“Μεγάλη ευκαιρία για τη Ζάκυνθο ο ένας Δήμος”

Τη δημιουργία ενός μόνο Δήμου στο νησί υποστηρίζει και ο πρώην Δήμαρχος Ζακυνθίων, Γιάννης Αγαλιανός, ο οποίος ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη της Ζακύνθου.
Ο κ. Αγαλιανός υπογράμμισε ότι έχει καταθέσει την πρόταση και τα επιχειρήματά του και στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας στη διαβούλευση που έχει ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ.
“Θεωρώ πως ο ένας Δήμος θα είναι η μεγάλη ευκαιρία της Ζακύνθου να αναπτυχθεί. Πρωτίστως, θα λυθεί το ζήτημα με την πολυδιάσπαση των φορέων. Φέρνω ως παράδειγμα το θέμα της ύδρευσης, στο οποίο εμπλέκονται ο Σύνδεσμος, οι Δήμοι και σε κάποιες περιπτώσεις και η Νομαρχία. Αντιλαμβάνεται κανείς πως τα κέντρα αποφάσεων είναι πολλά και γι΄ αυτό δεν έχει βρεθεί λύση μέχρι τώρα. Με τον έναν Δήμο, όμως, θα υπάρχει ενιαίο κέντρο αποφάσεων και έτσι το πρόβλημα αυτό θα επιλυθεί. Οι αιρετοί δεν πρέπει να προβάλλουν άλλοθι, αλλά επιχειρήματα. Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε μετάθεση ευθυνών. Τώρα, θα αλλάξουν τα πράγματα” σημείωσε ο κ. Αγαλιανός.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν έχει καμία βάση ο ισχυρισμός πως ο ένας Δήμαρχος θα συμπεριφέρεται ως… “μονάρχης” και εξήγησε το σκεπτικό του.
“Ο Δήμαρχος δεν θα λαμβάνει μόνος του τις αποφάσεις. Είναι υποχρεωμένος να φέρνει τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου το συγκεκριμένο όργανο να καθορίζει τη στάση του. Ο Δήμος που θα δημιουργηθεί, θα έχει Τεχνικές, Οικονομικές και Νομικές Υπηρεσίες, επομένως θα είναι ισχυρός και θα μπορεί να επιλύει τα προβλήματα της καθημερινότητας, που απασχολούν τους πολίτες” ανέφερε ο κ. Αγαλιανός.
Τέλος, ο πρώην Δήμαρχος Ζακυνθίων σημείωσε ότι δεν φταίει η Κέρκυρα για το γεγονός ότι η Ζάκυνθος δεν πήρε χρηματοδοτήσεις.
“Όσοι υποστηρίζουν ότι ευθύνεται η Κέρκυρα για τη μη χρηματοδότηση του νησιού μας, είναι σαν να λένε πως για τα προβλήματα στο σπίτι τους φταίνε οι γείτονες. Δεν ισχύει, λοιπόν, κάτι τέτοιο. Την περίοδο που ήμουν Δήμαρχος Ζακυνθίων (1999-2002), πήραμε 1 δις δραχμές για τα αθλητικά έργα, την ώρα που η Κέρκυρα έλαβε μόλις 700 εκ. δραχμές. Παράλληλα, μάς έδωσαν 1 δις και 250 εκ. δραχμές για τα πολιτιστικά έργα, ενώ οι Φαίακες πήραν μόνο 300 εκατομμύρια δραχμές. Δεν φταίει η Κέρκυρα για ό,τι μάς συμβαίνει” υπογράμμισε ο κ. Αγαλιανός.