Πλακοστρώθηκε ο προαύλιος χώρος της Πικριδιώτισσας

Στην πλακόστρωση του προαύλιου χώρου της εκκλησίας της Πικριδιώτισσας, προχώρησε ο Δήμος Ζακυνθίων, δημιουργώντας μια ωραία εικόνα στο συγκεκριμένο σημείο.
Η παρέμβαση έγινε μέσα από το Τεχνικό Πρόγραμμα και το κόστος τής ανήλθε στις 60.000 ευρώ. Παράλληλα, ο Δήμος συνεργάστηκε με την Εκκλησία, ενώ ακολούθησε πιστά και τις οδηγίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
“Πριν από 1,5 χρόνο, ο εφημέριος της εκκλησίας μάς είχε ζητήσει να αναπλάσουμε τον προαύλιο χώρο. Εντάξαμε το έργο αυτό στο Τεχνικό μας Πρόγραμμα με το ποσό των 60.000 ευρώ και έτσι προχωρήσαμε στην κατασκευή του. Έχει πλακοστρωθεί ο προαύλιος χώρος, αλλάξαμε τα φωτιστικά σώματα, ενώ ανακατασκευάσαμε και τη σκάλα της περιοχής. Επισημαίνω ότι βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη και για του λόγου το αληθές αναφέρω ότι έχουμε πλακοστρώσει ακόμη την πλατεία του Αγίου Διονυσίου, καθώς και εκείνη της Κυρίας των Αγγέλων. Από ΄κει και πέρα, ακολουθήσαμε τις οδηγίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία μάς προέτρεψε η ανάπλαση να γίνει από πλάκες με βότσαλο. Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Το συγκεκριμένο σημείο είναι και ένα… “ησυχαστήριο”, ενώ όσοι επιθυμούν, μπορούν να έρχονται και να απολαμβάνουν την εντυπωσιακή θέα της Ζακύνθου. Προσθέτω, δε, πως έχουμε τοποθετήσει κάδους για τα απορρίμματα, ενώ φτιάξαμε και μαρμάρινα παγκάκια” υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ζακυνθίων.
Στην εφημερίδα μας μίλησε και η αντιδήμαρχος Ζακυνθίων, Κατερίνα Μοθωναίου, η οποία είναι και κάτοικος της περιοχής: “Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο, γιατί αυτή η παρέμβαση ήταν αναγκαία για την περιοχή μας και την διεκδικούσαμε επί χρόνια. Επίσης, ευχαριστώ και την Αρχαιολογική Υπηρεσία για το γεγονός ότι επέτρεψε στον Δήμο να παρέμβει, μιας και ο συγκεκριμένος χώρος έχει και ιστορική σημασία. Εκτός από τις εργασίες που ανέφερε ο κ. Ακτύπης, τοποθετήσαμε και κάγκελα. Είμαστε σε επαφή με την εκκλησία και θα φτιάξουμε ό,τι άλλο μάς ζητηθεί”.

Η ιστορία της Παναγίας της Πικριδιώτισσας
Η εκκλησία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Κάστρου και αναφέρεται, για πρώτη φορά, στα τέλη του 15ου αιώνα ως μοναστήρι.
Όπως φαίνεται από τοπικά έγγραφα, ο ναός ονομαζόταν αρχικά Παναγία του Κανιόση (ή Κανέση), αργότερα, όμως, όταν εφημέρευε στην εκκλησία ο Στέφανος Πικρίδης, ιερωμένος και συμβολαιογράφος από το 1542 έως το 1590, πήρε την ονομασία Παναγία του Πικρίδη ή Πικριδιώτισσα κι έτσι έμεινε γνωστή έως σήμερα.
Στη θέση της εκκλησίας αυτής υπήρχε στην αρχαιότητα ειδωλολατρικός ναός του Θεού Διόνυσου. Η εκκλησία υπέστη ζημιές από σεισμούς και ξαναχτίστηκε το 1630, καθώς και στα μέσα του 18ου αιώνα.
Ο πύργος του καμπαναριού κατασκευάστηκε την περίοδο 1803 έως 1846.
Έξω από την εκκλησία έχει τοποθετηθεί μια μονοκόμματη μαρμάρινη κολώνα δωρικού ρυθμού, προερχόμενη από τον αρχαίο ειδωλολατρικό ναό. Η κολώνα βρέθηκε στα θεμέλια της εκκλησίας και χρησίμευε ως φανάρι επί Βενετοκρατίας.
Η εκκλησία περιείχε αξιόλογες εικόνες του 16ου και 17ου αιώνα.
Μετά από τους σεισμούς αποκαλύφθηκαν διάφορες τοιχογραφίες, ενώ στην προσεισμική εκκλησία υπήρχαν τέσσερις μεγάλοι πίνακες (οι Ευαγγελιστές), έργα του Νικολάου Καντούνη (1833).
Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας αυτής κατασκεύασε ο Επαμεινώνδας Κανάλης.
Τον Αύγουστο του 1953 η εκκλησία και το καμπαναριό κατέρρευσαν και οι εικόνες του ναού μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Ζακύνθου.
Η εκκλησία και το καμπαναριό οικοδομήθηκαν ξανά.