Ο Alain de Brakeleer και ο William Nagels είναι Βέλγοι επιχειρηματίες, οι οποίοι αποφάσισαν να επενδύσουν τα χρήματά τους στο νησί μας, επειδή, όπως δηλώνουν, μαγεύτηκαν από τις φυσικές του καλλονές, την ευγένεια των κατοίκων του και τα αξιοθέατά του.
Οι δύο επενδυτές δέχτηκαν, με μεγάλη ευγένεια, να μιλήσουν, αποκλειστικά, στην εφημερίδα μας για τους λόγους που τους οδήγησαν στη Ζάκυνθο, επισημαίνοντας πως, πέρα από το ελκυστική φύση της, είναι ιδανική για ιστιοπλοΐα, λόγω των ασθενών ανέμων που επικρατούν το καλοκαίρι, ενώ τονίζουν με έμφαση ότι υπερέχει
έναντι των άλλων νησιών του Ιονίου, επειδή διαθέτει το Ναυάγιο, τις Γαλάζιες Σπηλιές, τις χελώνες caretta- caretta και τις φώκιες monachus- monachus, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.
Παράλληλα, οι κ.κ. de Brakeleer και Nagels εκφράζουν την απορία πώς είναι δυνατόν ένα τόσο όμορφο νησί να είναι εγκαταλελειμμένο στην τύχη του, να υπάρχουν σκουπίδια στους δρόμους, γκράφιτι στους τοίχους των κτιρίων, βλάβες στις τουαλέτες του αεροδρομίου, ενώ εκφράζουν την άποψη ότι το νησί χρειάζεται δύο μαρίνες, μία στο Βορρά και μία στο Κερί, σημειώνοντας ότι μπορούν να κατασκευάσουν αυτή στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου στις Βολίμες.
Γιατί επιλέξατε τη Ζάκυνθο για τις επενδύσεις σας;
Alain de Brakeleer: Καταρχήν, επιλέξαμε την Ελλάδα, επειδή είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμορφη χώρα, με αμμώδεις παραλίες, με καλό καιρό, πολιτική σταθερότητα, οι πολίτες της ΕΕ είναι εύκολο να ταξιδέψουν εδώ, γιατί δε χρειάζονται διαβατήριο, έχει νόμισμα το ευρώ, οπότε δεν υπάρχει ρίσκο για τους επενδυτές, ενώ ο πολιτισμός της είναι πολύ σημαντικός και διδάσκεται στα σχολεία μας.
Βέβαια, πριν επιλέξουμε την Ελλάδα ερευνήσαμε και άλλες χώρες της Μεσογείου, αλλά διαπιστώσαμε ότι έχουν οικοδομηθεί αρκετά, καθώς και ότι το φυσικό τους περιβάλλον έχει σχεδόν καταστραφεί από την τουριστική δραστηριότητα, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα στην Ελλάδα, και, τελικά, επιλέξαμε τη Ζάκυνθο, επειδή διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο και έχει επαφές με άλλες χώρες.
Σημειωτέον ότι και άλλα νησιά είναι όμορφα, αλλά η επικοινωνία με την Ευρώπη είναι δύσκολη. Μάλιστα, πριν έρθουμε εδώ, επισκεφθήκαμε και άλλες περιοχές της Ελλάδας, αλλά αποφασίσαμε να επενδύσουμε στη Ζάκυνθο, επειδή προτιμήσαμε ένα πράσινο νησί, αντί ένα βραχώδες τού Αιγαίου. Η Ζάκυνθος διαθέτει ωραία δάση, ενώ δεν υπάρχουν τα μελτέμια του Αιγαίου, το καλοκαίρι, γεγονός πολύ σημαντικό για εμάς, γιατί βοηθά την ιστιοπλοΐα, ενώ οι τιμές της είναι πιο φθηνές από την Κέρκυρα και τη Ρόδο.
Έτσι, ο εκπρόσωπός μας, Μπεν Σιμόν (Benoit Simon), ο οποίος γνωρίζει ελληνικά, ήρθε στο νησί και άρχισε να ερευνά για την περιοχή, στην οποία θα επενδύσουμε και καταλήξαμε, τελικά, στο βόρειο μέρος του νησιού, επειδή η νότια Ζάκυνθος έχει αναπτυχθεί πολύ τουριστικά και, παρά τις όμορφες ακρογιαλιές της, αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε βόρεια, γιατί η περιοχή αυτή διαθέτει πιο «άγρια» και «παρθένα» ομορφιά.
Άρχισα, λοιπόν, με τον πρώτο συνεργάτη μου να αγοράζω γη, αλλά μετά από λίγο, αυτός αποχώρησε, γιατί δεν μπορούσε να ακολουθήσει το πρόγραμμά μου. Έτσι, συνεργάστηκα, τελικά, με τον Ουίλιαμ, γιατί μου αρέσει να δουλεύω με επαγγελματίες. Ο Ουίλιαμ κι εγώ έχουμε κατασκευαστικές εταιρείες και οικοδομούμε σπίτια και πολυκατοικίες στο Βέλγιο, ενώ διαθέτουμε πεντηκονταετή πείρα στο χώρο αυτό, καθώς και στη διοίκηση επιχειρήσεων.
Εντωμεταξύ, η οικονομία δεν είναι στο επίπεδο, που ήταν μερικά χρόνια πριν, γιατί υπάρχει κρίση, αλλά παρά ταύτα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και αγοράσαμε αρκετά οικόπεδα στο νησί, για να κατασκευάσουμε περίπου 60 βίλες πολυτελείας, με σκοπό να προσελκύσουμε υψηλού οικονομικού επιπέδου τουρίστες, διότι τις οικοδομούμε, χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Σημειωτέον, δε, ότι έχουμε πλούσιους πελάτες, οι οποίοι θεωρούμε ότι θα ενδιαφερθούν για τη Ζάκυνθο, ενώ πιστεύουμε ότι το μέλλον του νησιού είναι, κυρίως, ο τουρισμός και, ίσως, σε πολύ μικρότερο βαθμό, η αγροτική οικονομία.
Επειδή, λοιπόν, δεν υπάρχει αναπτυγμένη βιομηχανική παραγωγή, ούτε στην Ελλάδα ούτε στη Ζάκυνθο, πρέπει να κρατήσετε τον τουρισμό σε υψηλό επίπεδο, γιατί υπάρχει ισχυρός παγκόσμιος ανταγωνισμός.
Πώς θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε υψηλού οικονομικού επιπέδου τουρίστες στο νησί μας, γιατί αυτοί που έρχονται είναι πολύ φτωχοί…
William Nagels: Αυτό είναι το δεύτερο σημαντικό θέμα της συζήτησης. Το πλεονέκτημα του νησιού σας είναι η απαράμιλλη ομορφιά του, ενώ είναι εμφανής η επιρροή της ιταλικής κουλτούρας, ενώ είναι σαφώς καλύτερη και σημαντικότερη η δυτική επιρροή από αυτήν της Τουρκίας, όπως θεωρείται σημαντικό και το γεγονός ότι η Ζάκυνθος ανήκε περίπου πεντακόσια χρόνια στους Βενετούς.
Επιπροσθέτως, έχει πολύ ωραία αξιοθέατα, τα οποία δε διαθέτουν τα άλλα Ιόνια νησιά, όπως οι Γαλάζιες Σπηλιές και το Ναυάγιο, τα οποία δε βρίσκεις πουθενά αλλού, οπότε, ο επισκέπτης έχει επιλογές και πολλά μοναδικά μέρη να δει.
Επίσης, η Ζάκυνθος είναι μεγάλο νησί, με αρκετό πληθυσμό, πολύ καλή αγορά, ωραίες παραλίες και, φυσικά, τη θαλάσσια χελώνα caretta – caretta.
Ακόμα, είναι πολύ σημαντικό το διεθνές σας αεροδρόμιο, το οποίο πρέπει να το κρατάτε καθαρό, καθώς και τις τουαλέτες σε καλή κατάσταση, γιατί είναι η πρώτη εικόνα που έχει κάθε επισκέπτης όταν φτάνει στο νησί. Η Κεφαλονιά, επί παραδείγματι, δεν έχει τόσο μεγάλο αεροδρόμιο, και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να φροντίζετε το δικό σας.
Alain de Brakeleer: Επίσης, πρέπει να το βάφετε, όταν χρειάζεται, για να μη φαίνεται άσχημο, καθώς και να κρατάτε τις τουαλέτες καθαρές και να επιδιορθώνετε τις βλάβες, γιατί, καμιά φορά, η μυρωδιά είναι πολύ άσχημη. Ακόμα, πρέπει να βελτιωθεί η εικόνα των υφιστάμενων καταστημάτων του αεροδρομίου, τα οποία είναι πολύ ακριβά, ενώ πρέπει να υπάρξουν κι άλλα, στα οποία θα μπορούσε κανείς να πιει καφέ ή να γευματίσει κάτι, γιατί τα λειτουργούντα ήδη είναι πολύ χαμηλού επιπέδου.
William Nagels: Ακόμα, πρέπει να βελτιωθεί ο δρόμος του αεροδρομίου, γιατί αποτελεί, για κάθε επισκέπτη, την πρώτη και τελευταία εικόνα του νησιού, ο οποίος αντικρίζει έναν καινούριο δρόμο, αλλά στις άκρες υπάρχουν πέτρες, σκουπίδια και εγκαταλελειμμένα φυτά, ενώ οι βιοτεχνίες προκαλούν άσχημη εντύπωση.
Alain de Brakeleer: Όλα αυτά δημιουργούν πολύ άσχημη πρώτη εικόνα.
Επίσης, σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο, ίσως θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια αίθουσα Βιπ (VIP), καθώς και εστιατόριο, υποδομές που θεωρούν σημαντικές οι υψηλού οικονομικού επιπέδου τουρίστες.
Alain de Brakeleer και William Nagels: Το αεροδρόμιο, οι τουαλέτες, καθώς και οι δρόμοι, ιδιαίτερα αυτός που οδηγεί στον αεροσταθμό, πρέπει να είναι καθαροί, ενώ θα ήταν καλό να φυτέψετε περισσότερα δέντρα, ώστε να γίνει πιο ελκυστικός, γιατί έχουμε δει πολλές φορές σκουπίδια και άλλες ακαθαρσίες. Έχετε την ομορφιά, αλλά δεν τη φροντίζετε!
Σε ό,τι αφορά την πόλη, κάθε φορά βλέπουμε γκράφιτι σε ιδιωτικά και δημόσια κτήρια, για τα οποία πρέπει να κάνετε κάτι, όπως ο Δήμαρχος της πόλης μας, ο οποίος έβαφε όλους τους τοίχους κάθε φορά που κάποιοι ζωγράφιζαν γκράφιτι, με αποτέλεσμα να σταματήσουν να το κάνουν, γιατί δεν είχε, πλέον, κανένα νόημα, αφού την άλλη μέρα δεν θα υπήρχαν. Βέβαια, στο θέμα αυτό, ίσως, χρειαστεί και η βοήθεια της Αστυνομίας.
Έτσι, λοιπόν, πρέπει να καθαρίζετε αμέσως τους τοίχους από τα γκράφιτι και αυτοί που τα γράφουν, θα σταματήσουν. Δε νομίζω ότι απαιτούνται μεγάλα κονδύλια και ο Δήμος πρέπει να το κάνει, γιατί πιθανόν οι δημότες να μην έχουν χρήματα, για να βάφουν κάθε λίγο τις εξωτερικές όψεις των σπιτιών τους.
William Nagels: Πρέπει, επίσης, να φροντίζετε για τη σωστή αποκομιδή των απορριμμάτων, γιατί υπάρχουν μέρες που υπάρχουν σκουπίδια παντού, τα οποία δημιουργούν πολύ άσχημη εντύπωση. Τα απορρίμματα είναι μεγάλο πρόβλημα, το οποίο έχουμε αντιμετωπίσει στη Βόρεια Ευρώπη με την ανακύκλωση, τοποθετώντας σε διαφορετικές σακούλες το χαρτί, το αλουμίνιο και το γυαλί. Δεν τοποθετούμε τα απορρίμματά μας στην άκρη του δρόμου, ούτε τα πετάμε στα δάση, τα οποία παραμένουν εκεί για χρόνια, καταστρέφοντας το περιβάλλον. Γι’ αυτό, πρέπει να επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες. Άλλωστε, ένα καθαρό νησί προσελκύει και καλύτερο τουρισμό.
Ποια η γνώμη σας για τη μαρίνα που δεν έχει το νησί μας;
William Nagels: Έχω κάνει τη διαδρομή από τη Λευκάδα στη Ζάκυνθο με ιστιοπλοϊκό σκάφος και έχω συναντήσει ωραίες μαρίνες, με ωραία καταστήματα και εστιατόρια, καθώς και όλες τις ανέσεις. Όταν έφτασα στη Ζάκυνθο, κοιτούσα το λιμάνι και δεν έβλεπα πουθενά μαρίνα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι όσοι διαθέτουν σκάφη προτιμούν τα μικρά νησιά και τις μικρές μαρίνες, όπου μπορούν να ελλιμενιστούν για ένα βράδυ και, την επομένη, να αναχωρήσουν για άλλο προορισμό. Μάλιστα, σε ένα σημαντικό ναυτικό βιβλίο, όπου μπορείς να δεις όλες τις μαρίνες της Ελλάδας, αναφέρεται ότι υπάρχουν στη Ζάκυνθο δύο: η μία στην πόλη, όπου υπάρχει μόνο το εμπορικό λιμάνι και όχι χώρος για ιστιοπλοϊκά, και η δεύτερη στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου. Έτσι, λοιπόν, όταν φτάνεις, δε βρίσκεις μαρίνα, ούτε νερό, ούτε ωραία καταστήματα και εστιατόρια, ούτε καύσιμα, ούτε ασφάλεια.
Πολλοί τουρίστες, που κάνουν ιστιοπλοΐα, θέλουν να έρθουν στη Ζάκυνθο, για να δουν το Ναυάγιο και τις Γαλάζιες Σπηλιές, γιατί δε βρίσκουν αυτά τα αξιοθέατα στα άλλα νησιά, καθώς και τις βραχώδεις δυτικές ακτές του νησιού που είναι πανέμορφες, αλλά, δυστυχώς, δεν υπάρχει μαρίνα για να παραμείνουν.
Alain de Brakeleer: Η μαρίνα είναι πιο αναγκαία στο βόρειο μέρος του νησιού, γιατί τα πλοία έρχονται, συνήθως, από τη Λευκάδα και την Κεφαλονιά στη Ζάκυνθο, οπότε είναι απαραίτητο να βρίσκουν ένα ασφαλές μέρος για να κοιμηθούν και να ξεκουραστούν και μετά να εξερευνήσουν και τη νότια Ζάκυνθο. Γι’ αυτό το λόγο, θα μπορούσε να κατασκευαστεί μία μαρίνα στο Κερί, γιατί εκεί θα εξυπηρετούσε περισσότερο.
William Nagels: Οι ιδιοκτήτες σκαφών προτιμούν την ησυχία και αποφεύγουν το νότιο μέρος του νησιού, το οποίο έχει αναπτυχθεί πολύ τουριστικά. Έτσι, όταν έρχεται κανείς με το πλοίο του, από την Κεφαλονιά στη Ζάκυνθο, το πρώτο πράγμα που βλέπει είναι τα δελφίνια. Μόνο σ’ αυτή την περιοχή τα συναντάς, όπως εγώ που την έχω κάνει δύο φορές. Αυτό είναι το πρώτο αξιοθέατο, που γοητεύει τους τουρίστες. Μετά μπορεί να πάει να δει το Ναυάγιο, τις Γαλάζιες Σπηλιές, τις φώκιες μονάχους – μονάχους και τις χελώνες caretta – caretta, που είναι μοναδικές.
Τo νησί σας είναι πραγματικά υπέροχο. Μπορείς να βρεις στην Κεφαλονιά, για παράδειγμα, ωραία μαρίνα και χωριά, να κολυμπήσεις και αυτό είναι όλο. Δεν υπάρχουν εκεί οι Γαλάζιες Σπηλιές, το Ναυάγιο, οι χελώνες και οι φώκιες. Η Ζάκυνθος έχει τα αξιοθέατα, αλλά δεν έχει μαρίνα.
Είμαι τυχερός γιατί κατοικώ στις Βολίμες, έχω αυτοκίνητο και μπορώ να πάω με τους φίλους μου σε ένα ωραίο εστιατόριο, δέκα χιλιόμετρα από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου. Όμως, αυτός που έχει σκάφος, δεν μπορεί να το κάνει. Γι’ αυτό, πρέπει να υπάρχουν όλα τα καταστήματα εστίασης κοντά στη μαρίνα, ώστε να είναι προσβάσιμα για τους πεζούς.
Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι να κατασκευαστεί ένας κυματοθραύστης στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, για να είναι ασφαλές, όπως και η μαρίνα. Σήμερα, μπορεί να έχουν γίνει κάποιες εργασίες, αλλά απαιτείται περισσότερη προστασία. Υπάρχει, βέβαια, το λιμάνι. Εμείς μπορούμε να κατασκευάσουμε και τον κυματοθραύστη και τη μαρίνα, στο βόρειο μέρος του νησιού, προκειμένου να προσελκύσουμε υψηλού οικονομικού επιπέδου τουρίστες.
Φυσικά, πρόκειται να δώσουμε δουλειά σε πολλούς κατοίκους του νησιού, γιατί θα χρειαστούμε προσωπικό, για να κατασκευάσουμε τα έργα μας, όπως κάνουμε τώρα κατά την οικοδόμηση των σπιτιών μας. Θεωρώ ότι το 50% των σκαφών, που ταξιδεύουν στο Ιόνιο, θα έρθουν στη Ζάκυνθο, για να επισκεφθούν τα αξιοθέατα του νησιού, αλλά, δυστυχώς δε θα μπορέσουν να μείνουν.
Πιστεύω ότι η Ζάκυνθος είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας, το οποίο, όμως, δεν είναι κατάλληλο για τα ιστιοπλοϊκά σκάφη, γιατί δεν έχει μαρίνα. Πρέπει να κατασκευαστούν οπωσδήποτε δύο μαρίνες στο νησί, σαν και αυτή του Φισκάρδου. Εμείς σκεφτόμαστε να κατασκευάσουμε στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολιμών μία μαρίνα σαν του Φισκάρδου, αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθεια των Αρχών του τόπου.
Η αξία των ιστιοπλοϊκών είναι πολύ μεγάλη και οι ιστιοπλόοι προτιμούν το Ιόνιο, γιατί η θάλασσα είναι ήρεμη και δεν υπάρχουν οι ισχυροί άνεμοι του Αιγαίου.
Η μαρίνα της Λευκάδας έχει 600 θέσεις και λειτουργεί από το Μάιο έως τον Οκτώβριο. Εάν υποθέσουμε ότι κάθε πλοίο μεταφέρει περίπου οκτώ άτομα, τα οποία αποβιβάζονται στο νησί για να ψωνίσουν, να φάνε κτλ., πρόκειται για μεγάλο αριθμό επισκεπτών και τα κέρδη των επιχειρηματιών είναι πολλά.
Alain de Brakeleer: Η καθαριότητα είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να υπάρχουν σκουπίδια στις άκρες των δρόμων. Επίσης, πρέπει να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο, και, ιδιαίτερα, ο δρόμος που οδηγεί από την πόλη στις Βολίμες, ενώ πρέπει να περατωθεί το μέρος Ξύγκια – Αλυκές, γιατί είναι πολύ σημαντικός. Πολλές φορές, πολιτικοί του νησιού με διαβεβαίωσαν ότι θα ολοκληρωθεί, άμεσα, το έργο, κάτι το οποίο δεν έγινε. Εάν θέλουν να ενισχύσουν τη Βόρεια Ζάκυνθο, γιατί το μέλλον του τουρισμού του νησιού βρίσκεται σ’ αυτήν την περιοχή, πρέπει να μεριμνήσουν για την ανάπτυξή της. Ο δρόμος, λοιπόν, πρέπει να γίνει, όπως η μαρίνα.
William Nagels: Είναι πολύ σημαντικός ο δρόμος αυτός για όσους έρχονται στο νησί και θέλουν να επισκεφθούν το βόρειο μέρος του, γι’ αυτό το οδικό δίκτυο πρέπει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Ο δρόμος από τις Αλυκές στο λιμάνι των Βολιμών είναι παραλιακός και πανέμορφος, γι’ αυτό πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις καθαριότητας, καθώς και βελτίωσής του. Πρέπει να επισκευαστεί σωστά και όχι με μπαλώματα, όπως γίνεται συνήθως. Δεν πρέπει να καταστρέφετε ό,τι έχετε, γιατί σε δέκα χρόνια δε θα έχετε τίποτα και θα ζητάτε χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να τα φτιάξετε.
Γι’ αυτό, πρέπει να επισκευάζετε τους δρόμους. Για να κάνετε και τη σύγκριση, θα ήταν καλό να επισκεφθείτε την πόλη της Λευκάδας, όπου ο κεντρικός δρόμος της είναι τόσο όμορφος τη νύχτα.
Alain de Brakeleer: Ιστορικά, γνωρίσατε την ευρωπαϊκή κουλτούρα και αυτό που μένει είναι η συμπεριφορά των ανθρώπων, η οποία είναι καλύτερη από των Τούρκων, γι’ αυτό το νησί πρέπει να είναι και καθαρότερο από τις τουριστικές περιοχές της Τουρκίας.
Έτσι, ένα άλλο πράγμα, που είναι μικρό, αλλά θεωρώ ότι είναι εύκολο να αλλάξει είναι ο θόρυβος που κάνουν τη νύχτα μηχανάκια και μηχανές, που δεν έχουν εξάτμιση. Αυτό είναι φοβερό, γιατί είναι αδιανόητο ένα άτομο να ξυπνά χίλια, επειδή του αρέσει να κάνει θόρυβο.
Το θέμα είναι πολιτικό και πρέπει να το λύσουν οι Αρχές και η Αστυνομία. Να επιβάλλουν πρόστιμα στους παραβάτες, ώστε να κοιμούνται ήσυχοι οι κάτοικοι του νησιού και οι τουρίστες, οι οποίοι τρομάζουν τη νύχτα από το θόρυβο, γιατί δεν ξέρουν τι είναι.
Η Αστυνομία μπορεί να ελέγχει τα μηχανάκια και αν διαπιστώσει ότι δεν έχουν εξάτμιση, να νουθετεί τους ιδιοκτήτες τους την πρώτη φορά και τη δεύτερη να επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα.
Επίσης, εκτός από τη μαρίνα, θα ήταν καλό για το νησί να κατασκευαστεί και ένα γήπεδο του γκολφ, γιατί θα προσελκύσει υψηλού επιπέδου τουρίστες. Έχετε να αντιμετωπίσετε πολύ ισχυρό ανταγωνισμό και δεν είστε οι πρώτοι στην Ελλάδα. Έχετε πολύ δυνατούς αντιπάλους, οπότε πρέπει να γίνεται ανταγωνιστικοί, βελτιώνοντας την παροχή υπηρεσιών, ενώ πρέπει να κατασκευαστούν και άλλες ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων, οι οποίες θα βοηθήσουν πολύ στην προσέλκυση πλούσιων τουριστών, οι οποίοι μπορούν να βρουν πολυτελή καταλύματα με χαμηλές τιμές στην Τουρκία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο και αλλού.
Ο αρχιτέκτονάς μας Σπύρος Χειμαριός μού έδειξε κάτι πολύ ενδιαφέρον: Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είναι πολύ ωραία νησιά και έχουν μαρίνες, αλλά δεν έχουν τόσο ωραία αξιοθέατα, γι’ αυτό πρέπει να κατασκευάσετε γήπεδο γκολφ, όπως προβλέπει η ειδική χωροταξική μελέτη, γιατί εάν το κάνετε, θα είστε πιο ανταγωνιστικοί από την Κεφαλονιά και από τα άλλα νησιά, γιατί στο μέλλον μπορεί η Κεφαλονιά να βελτιώσει το αεροδρόμιό της και να έχει περισσότερες επαφές με πολλές χώρες. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έχετε όλο το χρόνο να σχεδιάσετε, να προγραμματίσετε και να υλοποιήσετε τα απαραίτητα έργα.
Γνωρίζω ότι έχετε προβλήματα με τους πολιτικούς σας, όπως κι εμείς στο Βέλγιο, καθώς και ότι πολλοί από αυτούς ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους και όχι για τον τόπο τους. Το νησί πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων των κατοίκων του. Αυτό είναι το σπουδαιότερο.
«Οικοδομούμε πολυτελείς βίλες υψηλών προδιαγραφών»!
William Nagels: Πιστεύουμε στη Ζάκυνθο και σκοπεύουμε να επενδύσουμε πολλά κεφάλαια στο νησί σας. Δεν επενδύουμε μόνο για τις επιχειρήσεις μας, αλλά και για εμάς, γιατί κατασκευάζουμε στο νησί τα σπίτια μας, επειδή θέλουμε να μένουμε ένα μέρος του χρόνου μας εδώ. Αγαπάμε πολύ τη Ζάκυνθο, αλλά πρέπει να κάνετε κάποια πράγματα γι’ αυτήν.
Alain de Brakeleer: Αγαπάμε τη Ζάκυνθο θέλουμε να μείνουμε εδώ και γι’ αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι πρέπει να βελτιωθούν κάποια ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα της ζωής. Είναι πολύ σπουδαίο να υπάρχει γέφυρα επικοινωνίας με τους κατοίκους, τους πολιτικούς και τους επενδυτές. Κάποιος σαν τον Σπύρο Χειμαριό ή το Rottary Club, ίσως μπορούν να βοηθήσουν, αλλά πάνω από όλα πρέπει να γνωρίζετε τι θέλουν οι ξένοι επενδυτές, όπως, για παράδειγμα ότι είναι πολύ ενδιαφέρον, για εμάς, το αγγλικό κλαμπ που λειτουργεί στις Βολίμες. Δεν είναι μεγάλο, αλλά προσελκύει πολύ υψηλού οικονομικού επιπέδου τουρίστες και πολλούς επώνυμους του εξωτερικού.
Εμείς, λοιπόν, θα κατασκευάσουμε μοντέρνες και παραδοσιακές βίλες υψηλών προδιαγραφών, με εξαιρετική θέα, πλησίον του αγγλικού κλαμπ ή του δικού μας, το οποίο σκεφτόμαστε να λειτουργήσουμε αργότερα.
Φυσικά, για να κατασκευαστούν αυτά τα σπίτια, θα αγοράσουμε τα υλικά από εδώ, ενώ θα χρειαστούμε και εργαζόμενους για να τα φροντίζουν τις βίλες, τους κήπους ενώ θα πληρώνουμε φόρους στο ελληνικό κράτος για όλες μας τις δραστηριότητες.
Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε ότι δεν είμαστε ειδήμονες ούτε αρχηγοί, ούτε σκοπεύουμε να γίνουμε οι κυρίαρχοι της Ζακύνθου. Είμαστε φιλοξενούμενοι στο νησί σας, αλλά εάν μας ρωτήσετε τι θέλουμε, θα σας απαντήσουμε, γιατί θεωρούμε ότι έχουμε κοινό μέλλον και η επιτυχία μας θα είναι δική σας επιτυχία.
Εμείς θα επιτύχουμε εάν καταφέρουμε να πουλήσουμε τις βίλες, αλλά εσείς έχετε το προνόμιο να σημειώνετε επιτυχίες, κάθε μέρα, γιατί ζείτε στη Ζάκυνθο, αλλά και επειδή οι πελάτες μας θα μένουν εδώ.
Επιπροσθέτως, ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι η προστασία των δασών του νησιού από τις πυρκαγιές, για το οποίο πρέπει να μεριμνήσουν οι Ζακυνθινοί και η Πολιτεία, γιατί τα δάση αποτελούν το φυσικό σας πλούτο και είναι ένα από τα στολίδια του νησιού και πρέπει να τα προστατεύετε και να τιμωρείτε παραδειγματικά τους εμπρηστές.
«Οι Ζακυνθινοί είναι καλόκαρδοι και φιλόξενοι»!
“Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι αρχή της ιστορίας είναι το αεροδρόμιο, γιατί όταν έρχεσαι στο νησί, κοιτάζεις από το παράθυρο του αεροπλάνου και μετά αρχίζεις να μετράς το χρόνο που περιμένεις, για να πάρεις τις αποσκευές σου.
Όμως, το πιο σημαντικό απ’ όλα, το οποίο δε συναντάς σε καμιά άλλη χώρα της Μεσογείου – και έχουμε ταξιδέψει στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία – είναι η ευγένεια των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι σε βοηθούν με καλοσύνη και όλοι χαιρετούν στο δρόμο. Είναι πολύ φιλόξενοι και φιλικοί άνθρωποι. Έχετε πολύ καλά στοιχεία σαν κοινωνία και είστε καλόκαρδοι, ευγενικοί και πολύ φιλόξενοι και αυτό είναι που σας κάνει ξεχωριστούς.”