ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως φέτος δεν θα ανοίξει το 20% των τουριστικών επιχειρήσεων. Τα έξοδα είναι πολλά, ενώ τα ενοίκια δεν μειώνονται. Οι Έλληνες δεν είναι ούτε κλέφτες, ούτε λωποδύτες. Οι Ευρωπαίοι είναι υποχρεωμένοι να μάς στηρίξουν. Σε διαφορετική περίπτωση, το τσουνάμι των εξεγέρσεων θα είναι μεγάλο” σημείωσε ο κ. Μαλαπέτσας.

Αρ. Φιωτάκης: “Να πιάσουνε τους κλέφτες και ύστερα να βάλουν φόρους”
Ο κ. Άρης Φιωτάκης (επιχειρηματίας επίσης), υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πιάσει τους κλέφτες του δημοσίου χρήματος και ύστερα να βάλει φόρους.
“Θεωρώ ότι τα μέτρα είναι απαράδεκτα. Οι προηγούμενοι έκαναν ληστρική επίθεση στο κράτος και τώρα αναζητούνται τρόποι για να συμμαζευτεί η κατάσταση. Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να μειώσει τις δικές του αποδοχές και των Βουλευτών, και όχι να επιβάλλει φόρους στον κοσμάκη. Παράλληλα, περιμένουμε να δώσει εντολή στον Εισαγγελέα, ούτως ώστε να αναζητηθούν όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί, που έκλεψαν το δημόσιο χρήμα. Ούτε το ένα όμως έκανε, ούτε το άλλο. Μάς… παραμυθιάζουν με εξεταστικές επιτροπές, οι οποίες είναι αέρας κοπανιστός. Όσοι έκλεψαν τα λεφτά, τα απολαμβάνουν ελεύθεροι και ωραίοι, ενώ εμείς καλούμαστε να σφίξουμε και πάλι το ζωνάρι. Η οικονομική κατάσταση είναι άσχημη, ενώ έχει αυξηθεί και η εγκληματικότητα. Όταν ο άλλος δεν έχει χρήματα, θα αναγκαστεί να κλέψει για να επιβιώσει. Η Κυβέρνηση εφαρμόζει εισπρακτικά μέτρα, και όχι αναπτυξιακά. Ήρθα στη Ζάκυνθο το 2001. Τότε, παρακαλούσαμε τους ιδιοκτήτες των ακινήτων στην Αλεξάνδρου Ρώμα για να μάς δώσουν έναν χώρο, προκειμένου να ανοίξουμε μαγαζί. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί ανοίκιαστοι χώροι στην συγκεκριμένη περιοχή, γεγονός που αποδεικνύει την τραγικότητα της κατάστασης. Περιμέναμε άλλα πράγματα από τον κ. Παπανδρέου. Οι προηγούμενοι αποδείχθηκαν μεγάλοι κλέφτες, όμως οι τωρινοί κυβερνώντες είναι μεγάλοι ψεύτες!” υποστήριξε ο κ. Φιωτάκης.

Κ. Καποδίστριας: “Να εμποδίσουμε την ανάπτυξη πολυκαταστημάτων”
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κώστας Καποδίστριας, δήλωσε απαισιόδοξος, αναφέροντας ότι το κράτος ισοπεδώνει κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα.
“Το μόνο που έχει κάνει η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του πενταμήνου, είναι η περικοπή των επιδομάτων και του 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα. Πολύ φοβάμαι ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί και στον ιδιωτικό τομέα. Ουσιαστικά, περικόπτουν την αγοραστική και καταναλωτική δυνατότητα των εργαζόμενων, λες και φταίνε εκείνοι για τα υπέρογκα ελλείμματα. Αν προσθέσει κανείς την αύξηση του ΦΠΑ, αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Οι επιχειρηματίες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους, ούτως ώστε να μην συμπιεστεί το κέρδος τους. Διαπιστώνουμε ότι αλλάζει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Χτυπιέται ασύστολα η μικρομεσαία επιχείρηση και την ίδια ώρα έρχονται πολυκαταστήματα στη Ζάκυνθο. Θα κάνουμε ερώτημα προς τους αρμόδιους φορείς, διότι η δημιουργία ενός πολυκαταστήματος χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη του Επιμελητηρίου, του Νομαρχιακού Συμβουλίου και της ΟΚΕ. Η Νομαρχία θα πρέπει να μετρήσει τα τετραγωνικά του πολυκαταστήματος, ούτως ώστε να διαπιστώσει αν είναι κάτω από 500 τετραγωνικά μέτρα” ανέφερε ο κ. Καποδίστριας.

Γ. Τσουλούφης: “Ο κόσμος επιθυμεί την τιμωρία των ενόχων”
Τέλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου έκανε λόγο για φοροεισπρακτικά μέτρα και κάλεσε τους συναδέλφους του σε κινητοποιήσεις.
“Η κατάσταση είναι απελπιστική. Η Κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα για να εισπράξει φόρους, ωστόσο δεν είδαμε κανένα μέτρο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Βρισκόμαστε σε οικονομικό αδιέξοδο. Η Ομοσπονδία μας θα αποφασίσει κάποιες κινητοποιήσεις, στις οποίες πρέπει να συμμετέχουμε και εμείς. Δεν μας μένει άλλη λύση. Ο κόσμος επιθυμεί την τιμωρία όλων εκείνων που καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα. Αν ο Πρωθυπουργός δεν βάλει κάποιους φυλακή και δεν τους δημεύσει τις περιουσίες, τότε οι πολίτες δεν πρόκειται να ησυχάσουν. Θα είμαστε συνεχώς στον δρόμο. Άλλα περιμέναμε και άλλα έγιναν” τόνισε ο κ. Τσουλούφης.

Τους “μαύρισε” και η ΤΕΔΚ
Αξίζει ν΄ αναφερθεί πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ), αποφάσισε να εκδόσει ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τα μέτρα που εφαρμόζει η Κυβέρνηση.