Επεράσαμε… όμορφα!!!

Μπορεί η βροχή να μην σταμάτησε τους εκατοντάδες καρναβαλιστές να ξεχυθούν στους δρόμους του νησιού μας προκειμένου να μεταδώσουν στιγμές ξεγνοιασιάς και κεφιού … σίγουρα αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για τη συμμετοχή ντόπιων και επισκεπτών.
Διαφορετική, ωστόσο, υπήρξε η συμμετοχή στα δρώμενα της Γκιόστρας και του Βενετσιάνικου Γάμου. Για την κατάσταση αυτή δεν είναι άμοιρη και η οικονομική κρίση που κράτησε τους ζακυνθινούς και τους επισκέπτες μας μακριά από σπατάλες.
Τεράστια συμμετοχή είχαν και οι καρναβαλιστές… τα πεζοπόρα τμήματα… με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αργάσι και όχι μόνο!!! Και όλα χωρίς τις τεράστιες δαπάνες άλλων εποχών… Καρναβαλικές σπατάλες που λειτουργούσαν αρνητικά στις συμμετοχές των τμημάτων… αφου απο τη μια προσπαθούσαν κάποιοι με ελάχιστες δαπάνες να συμμετέχουν στο Καρναβάλι και ταυτόχρονα άκουγαν για χιλιάδες ευρώ που “καίγονταν”… και έτσι καθόταν σπίτι τους. Το Καρναβάλι θέλει κέφι, διάθεση και συμμετοχή… τελικά!
Φέτος, όμως, συνεχίστηκε η ανατροπή που ξεκίνησε πέρυσι… όσοι επισκέπτες ήρθαν στη Ζάκυνθο, έφυγαν με ανοιχτό το στόμα. Σίγουρα μας λείπει η προβολή και αυτό είναι μεγάλο κεφάλαιο!!! Γιατί κάποιοι δεν φροντίζουν να προβάλουμε το νησί μας; Μόνη εξαίρεση το σωματείο “Giostra di Zante”, που φρόντισε να προβάλλει μέσω του Κερκυραϊκού και όχι μόνο τύπου τη δουλειά που κάνουν και να το αναδείξουν σε πολιτιστικό γεγονός πρώτου μεγέθους.
Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις τελείωσαν, κ. Δήμαρχε, αλλά επειδή το “καρναβάλι” στον τόπο μας καλά κρατεί, θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι μπάστακες δεν θα έχουν την τιμητική τους στους κεντρικούς δρόμους και στις πλατείες μέχρι το Πάσχα.
Δεν είναι κακή, πάντως, η άποψη πως θα αποτελούσε μια καινοτόμο ιδέα, ο εορτασμός της Ανάστασης και του Πάσχα να έχει καρναβαλικό στολισμό, που θα μπορούσε, να πάρει “σάρκα και οστά” μόνο στην όμορφη Ζάκυνθο. Λέτε, κ. Δήμαρχε, εφέτος να το βιώσουμε και αυτό;;;
Λιγότεροι φέτος οι μπάστακες… σε άριστη κατάσταση όμως… και είναι κρίμα να καταλήξουν “τραυματισμένοι” από την επιπολαιότητα και την απερισκεψία κάποιων, οι οποίοι θεωρούν την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας σαν τρόπο διασκέδασης, και άλλοι μέσα στη “μοναξιά” γιατί τους έχουν ξεχάσει οι εργαζόμενοι του δήμου.
Βέβαια, όχι ότι αλλάζει η εικόνα για τα φωτιστικά, τα λάβαρα και τον υπόλοιπο στολισμό της πόλης, που μπορεί να προσφέρουν μια γιορτινή ανάσα, εντούτοις, είναι σε κατάσταση αποσύνθεσης παραπέμποντας οπουδήποτε αλλού εκτός από Ρίο και Βραζιλία.
Καθαρά Δευτέρα, χθες, δήμαρχε, και η εικόνα της πόλης ήταν ανεκτή όχι γιατι τα συνεργεία προχώρησαν άμεσα στον καθαρισμό της απο το σκουπίδι και τον χαρτοπόλεμο αλλά γιατί βοήθησε η βροχή και ο στρατηγός άνεμος!!!
Πάλι καλά, μιας και δεν βιώσαμε τις περσινές τραγελαφικές εικόνες των δημοτών που έτρεχαν με τις σκούπες και τα φαράσια γιατί πνίγηκαν τα σπίτια και οι επιχειρήσεις τους… Και όχι τίποτε άλλο… δεν μιλιέσαι και με τον Κομιώτη, για να τον παρακαλέσεις να σου στείλει την μηχανοκίνητη σκούπα;
Όμως, ας μην είμαστε άδικοι, οι εργαζόμενοι του δήμου ανταποκρίθηκαν στο έπακρο και δεν πρόλαβε καλά – καλά να ολοκληρωθεί η καρναβαλική παρέλαση, και ξεκίνησε το μάζεμα των σιδερένιων διαχωριστικών απο την Αλεξάνδρου Ρώμα… τέτοιο μεράκι και όρεξη για δουλειά δεν έχουμε ξαναδεί.
Μάθαμε, βέβαια, ότι αυτός ο πατριωτισμός προήλθε γιατί τα κάγκελα ήταν και φέτος δανεικά και η ρήτρα, του ιδιοκτήτη, σαφής… με το που θα τελειώσει ο καρνάβαλος θα τα φορτώσετε και θα τα επιστρέψετε… και δεν μπορούσαν, επομένως, να κάμουν διαφορετικά. Βέβαια, μα μάζεψαν, αλλά έμειναν στο προαύλιο της Νομαρχίας!!! Δεν λυπάστε το Δήμαρχο που στην καλύτερη θα “καθαρίσει” με… αφορισμό;;;
Και μιας ο λόγος για το Δήμαρχο… να του πούμε ότι είναι κρίμα να μην ενημερώνεται απο τους συμβούλους του με ακρίβεια… Η Ομάδα του “Βενετσιάνικου Γάμου” δεν κρέμασε το “μαρουλοκρέμμυδο” αλλά μαρολό-σκορδο και μάλιστα απο πλεξάνα… ξερό… για να μην πιάνουν το μάτι και τα μάγια τη Ζάκυνθο.
Μπράβο στο Ειδικό Σχολείο της Μπόχαλης που εξακολουθεί να πρωτοπορεί και να πρωτοστατεί και συμμετείχε στο καρναβάλι με δικό του πλήρωμα… Μπράβο και στο Σύλλογος Αλιέων στην Αγία τριάδα που κάθε χρόνο κάνει πολιτισμό ανώτερο από πολλούς άλλους Φορείς. Μπράβο σε όλους, νέους και παλιούς, που συνεχίζουν τα αντέτια και την παράδοση!!!