Έρευνα στα σχολεία για την ψυχική υγεία των εφήβων

Στον απολογισμό του έργου τούς προχώρησαν τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών όλης της χώρας, με τον πρόεδρο του πανελλαδικού σωματείου, Τίμο Στραβοπόδη, να δηλώνει στην “Ημέρα” ότι η υφυπουργός Υγείας, Φώφη Γεννηματά, δεσμεύθηκε ότι θα ενισχυθεί η ψυχοκοινωνική υγεία στις τοπικές κοινωνίες.
Θα πρέπει ν΄ αναφερθεί πως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεσή του για το πρόβλημα των ναρκωτικών, σημειώνοντας ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να δώσουν βάρος στην πρόληψη.
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, ο κ. Στραβοπόδης τόνισε τα παρακάτω:
“Είναι σαφές ότι η πρόληψη των εξαρτήσεων έχει γίνει αναγκαιότητα. Κανένας δεν μπορεί να εκφράσει διαφορετική γνώμη, διότι τα στατιστικά στοιχεία του Ερευνητικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης αναφέρουν ότι η χρήση της κάναβης έχει μειωθεί στο 9% από το 13% που ήταν μέχρι τώρα. Αυτό αποδεικνύει ότι η δουλειά που γίνεται από τα Κέντρα Πρόληψης, έχει πιάσει τόπο. Η υφυπουργός Υγείας, Φώφη Γεννηματά, που είναι υπεύθυνη για τα Κέντρα, έδωσε το “παρών” στη διημερίδα που κάναμε στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Κατά τη διάρκεια της διημερίδας, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ψυχοκοινωνική υγεία στις τοπικές κοινωνίες, καθώς και να “θωρακιστεί” το θεσμικό πλαίσιο για την ένταξη των Κέντρων είτε στο εθνικό σύστημα υγείας, είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την Πέμπτη η νέα πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ θα έχει ραντεβού με το Υπουργείο Υγείας, ούτως ώστε η αγωγή υγείας να είναι στην εκπαιδευτική ύλη όλων των σχολικών βαθμίδων. Θεωρώ ότι είναι μια σημαντική εξέλιξη, η οποία θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά. Στη διημερίδα συμμετείχε όλο το επιστημονικό προσωπικό της “ΣΤΟΡΓΗΣ”, ενώ εισήγηση έκανε και η κ. Ρούλα Μαρίνου, η οποία διδάσκει στο νηπιαγωγείο του Ρομιρίου. Εγώ αναφέρθηκα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Πρόληψης” υπογράμμισε ο κ. Στραβοπόδης.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του πανελλαδικού σωματείου των Κέντρων Πρόληψης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΑΝΑ, Τίμος Στραβοπόδης, τόνισε πως μέχρι τις 23 Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί μια έρευνα στα σχολεία του Νομού, η οποία θα δώσει χρήσιμα στοιχεία για τη συμπεριφορά των μαθητών.
“Το 2006 είχε γίνει μια έρευνα στον μαθητικό πληθυσμό για την υγεία των εφήβων, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του ΕΠΙΨΥ. Μετρήθηκε η συμπεριφορά των μαθητών, οι συνήθειές τους, καθώς και οι χρήσεις που κάνουν. Αυτή η έρευνα θα επαναληφθεί, ύστερα από απόφαση της Επιστημονικής Ομάδας, αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου της “ΣΤΟΡΓΗΣ”. Θα έχει τελειώσει έως τις 23 Μαρτίου και θα διεξαχθεί σε 38 τμήματα, κάτι που σημαίνει ότι θα συμμετάσχουν 800 περίπου μαθητές. Πρόκειται για μαθητές της 6ης Δημοτικού, της Β΄ Γυμνασίου, καθώς και της Α΄ Λυκείου. Θα υπάρξουν, λοιπόν, συγκρίσιμα στοιχεία για τη συμπεριφορά των μαθητών, σε σχέση με το σχολείο και την οικογένειά τους. Απαιτείται περισσότερη δουλειά απ΄ όλους μας και καλώ τους πολίτες να ενεργοποιηθούν, διότι το πρόβλημα με τα ναρκωτικά είναι τεράστιο. Δεν πρέπει να εφησυχάζει κανείς” υποστήριξε ο κ. Στραβοπόδης.