Το κράτος “φέσωσε” τους ψυκτικούς για τα κλιματιστικά

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και ο κλάδος των ψυκτικών του νησιού μας, αφού η δουλειά τους έχει μειωθεί κατά 25% περίπου, ενώ το κράτος δεν τους έχει δώσει ακόμη τα χρήματα για την αλλαγή των κλιματιστικών!
Ο γραμματέας του Σωματείου Αχαίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας, Διονύσης Κρεζίας, ανέφερε ότι στις 24 Μαρτίου και ώρα 7 το απόγευμα, οι ψυκτικοί θα συναντηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αρκαδίων, προκειμένου να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό των κινητοποιήσεων, καθώς και με τους μη αδειούχους συναδέλφους τους.
“Κάθε χρόνο γίνονται παρόμοιες συναντήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητούμε τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας. Καλώ τους συναδέλφους να παρευρεθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αρκαδίων, διότι πρέπει να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις. Θα συζητηθούν τα νέα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση και τα οποία επιβαρύνουν κατά πολύ τη δουλειά μας, ενώ θα τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα με τις άδειες των ψυκτικών, οι οποίες πρέπει να βγουν υποχρεωτικά, αφού δεν υπάρχει άλλο χρονικό περιθώριο. Δεχόμαστε πιέσεις από την Κυβέρνηση και από την Ομοσπονδία. Με μια εκτίμηση που έχουμε κάνει κατά προσέγγιση, στη Ζάκυνθο εργάζονται 30 ψυκτικοί. Από αυτούς μόνο οι 11 είναι αδειούχοι, κάτι που σημαίνει ότι οι άλλοι είναι παράνομοι. Τους ζητούμε, λοιπόν, να ενταχθούν στο σωματείο μας, αρκεί να τηρήσουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Κατ΄ αρχήν, για να είναι αδειούχος ένα ψυκτικός, θα πρέπει να έχει τη νόμιμη άδεια του βοηθού ψυκτικού, την οποία παίρνει όταν τελειώνει τη σχολή του. Μετά είναι απαραίτητο να έχει τριετή τουλάχιστον προϋπηρεσία, ενώ ύστερα θα πρέπει να δώσει εξετάσεις στο υπουργείο Βιομηχανίας, προκειμένου να πάρει την απαιτούμενη άδεια. Οι πολίτες οφείλουν να συνεργάζονται με αδειούχους ψυκτικούς, διότι θα είναι σίγουροι ότι η δουλειά που γίνεται είναι σωστή. Εν τω μεταξύ, η Πολιτεία δεν μας έχει δώσει ακόμη τα χρήματα που υπόσχεθηκε για την αλλαγή των κλιματιστικών. Το πρόγραμμα αυτό ήταν πολύ καλό, όμως εφαρμόστηκε σε… λάθος εποχή. Έπρεπε να υλοποιηθεί τον χειμώνα ή την άνοιξη, που η δουλειά μας παρουσιάζει πτώση, και όχι το καλοκαίρι, διότι τότε έχουμε εργασία. Η πολιτεία έχει υποσχεθεί συμμετοχή στην αλλαγή των κλιματιστικών με 35%. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά τα έχουμε δώσει εμείς από την τσέπη μας. Η Ομοσπονδία μας θα επισκεφθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, ούτως ώστε να ζητήσει λύση για αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε” υπογράμμισε ο κ. Κρεζίας.

Αυστηρή η Νομοθεσία για τους παράνομους
Στη συνέχεια ο γραμματέας των ψυκτικών αναφέρθηκε στη Νομοθεσία που ισχύει για τους μη αδειούχους, τονίζοντας ότι αυτή είναι αυστηρή.
“Επαναλαμβάνω ότι θέλουμε όλοι οι συνάδελφοι να είναι νόμιμοι. Στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν κάποια αυτόφωρα στη Ζάκυνθο, αφού εντοπίστηκαν κάποιοι να δουλεύουν δίχως να έχουν την σχετική άδεια. Ο Νόμος προβλέπει από χρηματικό πρόστιμο μέχρι και φυλάκιση. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς, ότι η άδεια είναι απαραίτητη” ανέφερε ο κ. Κρεζίας.


Καταργήθηκε το ψυκτικό υγρό air 22
O κ. Κρεζίας γνωστοποίησε ότι καταργήθηκε το ψυκτικό υγρό air 22, διότι διαπιστώθηκε πως τα χημικά συστατικά που διαθέτει, ευθύνονται για την τρύπα του όζοντος.
“Οι ψυκτικοί διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος. Ήδη, έχουν καταργηθεί τα πιο βλαβερά ψυκτικά ρευστά, όπως είναι το air 22, το οποίο χρησιμοποιούνταν σε παλιές κλιματιστικές μονάδες και σε μηχανήματα. Το χημικό αυτό καταργήθηκε από την 1/1/2010 και θα πρέπει όλοι οι συνάδελφοι να τηρούν τη συγκεκριμένη οδηγία” σημείωσε ο κ. Κρεζίας.
Πτώση της δουλειάς κατά 25%
Τέλος, ο κ. Κρεζίας τόνισε πως το 2009 η δουλειά των ψυκτικών είχε πτώση 25%, λόγω του ότι σταμάτησε η ανέγερση νέων οικοδομών.
“Δεν φτιάχνονται πλέον ούτε σπίτια, ούτε ξενοδοχεία, ούτε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το 2009, η δουλειά μειώθηκε κατά 25% περίπου. Θεωρώ πως φέτος τα πράγματα θα είναι χειρότερα, μιας και ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα” υπογράμμισε ο κ. Κρεζίας.