Ντροπή τους! Δεν θα πληρώσει ο πολίτης το μάρμαρο!

Εκνευρισμένοι είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις από το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο αποφάσισε να φτωχοποιήσει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αφήνοντας στο απυρόβλητο , για ακόμη μια φορά, τους έχοντες και κατέχοντες.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση έκανε το χατίρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αδιαφορώντας για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, τους οποίους αναγκάζει να ζήσουν με λιγότερα χρήματα, την ώρα που η ακρίβεια “καλπάζει”.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, αποφάσισε να περικόψει κατά 30%, έκαστος, το δώρο Πάσχα, το επίδομα αδείας και το δώρο των Χριστουγέννων! Ισχυρίζονται ότι τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν μόνο για τον δημόσιο τομέα, ωστόσο η εμπειρία έχει δείξει πως τα μέτρα θα εφαρμοστούν και στον ιδιωτικό τομέα.
Οι παραπάνω αποφάσεις, οι οποίες είναι καταδικαστικές για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ελήφθησαν από το Υπουργικό Συμβούλιο. Παράλληλα, αυξάνεται κατά 2% ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας όλων των προϊόντων (ΦΠΑ), ενώ ακριβότερα θα είναι και τα καύσιμα (η τιμή της βενζίνης αυξάνεται κατά 0,8 ευρώ το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κατά 0,3 ευρώ).
Θα γίνουν επιπλέον περικοπές (12%), στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και θα “παγώσουν” όλες οι συντάξεις. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει επιπλέον αύξηση (20%), στο φόρο των ποτών και των τσιγάρων!
Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι με αυτά τα επώδυνα μέτρα θα εξοικονομήσει 4,8 δις ευρώ, παρόλα αυτά δεν θεωρούμε ότι θα σωθεί η χώρα με την επίθεση στα δικαιώματα των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Αρκετοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του νησιού μας, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και τόνισαν οτι απαιτείται τσουνάμι απεργιακών κινητοποιήσεων και γενικός ξεσηκωμός.
Από ΄κει και πέρα, ανέφεραν ότι προεκλογικά ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, είχε μιλήσει για ελπίδα στον κόσμο και έτσι δεν περίμεναν ότι θα ακολουθούσε αυτή την πορεία.
Στην εφημερίδα μας μίλησαν πέντε συνταξιούχοι, δύο ιδιωτικοί υπάλληλοι και ένας εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα. Όλοι δήλωσαν αγανακτισμένοι και επισήμαναν ότι δεν μπορούν να ζήσουν με τα “ψίχουλα” που τους δίνονται.

Π. Κορδέλου: “Άλλοι κλέβουν και άλλοι πληρώνουν τα σπασμένα”
Η συνταξιούχος, κ. Πηγή Κορδέλου, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει τα ρέστα από εκείνους που έκλεψαν το δημόσιο χρήμα, και όχι να επιτίθεται στην τρίτη ηλικία.
“Παρατηρώ με θλίψη ότι χάνεται η πατρίδα μας, χάνεται η Ελλάδα. Τα όσα συμβαίνουν αποτελούν ντροπή. Δεν επιτρέπεται άλλοι να κλέβουν και άλλοι να πληρώνουν τα σπασμένα. Δεν αντέχουμε άλλο. Ο κ. Παπανδρέου δεν θα πρέπει να κυνηγά τους φτωχούς συνταξιούχους, αλλά να μεριμνήσει για να γυρίσουν τα χρήματα στα ταμεία του Ελληνικού κράτους. Έχουμε εγγόνια και δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους πάρουμε ένα δώρο, γιατί η σύνταξή μας είναι πενιχρή. Τώρα, κόβουν τον 14ο μισθό και έτσι η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Να φορολογήσει εκείνους που έχουν ακίνητα και καταθέσεις” σημείωσε η κ. Κορδέλου.


Κ. Παπαδάτου: “Έρχονται δυστυχισμένα χρόνια”
Η κ. Κατερίνα Παπαδάτου, που είναι συνταξιούχος επίσης, υπογράμμισε ότι όλος ο κόσμος είναι πικραμένος με τα μέτρα που άκουσε από την κυβέρνηση και έκανε λόγο για ντροπή.
“Είμαστε πικραμένοι και εξοργισμένοι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Τα χρήματα υπήρχαν, όμως τα έφαγαν οι “πράσινοι” και οι “μπλε”, που μάς κυβερνούν τόσα χρόνια. Να επιστρέψουν τα λεφτά στο κράτος, διότι οι συνταξιούχοι δεν φταίνε σε τίποτα να πληρώνουν τα σπασμένα. Εγώ παίρνω 411 ευρώ τον μήνα. Ποιός μπορεί να ζήσει με αυτά τα λιγοστά χρήματα; Θα έπρεπε να ντρέπονται, που μάς κόβουν τον 14ο μισθό. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο κόσμος τον σταματάει στον δρόμο και του λέει ότι για την πατρίδα είναι διατεθειμένοι να δώσουν τον μισθό τους. Είναι μεγάλο ψέμα αυτό. Έρχονται δυστυχισμένα χρόνια. Μάς υποχρεώνουν να τρώμε νερόβραστο φιδέ και να είμαστε σε ακινησία στο κρεβάτι, ούτως ώστε να μην χωνεύουμε! Η κατάσταση είναι απελπιστική” ανέφερε η κ. Παπαδάτου.

Ε. Κλάδη: “Πήγαν στράφι οι ελπίδες και οι κόποι μας”
Η κ. Ευθυμία Κλάδη (συνταξιούχος), επισήμανε ότι δεν έπρεπε να παγώσουν οι συντάξεις και κάλεσε την κυβέρνηση να μην επιτίθεται στους ηλικιωμένους.
“Παίρνω 630 ευρώ σύνταξη και πληρώνω 350 ευρώ για το ενοίκιο. Τα υπόλοιπα χρήματα πηγαίνουν στη ΔΕΗ και στον ΟΤΕ. Μας ρώτησε η κυβέρνηση πώς θα συντηρηθούμε εμείς από ΄δω και πέρα; Μήπως θέλουν να μάς πεθάνουν; Δούλεψα πολλά χρόνια και δεν περίμενα ότι στα 82 μου χρόνια δεν θα είχα χρήματα για να εξασφαλίσω τα προς το ζην. Ούτε ένα δώρο στα εγγόνια μου, δεν έχω τη δυνατότητα να κάνω. Όλες οι κυβερνήσεις μάς έχουν βάλει στο μάτι. Να πάνε να πάρουν χρήματα από εκείνους που έχουν δισεκατομμύρια, και όχι από εμάς” επισήμανε η κ. Κλάδη.

Ε. Κόντου: “Ούτε ένα γιαούρτι δεν θα μπορούμε να πάρουμε”
Η κ. Ευσταθία Κόντου (συνταξιούχος) ανέφερε ότι δεν περίμενε αυτή την επίθεση στο εισόδημα των μικροσυνταξιούχων.
“Παίρνω 400 ευρώ σύνταξη. Πώς να ζήσω με αυτά τα χρήματα; Κόβουν τον 14ο μισθό, ενώ αύξησαν και το ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πάρουμε ούτε ένα γιαούρτι. Περίμενα κάτι καλύτερο από το ΠΑΣΟΚ, όμως διαπιστώνω ότι η κατάσταση έγινε χειρότερη μέσα σε λίγους μήνες. Τα μασάνε οι μεγάλοι τα λεφτά και οι μικροσυνταξιούχοι δεν έχουμε να φάμε” σημείωσε η κ. Κόντου.

Δ. Μουζάκη: “Θα βιώσουμε νέα κατοχή”
Η κ. Διονυσία Μουζάκη (συνταξιούχος), υπογράμμισε ότι οι Έλληνες θα περάσουν νέα κατοχή!
“Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν είναι μαύρη συμφορά. Θα βιώσουμε νέα κατοχή. Περίμενα ότι ο κ. Παπανδρέου θα ενίσχυε το εισόδημα των συνταξιούχων, όμως βλέπω ότι κάνει το αντίθετο. Έφαγαν τα χρήματα οι μεγάλοι και τώρα κυνηγάνε τους μικρούς. Αντί να πιάσει εκείνους που έβγαλαν τα λεφτά τους στην Ελβετία, ζητούν από εμένα, που παίρνω 460 ευρώ σύνταξη, να κάνω κι΄ άλλες θυσίες. Να βάλουν φυλακή τους υπαίτιους και ύστερα να ζητάνε χρήματα από εμάς. Πώς θα δουλέψουν τα καταστήματα, από τη στιγμή που κόβουν τον 14ο μισθό σε συνταξιούχους και εργαζόμενους;” τόνισε η κ. Μουζάκη.

Σπ. Πλέσσας: “Κατεδαφίζουν το κοινωνικό κράτος”
Ο δημόσιος υπάλληλος και πρόεδρος των εργαζομένων στη Νομαρχία, Σπύρος Πλέσσας, ανέφερε ότι με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, κατεδαφίζεται το κοινωνικό κράτος.
“Γίνεται μια προσπάθεια κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας. Με το πρόσχημα του ότι δεν είμασταν συνεπείς στις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις, σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία και τη μείωση των ελλειμμάτων, έχει ξεκινήσει μια λαίλαπα, η οποία δεν ξέρω πού θα σταματήσει. Η εκτίμησή μου είναι ότι λεφτά για τα ταμεία υπήρχαν, όμως κάποιοι τα πήραν. Οι εργαζόμενοι δεν διέλυσαν τα ταμεία. Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι και κακώς έχουμε βρεθεί στο στόχαστρο. Αυτοί που έφαγαν τα χρήματα, να τα δώσουν πίσω. Κατανοώ ότι η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, όμως είναι άδικη αυτή η επίθεση που γίνεται προς τους δημοσίους υπαλλήλους. Η κατάσταση αυτή θα συμπαρασυρεί και τον ιδιωτικό τομέα. Το δώρο του Πάσχα έχει θεσμοθετηθεί από το 1822. Θα διαβάσω ένα μήνυμα που μού ήρθε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και θεωρώ ότι μάς αντιπροσωπεύει όλους: “Εντάξει, πείστηκα. θα πληρώσω και εγώ αυτό που μου αναλογεί, ούτε ευρώ παραπάνω όμως. Βεβαίως, θα περιμένω να έρθει η σειρά μου, διότι πριν από εμένα θα πρέπει να πληρώσουν οι Τράπεζες, οι εκκλησίες μαζί με τα μοναστήρια, τα κανάλια και τα εκδοτικά συγκροτήματα, οι κατασκευαστικές κοινοπραξίες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοβιομήχανοι, οι μεγαλογιατροί, οι μεγαλοαεριτζήδες, οι δισκογραφικές, τα σκυλάδικα και γενικά όσοι έχουν κερδοσκοπήσει αισχρά πέρνωντας λεφτά πάνω ή κάτω από το τραπέζι. Σε περίπτωση που, λέμε τώρα, κάποιος έχει χρηματιστηριακή εταιρεία και πάρει με αδιαφανείς διαδικασίες τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, τα παίξει, τα χάσει και μετά ισχυρίζεται ότι δεν έχει να πληρώσει, αντί να του σβήσουμε τα 5,5 δις ευρώ χρέος, καλό θα ήταν να τον βάλουμε στη φυλακή μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους και να δημεύσουμε όλα τα περιουσιακά του στοιχεία μέχρι οδοντόβουρτσας. Α, και πριν πληρώσω εγώ, να σιγουρευτώ ότι έχουν περικοπεί δραστικά οι άχρηστες εξοπλιστικές δαπάνες, οι προμήθειες δακρυγόνων και οι αστακοί στις δεξιώσεις”. Νομίζω ότι αυτό το μήνυμα είναι ενδεικτικό για το τί έπρεπε να γίνει στην Ελλάδα” σημείωσε ο κ. Πλέσσας.

Δ. Γουσέτης: “Στόχος τους είναι να θωρακίσουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας”
Ο ιδιωτικός υπάλληλος, Διονύσης Γουσέτης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τα κέρδη της πλουτοκρατίας.
“Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, χειροτερεύουν την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι. Εκμεταλλεύονται την ευκαιρία της οικονομικής κρίσης, ούτως ώστε να περάσουν τα μέτρα που είχαν προαποφασίσει εδώ και πολλά χρόνια. Στόχος τους είναι να θωρακίσουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας και έτσι τσακίζουν τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα. Την κρίση, όμως, δεν τη δημιούργησαν οι εργαζόμενοι, αλλά το μεγάλο κεφάλαιο. Σε κάθε τόπο δουλειάς κυριαρχούν οι εργασιακές σχέσεις “λάστιχο”, η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, καθώς και η τρομοκρατία. Η περικοπή του 14ου μισθού δεν θα γίνει μόνο στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Μάς κοροϊδεύουν. Τα μέτρα θα είναι μόνιμα, και όχι προσωρινά. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πασχίζει να υποτάξει τον Ελληνικό λαό. Οι εργαζόμενοι πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους και να επικρατήσει γενικός ξεσηκωμός. Θα πρέπει όλοι να συμμετάσχουν στη σημερινή απεργία και στο συλλαλητήριο, το οποίο θα γίνει στις 7.30 το απόγευμα” ανέφερε ο κ. Γουσέτης.

Κ. Κουράση : “Στραγγαλίζουν την γυναίκα και την μητρότητα”
Η κ. Κορνηλία Κουράση, η οποία είναι ιδιωτική υπάλληλος, επισήμανε ότι οι κυβερνώντες στραγγαλίζουν τις γυναίκες και την μητρότητα.
“Στις 8 Μαρτίου τιμούμε μαχητικά τα 100 χρόνια από την καθιέρωση της διεθνούς ημέρας της γυναίκας. Στην πορεία αυτών των χρόνων, χιλιάδες γυναίκες αγωνίστριες, επώνυμες και ανώνυμες, επέλεξαν τον δρόμο του οργανωμένου αγώνα και την ρήξη με την πολιτική της εκμετάλλευσης. Χιλιάδες γυναίκες, συμμετέχοντας στους αγώνες, ανάγκασαν το καπιταλιστικό σύστημα να παραχωρήσει κατακτήσεις στην εργατική και λαϊκή οικογένεια. Σήμερα, που το κεφάλαιο και τα κόμματα που το υπηρετούν, θέλουν να ρίξουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα και στην εργατική τάξη, η γυναίκα και η μητρότητα στραγγάλιζονται στο όνομα της γυναικείας ισοτιμίας, της ευελιξίας και της ασφάλειας. Όλα γίνονται για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Με τον βούρδουλα απαιτούν όλη η οικογένεια να είναι στη δουλειά από το πρωί έως το βράδυ, με ελάχιστα δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να σαρώσουν ό,τι απέμεινε από τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την κατάργηση του 14ου και του 13ου μισθού. Είναι απαραίτητο να εμποδίσουμε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μετατροπή της σύνταξης σε προνοιακό επίδομα. Να σταματήσουμε εδώ και τώρα τον αποχαρακτηρισμό των βαρέων και ανθυγιεινών δικαιωμάτων, την καρατόμηση των αναπηρικών συντάξεων, την ιδιωτικοποίηση όλων των δομών υγείας και τη λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων μας. Να δώσουμε βροντερό “παρών” στη σημερινή απεργία, καθώς και στο συλλαλητήριο που θα γίνει την προσεχή Δευτέρα και ώρα 7.30 το απόγευμα, έξω από το Εργατικό Κέντρο” τόνισε η κ. Κουράση.