Ασφαλιστικά μέτρα κατά της Cosmote από τον Δήμο Ζακυνθίων

Ασφαλιστικά μέτρα πρόκειται να καταθέσει σήμερα ο Δήμος Ζακυνθίων κατά της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας COSMOTE, με αφορμή την τοποθέτηση κεραίας σε κτήριο της οδού Αγίου Λαζάρου, χωρίς να υπάρχει άδεια λειτουργίας.
Υπενθυμίζουμε ότι το ζήτημα είχε ξεκινήσει μετά την ένσταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, Διονύσης Μυλωνάς. Αμέσως μετά, οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν και προσέγγισαν τον Δήμο Ζακυνθίων, ούτως ώστε η δημοτική αρχή να κάνει τις δέουσες ενέργειες για να σταματήσει η λειτουργία της κεραίας κινητής τηλεφωνίας.
Όντως, η δημοτική αρχή συμπαραστάθηκε στους κατοίκους και, μάλιστα, ο ίδιος ο Δήμαρχος, Διονύσης Ακτύπης, πήγε στην περιοχή, προκειμένου να εξεταστεί το κατά πόσον ο Δήμος μπορεί να παρέμβει στο κτήριο, το οποίο ανήκει σε ιδιώτη.
Τελικά, αποφασίστηκε να ακολουθηθεί η νομική οδός, διότι οποιαδήποτε αυθαίρετη παρέμβαση του Δήμου στο κτήριο, θα είχε συνέπειες από τη σχετική Νομοθεσία.
Χθες το βράδυ, το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακυνθίων, με τους κατοίκους να υποστηρίζουν ότι κινδυνεύει η υγεία των παιδιών τους, διότι τα σπίτια τους βρίσκονται σε απόσταση 50 μόλις μέτρων από την κεραία.
Τόσο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Μπετίνης, όσο και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Γιάννης Κορφιάτης, έκαναν λόγο για κατάφωρη ασυδοσία της Cosmote, ενώ επιτέθηκαν και στη ΔΕΗ, η οποία, όπως είπαν, έδωσε ρεύμα για τη λειτουργία της κεραίας.
Ο κ. Μπετίνης, μάλιστα, είπε πως πρέπει να γίνουν δυναμικές κινητοποιήσεις και πρότεινε στους δημοτικούς συμβούλους, αλλά και στους κατοίκους, να κλείσουν το 6ο Δημοτικό Σχολείο.
Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος των κατοίκων, κ. Λαγοδήμου, διάβασε έγγραφο της Πολεοδομίας, η οποία αναφέρει ότι η τοποθέτηση της κεραίας στην ταράτσα του κτηρίου έχει γίνει παράνομα. Το έγγραφο αυτό κοινοποιήθηκε τόσο στην Αστυνομία, όσο και στον κ. Εισαγγελέα Ζακύνθου.
Ο Δήμαρχος, Διονύσης Ακτύπης, αναρωτήθηκε γιατί δεν έχουν επέμβει οι αρμόδιες αρχές από τη στιγμή που υπάρχει αυτό το έγγραφο από την Πολεοδομία, ενώ επισήμανε ότι οι κάτοικοι έχουν απόλυτο δίκιο.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστας Αναστόπουλος, πρότεινε να γίνουν τα ασφαλιστικά μέτρα και εφόσον δεν υπάρξει θετική εξέλιξη (δηλαδή, κάποια προσωρινή διαταγή που να διακόπτει τη λειτουργία της κεραίας), να ακολουθήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως είναι το κλείσιμο του 6ου Δημοτικού Σχολείου.
Το σώμα δέχθηκε την συγκεκριμένη άποψη, ενώ προστέθηκε και η πρόταση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Τάσου Μπάστα, ο οποίος ανέφερε ότι θα πρέπει να σταλούν έγγραφα διαμαρτυρίας προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία.
Σύμφωνα με τη Νομοθεσία, μια κεραία κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να απέχει 500 τουλάχιστον μέτρα από σχολεία, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν τηρείται.