Καθυστερούν οι επιδοτήσεις των αγροτων


Ο κοινοτικός έλεγχος από κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να καθυστερήσει την καταβολή του υπολοίπου ποσού της επιδότησης για τους παραγωγούς που είχε εξαγγελθεί από την Υπουργό για τις 5 Μαρτίου, μετά την προκαταβολή του 40% που έλαβαν όλοι, πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Με βάση όσα έχουν αναφερθεί στις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στη χώρα μας κλιμάκιο ελεγκτών της Ε.Ε., που πραγματοποιεί ελέγχους και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, δεν πρόκειται να καταβληθεί καμία επιδότηση.
“Κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, εξήγγειλε ότι οι πληρωμές των υπολοίπων ποσών της επιδότησης, θα πραγματοποιηθούν στις 5 Μαρτίου. Ωστόσο, εφόσον στη χώρα πραγματοποιείται κοινοτικός έλεγχος, μέχρι να ολοκληρωθεί, δεν πρόκειται να γίνει καμία πληρωμή”, σημείωσε η υποδιευθύντρια της ΕΑΣΖ, Άννα Κοτσώνη.
Όπως ανέφερε με δηλώσεις της στην εφημερίδα μας, τα χρήματα δεν “χάνονται”, εφόσον γι’ αυτό το σκοπό έχουν κατατεθεί στη χώρα μας όμως, θα καθυστερήσουν να αποδοθούν στους δικαιούχους.
Διευκρίνισε πως στην παρούσα φάση αναμένεται να κατατεθεί το 55% των χρηματοδοτήσεων και όχι το 60%, καθώς ένα ποσοστό 5% θα δοθεί στους δικαιούχους με την ολοκλήρωση όλων των ελέγχων στις αρχές του Φθινόπωρου, με βάση όσα διαδραματίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Οι δικαιούχοι για τη Ζάκυνθο, ανέρχονται στους 7.900, με βάση τις περσινές αιτήσεις.
Σε ότι αφορά τη νέα διαδικασία για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων, όπως εξήγησε, αναμένεται να οριστεί νέα διοίκηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου άμεσα να ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες. “Απαιτείται επάνδρωση όλων των τμημάτων του Οργανισμού, ορισμός νέου προέδρου και συμβουλίου και εν συνεχεία θα προχωρήσουμε”, είπε.
Εν τω μεταξύ, από την προηγούμενη Δευτέρα, ξεκίνησε η διαδικασία πληρωμής των περίπου 300 παραγωγών λευκών ποικιλιών σταφυλιών που πούλησαν την παραγωγή τους στην Ένωση. Εκτιμάται ότι περίπου οι μισοί από τους δικαιούχους, έχουν λάβει τα ποσά που τους αναλογούν ενώ εξελίξεις, αναμένονται και για τους παραγωγούς των κόκκινων ποικιλιών.
Το αργότερο στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα εγκριθεί η δεύτερη δόση του άτοκου δανείου της ΑΤΕ προς την ΕΑΣΖ και εν συνεχεία, τα ανάλογα ποσά θα κατατεθούν στους λογαριασμούς των αγροτών. Τέλος, εντός των ημερών αναμένονται οδηγίες από το Υπουργείο Οικονομικών για την επιστροφή του ΦΠΑ που φέτος θα αυξηθεί από το 7% σε 11%.