“Κόκκινο πανί” οι Δήμοι για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα

Αυστηρή προειδοποίηση στους Δήμους Ζακυνθίων, Λαγανά και Αλυκών, για το γεγονός ότι ως και σήμερα δεν έχουν πληρώσει τα τέλη καθαριότητας για τον προηγούμενη μήνα, σημειώνοντας ότι από την Παρασκευή θα σταματήσουν την αποκομιδή των απορριμμάτων από τις περιοχές εντός των ορίων τους, απεύθυναν οι εργαζόμενοι του Συνδέσμου Καθαριότητας.
Τα προβλήματα του Οργανισμού έχουν επανέλθει στην επικαιρότητα, με αφορμή την άσχημη οικονομική του κατάσταση και τη στάση που κρατά η πλειοψηφία των Δήμων. Ως τα τέλη του Ιανουαρίου, τα χρέη είχαν ύψος περίπου 1,8 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 εκατ. ευρώ, αν δεν καταβληθούν άμεσα τα χρωστούμενα για τον Φεβρουάριο χρέη.
Η κατάσταση που δημιουργείται βρίσκει για ακόμη μία φορά τους εργαζόμενους επί ποδός… πολέμου, αφού αντιλαμβάνονται τα νέα προβλήματα που θα προκύψουν στον Οργανισμό, που έχουν σαν αποτέλεσμα να επαναφέρουν στην επιφάνεια την εποχή της… Α.Ε. Καθαριότητας.
Μέχρι και χθες, μέρος των οφειλών τους προς τον Σύνδεσμο, κατέθεσαν οι Δήμοι Αρκαδίων (50.000€) και Ελατίων (1.500€), ενώ τον Φεβρουάριο εξόφλησε κανονικά ο Αρτεμισίων (15.000€).
“Με αυτά τα έσοδα, δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν οι μισθοδοσίες και η λειτουργία του Συνδέσμου”, τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Σπύρος Χαριάτης, αναφέροντας πως οι Δήμοι κρατούν αδιάλλακτη στάση. “Εμείς στείλαμε επιστολής και ενημερώσαμε τους Δημάρχους για τις κινήσεις μας. Άλλοι τις έλαβαν υπ’ όψη τους και άλλοι δεν έδωσαν σημασία. Όπως και να’ χει, θα προχωρήσουμε στα μέτρα που εξαγγείλαμε. Αν μέχρι την Παρασκευή δεν πληρωθούμε, θα σταματήσουμε την αποκομιδή στους Δήμους που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους”, επεσήμανε με δηλώσεις του στην “Ημέρα”.
Παράλληλα, θα κατατεθούν αγωγές κατά των προϊσταμένων των οικονομικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ, με τον κ. Χαριάτη να λέει πως τα εξώδικα είναι έτοιμα. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του για τον Λαγανά, καυτηριάζοντας πως έως και σήμερα δεν έχει δώσει εντολή πληρωμής του Συνδέσμου.
“Οι οικονομικές υπηρεσίες είναι ανεξάρτητες από τη λειτουργία των Δήμων και πρέπει να καταβάλουν τα ανταποδοτικά”, δήλωσε και συνεχίζοντας επεσήμανε: “Του προσφέρουμε μια μεγάλη “ομπρέλα προστασίας”. Με απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου, φαίνεται ότι ο Οργανισμός πραγματοποιεί την αποκομιδή εντός των ορίων του συγκεκριμένου Δήμου. Έχει μάλιστα χρέωση 63.000€ το μήνα, για την υποτιθέμενη αποκομιδή από εμάς, κάτι που δεν συμβαίνει”.
Σημείωσε πως ο Δήμος Λαγανά, πραγματοποιεί από μόνος του την αποκομιδή των απορριμμάτων εντός των ορίων του, χωρίς όμως να έχει άδεια για το συγκεκριμένο έργο, ούτε τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό.
“Αυτά τα πράγματα και η προστασία που παρέχει το Δ.Σ. του Συνδέσμου στο Δήμο Λαγανά και τον Δήμαρχο, είναι απαράδεκτα. Ο συγκεκριμένος Δήμος δεν πληρώνει ούτε για την εναπόθεση των απορριμμάτων, που προφορικά έχει συμφωνηθεί να είναι στα 26.000€ το μήνα. Ο κ. Κομιώτης δεν έχει καταβάλει στον Σύνδεσμο από την 1η Μαΐου 2009, ούτε ένα ευρώ”,υπογράμμισε.
Σχετικά με τα εξώδικα, δήλωσε πως είναι έτοιμα και θα κατατεθούν προς τις οικονομικές Υπηρεσίες των Δήμων, λέγοντας ότι από εκεί και μετά θα πραγματοποιηθούν και άλλες ενέργειες.
Ασκώντας και κριτική στη Διοίκηση του Συνδέσμου, κατηγόρησε το Δ.Σ. ότι δεν πιέζει έτσι όπως θα έπρεπε τους Δήμους για να διασφαλίσει τα έσοδά του Οργανισμού, με αποτέλεσμα αυτά να διογκώνονται, κατηγορώντας την επίσης, ότι προσφέρει προστασία στο Λαγανά. “Μπαίνουμε μέσα 100.000€ το μήνα. Δεν είναι μόνο ο Λαγανάς αλλά και άλλοι Δήμοι. Πολύ γρήγορα το χρέος θα ξεπεράσει τα 2,5 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία η κάθε διοίκηση θα πάει σπίτι της και εμείς θα μείνουμε εδώ να παλεύουμε με τα χρέη και την επιβίωσή μας, όπως συνέβη και με την Α.Ε.”, κατέληξε.