Έκρηξη του Δημάρχου Ζακυνθίων για τα εμπόδια στο Θέατρο

Ένταση επικράτησε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακυνθίων, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, όταν ο Δήμαρχος, Διονύσης Ακτύπης, έθεσε το ζήτημα με την αναθεώρηση της άδειας του δημοτικού θεάτρου, ένα θέμα το οποίο καθυστερεί επί 8 μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν διακοπεί οι εργασίες.
Ο κ. Ακτύπης ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο υπάλληλος της Πολεοδομίας δε δέχεται τη δική του αίτηση για την αναθεώρηση της άδειας, αφού ισχυρίζεται πως αυτό το αίτημα θα πρέπει να γίνει από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Στο σημείο εκείνο, όμως, υπήρξε η έντονη αντίδραση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθη Μπετίνη, ο οποίος τόνισε πως η δημοτική αρχή δεν έχει ενημερώσει όλο αυτό το διάστημα το σώμα για τις εργασίες που έχουν γίνει, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στα… “απρόβλεπτα” που έχουν δημιουργηθεί, με συνέπεια να ανεβαίνει το κόστος κατασκευής του έργου.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας, Αλφρέδου Ξένου. Στη συνέχεια, ο κ. Κολιούσης, ο οποίος εκπροσωπεί την εργολήπτρια εταιρεία “ΑΡΧΙΚΟΝ”, προσπάθησε να δώσει εξηγήσεις για το τί έχει συμβεί στο έργο μέχρι τώρα, όμως ο κ. Μπετίνης αντέδρασε για το ύφος με το οποίο τού μίλησε και έτσι αποχώρησε από τη συνεδρίαση μαζί με τους συμβούλους του.
Στη συνέχεια, υπήρξε η έκρηξη του Δημάρχου Ζακυνθίων, ο οποίος τόνισε ότι η μειοψηφία βάζει συνεχώς εμπόδια στο έργο, ενώ επισήμανε πως όποιος διαθέτει στοιχεία, τα οποία να αποδεικνύουν ότι τρώγονται λεφτά από το θέατρο, τότε θα πρέπει να τα πάει στον Εισαγγελέα!
“Για την οικοδομική άδεια του Θεάτρου, είχα κάνει αίτηση εγώ και η Πολεοδομία την είχε αποδεχτεί. Για την αναθεώρηση, όμως, της άδειας, ο αρμόδιος υπάλληλος μού είπε ότι δεν μπορεί να δεχθεί την αίτησή μου και με προέτρεψε να ζητήσω σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Έγιναν κάποιες τροποποιήσεις, οι οποίες ήταν επ΄ ωφελεία του έργου. Δεν φάγαμε λεφτά, όπως αφήνουν να εννοηθεί. Αν έχουν στοιχεία στα χέρια τους, που να αποδεικνύουν το αντίθετο από αυτό που εγώ λέω, τότε να τα πάνε στον Εισαγγελέα, όπως έκαναν και για άλλες περιπτώσεις του Δήμου. Επί της θητείας μου, έχουν εκτελεστεί έργα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ και πάντα υπήρχαν απρόβλεπτα. Γιατί δεν μού ζήτησαν ενημέρωση γι΄ αυτά, που είναι χρήματα του Δήμου, και με εγκαλούν συνέχεια για το δημοτικό θέατρο; Τα απρόβλεπτα του δημοτικού θεάτρου δεν ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ, αν και το όριο των χρημάτων για τις τροποποιήσεις ανέρχεται σε 500.000 ευρώ. Όχι μόνο, λοιπόν, δεν έχουμε κάνει υπέρβαση, αλλά στο τέλος θα μείνουν και χρήματα. Επισημαίνω πως όσο συνεχίζεται η καθυστέρηση με την έναρξη των εργασιών, η εταιρεία θα μας επιβάλλει ρήτρες. Έχω την πληροφορία ότι ο υπάλληλος της Πολεοδομίας δέχεται πιέσεις από ορισμένους, οι οποίοι ακόμη και όταν πήραμε κάποια ξύλα από το θέατρο για να φτιάξουμε τα πάρκα για το καρναβάλι, πήγαν και μας κατήγγειλαν! Έλεος πια! Αν δεν θέλουν να φτιαχτεί το θέατρο, να μάς το πουν για να το γνωρίζουμε και εμείς. Από την ώρα που ξεκινήσαμε, συναντάμε συνεχώς εμπόδια” τόνισε ο κ. Ακτύπης.
Είναι γεγονός, πάντως, ότι έχει “κολλήσει” ένα σημαντικό έργο για τον πολιτισμό του νησιού μας και όλα δείχνουν πως λόγω των καταγγελιών, δεν πρόκειται να τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης.
Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να αιτηθεί την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας, ενώ κύριος του έργου από ΄δω και πέρα, θα είναι η Δημαρχιακή Επιτροπή.