“Κλείσε μέσα σου την Ελλάδα, και θα αισθανθής
να λαχταρίζη μέσα σου κάθε είδος μεγαλείου”
“Η ποίηση, η δικαιοσύνη και η πολιτική συνυπάρχουν γιατί πάνω απ΄ όλα υπηρετούν τον άνθρωπο την αγωνία και τον αγώνα του για τις αξίες που νοηματίζουν και ουσιοποιούν τη ζωή του είτε ως προσωπικότητα, είτε ως κοινωνικό ον. Η ποίηση του Εθνικού μας ποιητή πήγασε στο μεγαλύτερο μέρος της από τη λαμπρότερη ιστορική στιγμή του έθνους μας, την Επανάσταση του 1821 και εξέφρασε με τον πιο μεγαλειώδη τρόπο τον αγώνα του λαού μας για Ελευθερία, Ισότητα και Ανεξαρτησία.
Στο κορυφαίο έργο του “Ελεύθεροι Πολιορκημένο” ο Σολωμός λέγει:
“Tο χάραμα επήρα
Tου Ήλιου το δρόμο,
Kρεμώντας τη λύρα
Tη δίκαιη στον ώμο,
Kι’ απ’ όπου χαράζει
Ώς όπου βυθά,
Tα μάτια μου δεν είδαν τόπον ενδοξότερον από τούτο το αλωνάκι”
Σε αυτόν τον Άγιο και ένδοξο τόπο το Μεσολόγγι ο Ποιητής διέκρινε τότε την Ελλάδα που αγωνιζόταν για τη λευτεριά της και την Ανεξαρτησία της σ’ έναν κόσμο κατά κύριο λόγο εχθρικό. Αν και έχουν περάσει περίπου διακόσια χρόνια από την εποχή που ο Σολωμός άφηνε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα νεοελληνικά μας γράμματα, διαπιστώνουμε και σήμερα ότι τα υψηλά νοήματα και η ουσία της ποίησης του είναι επίκαιρα περισσότερο από ποτέ”.
Με αυτά τα λόγια καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Θρακομακεδόνων, συμπατριώτης μας, Δρ. Λαμπρινός Πλατυπόδης τους συντελεστές του Αφιερώματος, τους επισήμους, το πολυπληθές κοινό, καθώς και το Βουλευτή και Πρόεδρο τη Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής Βασίλη Οικονόμου που κήρυξε την έναρξη του Αφιερώματος στον Εθνικό μας Ποιητή.
Ο βουλευτής ευχαριστώντας τον Πρόεδρο και το ΔΣ του Πολιτιστικού Κέντρου Θρακομακεδόνων για την τιμή που του έγινε να ανοίξει ένα τόσο πολύ σημαντικό Αφιέρωμα εξήρε με λιτό και μεστό λόγο την ανάγκη να μελετάμε ,να εμβαθύνουμε και να αντλούμε δύναμη από το αδαπάνητο εθνικό κεφάλαιο που λέγεται Διονύσιος Σολωμός. Η ποίηση του Σολωμού τόνισε κρύβει μέσα της όλη την ομορφιά και όλη την ιστορία του έθνους μας, καταλήγοντας στον εξαίσιο σολωμικό στίχο: “Κλείσε μέσα σου την Ελλάδα, και θα αισθανθής να λαχταρίζη μέσα σου κάθε είδος μεγαλείου”.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Ιστορίας της Λογοτεχνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτριος Δημηρούλης, ο οποίος με γλαφυρό ύφος και από στήθους αναφέρθηκε στο πόσο επίκαιρο είναι το Σολωμικό έργο. Ο καθηγητής μέσα από το έργο του Διονυσίου Σολωμού έκανε πολλούς παραλληλισμούς μεταξύ των καταστάσεων που επικρατούσαν στην Ελλάδα του 1821 με τις καταστάσεις που επικρατούν σήμερα το 2010, ενώ παράλληλα διάβασε και σχολίασε αποσπάσματα από το έργο του ποιητή.
Στη συνέχεια η διακεκριμένη ηθοποιός Μαρία Φιλίππου με τη θεατρική της ομάδα αποτελούμενη από τις: Ε. Γιαλαμά, Σ. Καλαϊτζή, Δ. Κωνσταντίνου, Φ. Λαμπροπούλου, Χ. Μπαζιοπούλου, Κ. Πρωτοψάλτη, Β. Τασοπούλου, και Μ. Τοκατλίδη απήγγειλαν αποσπάσματα από το έργο του Δ.Σολωμού.
Τη σκυτάλη ακολούθως πήρε η Χορωδία Ενηλίκων με μαέστρο το Σταύρο Πιοτόπουλο οι οποίοι απέδωσαν εξαιρετικά «Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη».
Την Χορωδία Ενηλίκων διαδέχθηκε η Παιδική Χορωδία και Ορχήστρα, η οποία ερμήνευσε μουσικά κομμάτια σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού καθώς και τον Εθνικό Ύμνο. Τη χορωδία συνόδευσαν οι μικροί μουσικοί Μαριαλέτα Πλατυπόδη και Μαλβίνα Σταματιάδη στο φλάουτο , Στάθης Πλατυπόδης στο βιολί και ο εξαιρετικός μαέστρος, βιολονίστας της ΕΡΤ Γιώργος Κωνσταντινίδης στο πιάνο.
Η εκδήλωση έκλεισε με τις διάσημες Soprano Λένα Σουρμελή και Ανδριάννα Λυκουρέση και τον πιανίστα Γιώργο Γιόρτσιο να ερμηνεύουν εξαίσια τραγούδια των παρισταμένων ζακυνθίων συνθετών Τιμόθεου Αρβανιτάκη και Παναγιώτη Μαρίνου σε ποίηση Δ. Σολωμού. Το φιλόμουσο κοινό των Θρακομακεδόνων χειροκροτούσε για πολλή ώρα κατενθουσιασμένο από την ποιότητα του έργου των ζακυνθίων συνθετών καθώς και από την άριστη ερμηνεία των γλυκυτάτων Soprano.
Σε αυτήν την ωραία από κάθε άποψη εκδήλωση ήταν παρόν και ο διάσημος εικαστικός Βαγγέλης Τζερμιάς, του οποίου το έργον του, η προσωπογραφία του εθνικού μας ποιητή, βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη. Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι στο κοντινό μέλλον θα μιλήσει για αυτήν την καλλιτεχνική περιπέτεια του ως αναφορά στην σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Διονυσίου Σολωμού.
Τελειώνοντας η εκδήλωση ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Θρακομακεδόνων ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και τους παρισταμένους και ανανέωσε το ραντεβού για μια ακόμα ποιητική βραδιά για τις 21 Μαρτίου -Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης- με το Αφιέρωμα στον Άγγελο Σικελιανό, στο οποίο θα συμμετέχει και ο μεγάλος βάρδος του ελληνικού τραγουδιού Αντώνης Καλογιάννης με τη μουσική συντροφιά του.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Θρακομακεδόνων, Θέμης Οικονόμου, η αντιδήμαρχος, Βούλα Ντελή- Χαραλαμποπούλου, οι Δημοτικοί σύμβουλοι Αχαρνών, Γιάννης Κασσαβός, Θρακομακεδόνων, Νίτσα Ξενιά, ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Θρακομακεδόνων, Σπύρος Σταματιάδης, ο Διευθυντής, Ηρακλής Γεωργιάδης, τα μέλη του ΔΣ, Φωτεινή Κουλούρη, Ολυμπία Δραγούνη και Μάγια Ντελέζου, Πρόεδροι συλλόγων και φορέων καθώς και πλήθος κόσμου.
Για τους συντελεστές του Αφιερώματος υπήρχε άλλη μια ευχάριστη έκπληξη. Στη δεξίωση που παρέθεσε ο οικοδεσπότης, ο Ανδρέας Σταμίρης έδωσε όπως αυτό μόνο ξέρει με την κιθάρα του τον τόνο του ζακυθινού κεφιού. Σχεδόν χαράματα ήταν όταν σταμάτησαν οι καντάδες και οι αρέκιες από τους ζακυνθινούς και μη που είχαν γίνει μια γλυκιά παρέα στους Θρακομακεδόνες.
Το επόμενο ραντεβού; Ίσως στο τέλος Ιουνίου.