Σε προτεραιότητα σφαγεία και ΕΘΠΖ για τους γεωτεχνικούς

Την ετήσια τακτική του Γενική Συνέλευση πραγματοποίησε, το απόγευμα της Τετάρτης, ο Σύλλογος Γεωτεχνικών Ζακύνθου, με το Διοικητικό Συμβούλιο να γνωστοποιεί στα μέλη τη δράση που υπήρξε το 2009, ενώ έγινε και οικονομικός απολογισμός.
Το “παρών” στη συνέλευση έδωσε και ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου του παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς, Γιώργος Σιγαλός, ο οποίος άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, καθώς και η Ζάκυνθος.
Ο γραμματέας του Συλλόγου Γεωτεχνικών Ζακύνθου, Μαρίνος Κούτσης, τόνισε ότι οι συνάδελφοί του θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να λυθούν τα προβλήματα του νησιού μας.
“Ο Σύλλογος των Γεωτεχνικών είναι ένα επιστημονικό σωματείο, στο οποίο συμμετέχουν γεωπόνοι, κτηνίατροι, δασολόγοι, ιχθυολόγοι και γεωλόγοι. Γνωστοποιήσαμε στα μέλη μας τη δράση που αναπτύξαμε το 2009, ενώ τους ζητήσαμε να εγκρίνουν το σχέδιο δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου για το 2010. Τοπικά υπάρχουν πολλά προβλήματα με τα οποία ασχολούμαστε, όπως είναι τα σφαγεία και η επίδραση που έχουν στον τομέα της κτηνοτροφίας, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, καθώς και το θέμα των ελαιοτριβείων και της διαχείρισης των αποβλήτων τους” υπογράμμισε ο κ. Κούτσης.
Στη συνέχεια, το μέλος του Συλλόγου Γεωτεχνικών και κτηνίατρος, Μαρίνος Πατίρης, αναφέρθηκε στο ζήτημα των σφαγείων, ασκώντας έντονη κριτική στους αιρετούς του νησιού μας.
“Ο κτηνοτροφικός τομέας αντιμετωπίζει πολλές αντιξοότητες. Το θέμα των σφαγείων είναι ένα ζωτικό θέμα. Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για την αναβάθμιση των σημερινών εγκαταστάσεων, ωστόσο κάποια στιγμή θα κλείσουν, διότι δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Πρέπει να γίνουν νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις, δεδομένου ότι τα σφαγεία που υπάρχουν τώρα αποτελούν ντροπή για τη Ζάκυνθο. Δυστυχώς, οι αιρετοί κοροϊδεύουν την κοινωνία! Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί καλή ποιότητα κρέατος για τους καταναλωτές. Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο να προχωρήσει και το θέμα με τις χρήσεις γης, ούτως ώστε οι κτηνοτρόφοι να μην είναι διωκόμενοι. Ελπίζω να ευαισθητοποιηθεί κάποιος από τους άρχοντες του τόπου μας, όμως θεωρώ ότι μάς εμπαίζουν” σημείωσε ο κ. Πατίρης.
Τέλος, ο κ. Σιγαλός στάθηκε ιδιαίτερα στις παρεμβάσεις που έχει κάνει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τόσο στα Υπουργεία, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
“Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο είναι ο επίσημος σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης και αγροτικής πολιτικής. Συμμετέχουμε σε όλα τα όργανα του Υπουργείου, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στον ΕΛΓΑ, καθώς και στους Φορείς Διαχείρισης. Θα ασχοληθούμε και με τα προβλήματα του νησιού, που μερικά εξ΄ αυτών είναι τα σφαγεία, το Θαλάσσιο πάρκο και η δασική πολιτική. Θα κάνουμε παρεμβάσεις στη Νομαρχία, στους Δήμους και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Θα στείλουμε επιστολές και σε περίπτωση που δεν εισακουστούν οι θέσεις μας, θα εξετάσουμε τη νομική οδό. Προτεραιότητες για το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο είναι η διαφύλαξη του περιβάλλοντος και η προστασία του πολίτη. Δεν θέλουμε να είμαστε αρεστοί στους αιρετούς. Έχουμε καταγγείλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις παρασπονδίες των τέως Υπουργών Γεωργίας, επομένως δεν θα μπορέσει κανείς να μάς… φρενάρει” υποστήριξε ο κ. Σιγαλός.