Αίγυπτος και Τουρκία η τουριστική “απειλή” για την Ελλάδα

Μιά από τις πιο δύσκολες τουριστικές χρονιές χαρακτήρισε και το 2010 ο τουριστικός πράκτορας, Γιάννης Φιλιπποπολίτης, επισημαίνοντας με δηλώσεις του στην «Ημέρα», ότι ανάλογη θα είναι η κατάσταση για όλες τις  χώρες εντός των ορίων της ευρωζώνης.
Ο ίδιος συμμετείχε σε μια σειρά τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού, με τελευταία αυτή της Πράγας στην Τσεχία, σημειώνοντας ότι σχεδόν τα ίδια μηνύματα έρχονται από όλες τις Δυτικοευρωπαϊκές χώρες, που αποτελούν τον κύριο «τουριστικό αιμοδότη» τόσο της Ελλάδας γενικά, όσο και της Ζακύνθου ειδικότερα.
«Από τα  στοιχεία,έως και σήμερα, προκύπτει μια πτώση στις προκρατήσεις των δωματίων από τη Μεγάλη Βρετανία, περίπου 25%. Φοβάμαι ότι θα έχουμε και ακυρώσεις πτήσεων αφού ήδη έχουν γίνει ορισμένες», τόνισε ο ίδιος αναφερόμενος στα  μηνύματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα από τη Βρετανική αγορά.
Δικαιολογώντας τα λεγόμενά του, είπε ότι ήδη έχουν ακυρωθεί δύο πτήσεις της “THOMAS COOK”, αν και ασφαλέστερα συμπεράσματα θα υπάρχουν προς το τέλος Μαρτίου. Χαρακτηρίζοντας τον συγκεκριμένο μήνα «ορόσημο», σημείωσε πως τότε θα πραγματοποιηθεί και η έκθεση του Βερολίνου, από την οποία μπορούν να προκύψουν ασφαλή στοιχεία για την κίνηση από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
«Η κατάσταση που παρουσιάζει η Ελλάδα γενικότερα και η Ζάκυνθος ειδικότερα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν είναι διαφορετκή από ό,τι ισχύει για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Σε ανάλογη δύσκολη θέση βρίσκονται, η Ισπανία, η Πορτογαλλία κ.α.. Έχουν τα ίδια προβλήματα με εμάς. Αντιθέτως, Αίγυπτος και Τουρκία παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση, τάση που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος και στην έκθεση της Τσεχίας (Πράγα), στην οποία και έδωσε το «παρών», τόνισε πως ούτε από τη συγκεριμένη χώρα είναι αισιόδοξα τα μηνύματα. Σύμφωνα με τον κ. Φιλιπποπολίτη, το ενδιαφέρον των εταιριών ήταν μικρότερο από κάθε άλλη χρονιά, ενώ και οι Τσέχοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα διστακτικοί για να έρθουν στην Ελλάδα.
«Δεν είχαμε κρατήσεις. Έχω την αίσθηση ότι σε σχέση με τα ,προηγούμενα χρόνια ,ακόμη και στην τσέχικη αγορά, είμαστε πίσω. Και εδώ έχουμε διαφορετική πορεία από την Αίγυπτο και την Τουρκία. Μπορεί να μην υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία όμως φαίνεται και εδώ να έχουμε πτώση στις κρατήσεις ως και 20%. Όλοι περιμένουν να κανονίσουν τις διακοπές τους, την τελευταία στιγμή, ψάχνοντας την καλύτερη δυνατή προσφορά», επεσήμανε.
Τόνισε επίσης, ότι και η συγκεκριμένη χώρα έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, κάτι που φάνηκε και από την πολύ μικρή τουριστική κίνηση που και η ίδια είχε, παρά το γεγονός ότι η Πράγα αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς.
Στα θετικά του νέου καλοκαιριού, ο κ. Φιλιπποπολίτης ανέφερε τις επιπλέον πτήσεις από τη Ρωσία και συγκεκριμένα από τη Μόσχα, που θα προστεθούν σε αυτές από την Αγία Πετρούπολη, αλλά και το ενδιαφέρον που υπάρχει από την Πολωνία. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση όπως είπε, το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται από τις συγκεκριμένες χώρες για τη Ζάκυνθο δεν μπορεί να καλύψει τα κενά από τη Μεγάλη Βρετανία.
Σαν μοναδικό «αντίδοτο» για να ανατραπεί η κατάσταση, πρότεινε την πραγματοποίηση προσφορών, όσο αντέχουν τα όρια της οικονομίας και των τοπικών επιχειρήσεων.
«Όσο μπορούμε να προσφέρουμε καλύτερες τιμές, τόσο θα μπορούμε να συγκρατούμε τη μείωση που παρουσιάζουμε. Αυτό δεν εξαρτάται όμως μόνο από εμάς. Η κατάσταση σίγουρα είναι δύσκολη και χρειάζεται ψυχραιμία, διότι δεν μπορούμε εύκολα να ανταγωνιστούμε χώρες που βρίσκονται εκτός της ζώνης του ευρώ», κατέληξε.