Προέκυψε πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του Θεάτρου

Δεν έχουν τελειώσει τα εμπόδια για την κατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου, αφού μπορεί ο Δήμος Ζακυνθίων να αναθεώρησε την οικοδομική άδεια, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες προέκυψε ένα άλλο πρόβλημα, που αφορά τη μη χρηματοδότηση του έργου από την Πολιτεία, λόγω της οικονομικής κρίσης που υπάρχει!
Όπως είναι γνωστό, οι εργασίες είχαν σταματήσει επί 8 μήνες, αφού γινόταν συνεχείς καταγγελίες στην Πολεοδομία, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη σφοδρή αντίδραση της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακυνθίων, με επικεφαλής τον Στάθη Μπετίνη, η οποία τόνιζε ότι δεν έχουν τηρηθεί οι σωστές διαδικασίες για την ανέγερση του κτηρίου.
Τώρα, το έργο φαίνεται ότι θα “κολλήσει”, εξαιτίας της αδυναμίας του Ελληνικού κράτους να δώσει τα χρήματα που αντιστοιχούν στην ιδία συμμετοχή του. Υπενθυμίζουμε ότι η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από το ΕΣΠΑ, όμως απαραίτητη προϋπόθεση για να εκταμιευθούν χρήματα από εκεί, είναι να συμμετάσχει και το Ελληνικό Κράτος. Προσθέτουμε ότι αντίστοιχο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και με το νέο Νοσοκομείο.
Ερωτηθείς για το νέο πρόβλημα που προέκυψε, ο Δήμαρχος Ζακυνθίων, Διονύσης Ακτύπης, υποστήριξε ότι θα συναντηθεί με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Βάσω Αλεξανδρίδου, ούτως ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.
“Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα μπαίνουν χρήματα για τη συνέχιση των εργασιών. Ωστόσο, θα επισκεφθώ την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για να της επισημάνω την σπουδαιότητα του έργου. Η κατασκευή του έχει ξεκινήσει και το έργο εντάχθηκε στα έργα-“γέφυρες”, κάτι που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση του από ευρωπαϊκούς πόρους είναι εξασφαλισμένη. Αντιλαμβάνομαι τις οικονομικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζει το Ελληνικό κράτος, αλλά το έργο αυτό πρέπει να τελειώσει οπωσδήποτε. Ήδη, έχει τοποθετηθεί το στέγαστρο, ενώ τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουμε στις υδραυλικές και στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Θεωρώ πως μέχρι τον Ιούνιο το έργο θα είναι έτοιμο, αρκεί να μην υπάρξει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση” υπογράμμισε ο κ. Ακτύπης.

Το Δημοτικό Θέατρο “Φώσκολος”
Το ονομαστό προσεισμικό Δημοτικό Θέατρο “Φώσκολος” ανεγέρθη το 1870, επί Δημαρχίας Φραγκίσκου Τζουλάτη, σε αρχιτεκτονικά σχέδια του περίφημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ.
Η πρώτη παράσταση δόθηκε το 1875 και ήταν το δράμα “Ο τριαντακονταετής βίος ενός χαρτοπαίκτου”.
Από τότε, στο λαμπρό αυτό χώρο έδωσαν παραστάσεις περίφημοι ιταλικοί και ελληνικοί θίασοι. Το λαμπρό αυτό κτήριο καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1893, το οποίο, όμως, οικοδομήθηκε, το 1900, στην αρχική του μορφή, δηλαδή στα σχέδια του Τσίλερ από το Δήμαρχο Αντώνιο Μακρή.
Δυστυχώς, το θέατρο αυτό καταστράφηκε ολοσχερώς από τη σεισμοπυρκαγιά της 12ης Αυγούστου 1953.
Έκτοτε, η πόλη της Ζακύνθου δεν είχε θεατρική στέγη. Τα δεδομένα, όμως, άλλαξαν με την κατασκευή του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αρκαδίων, ένα έργο το οποίο προσφέρει πολλά στον πολιτισμό της Ζακύνθου. Εφόσον κατασκευαστεί και το νέο Δημοτικό Θέατρο, τότε το νησί μας θα έχει δύο χώρους για τη φιλοξενία όλης της θεατρικής δραστηριότητας, η οποία ομολογουμένως είναι έντονη και μάς κάνει όλους υπερήφανους.