Επανεξετάζονται οι προτάσεις για το ΕΣΠΑ

Την αναγκαιότητα να προχωρήσουν τα έργα του ΕΣΠΑ, μέσα από την αναμόρφωση που θα πραγματοποιηθεί στο πρόγραμμα, προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν οι πιο αναγκαίες παρεμβάσεις, επεσήμανε κατά την πρώτη της επίσκεψη στη Ζάκυνθο, η γενική γραμματέας της Περιφέρειας, Βάσω Αλεξανδρίδου.
Η κ. Αλεξανδρίδου, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, αλλά και των παραγωγικών φορέων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα ζητήματα τουρισμού. Άλλωστε, από τις πρώτες ώρες παραμονής της στο νησί, το απόγευμα της Κυριακής, είχε ραντεβού με τους εκπροσώπους των ξενοδόχων, ενώ χθες το μεσημέρι στη Νομαρχία, την περίμεναν και άλλοι εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων.
Συνοδευόμενη από τον Βουλευτή και υπηρεσιακούς παράγοντες, η γενική γραμματέας επισκέφθηκε χθες το πρωί τη Νομαρχία, όπου συναντήθηκε με τον Νομάρχη Διονύση Γάσπαρο και τους αντινομάρχες, Διονύση Παλλαδινό και Σωτήρη Καρακά.
Εν συνεχεία, συναντήθηκε με όλους τους Δημάρχους, τους προέδρους των δύο Συνδέσμου και άλλους παράγοντες στα γραφεία της ΤΕΔΚ, όπου πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη για όλα τα “ανοιχτά” ζητήματα του νησιού, πριν παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Μεταξύ άλλων, η Περιφερειάρχης στάθηκε στα ζητήματα τουριστικής προβολής, υποστήριξε την αναγκαιότητα ολοκληρωμένης παρέμβασης για την επίλυση των προβλημάτων υδροδότησης, στάθηκε στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, ενώ σημείωσε πως η Ιόνια Περιφέρεια μπορεί να διατηρηθεί ως έχει, παρά τις διοικητικές αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση.
Στην αρχική της τοποθέτηση, η κ. Αλεξανδρίδου ευχαρίστησε τις τοπικές Αρχές για τη συνεργασία και στάθηκε στο πρόγραμμα “Θησέας”, λέγοντας πως τα ενταγμένα και συμβασιοποιημένα έργα του, πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με την ίδια, τα μεγάλα έργα θα υλοποιηθούν μέσω του ΕΣΠΑ, με προτεραιότητα στην ύδρευση, τη διαχείριση απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων, τη στήριξη του τουρισμού και την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα.

“Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη”
Για το ζήτημα της υδροδότησης, η Περιφερειάρχης σημείωσε ότι έγινε σοβαρή συζήτηση με τις τοπικές Αρχές και τους επιχειρηματίες, λέγοντας πως θα επιδιωχθεί η επίλυση των προβλημάτων μέσω του ΕΣΠΑ. Απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά και χρονοδιαγράμματα, επισημαίνοντας πως προέχει η κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης.
Το επόμενο διάστημα άλλωστε, θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των προτάσεων που θα κατατεθούν και σε τοπικό επίπεδο. “Μπορούμε να στηρίξουμε ένα τέτοιο μεγάλο έργο, δεν μπορούμε όμως, να δεσμευτούμε για το πότε και τα ποσά. Χρειάζεται συνεργασία με τη διαχειριστική Αρχή και συγκεκριμένη μελέτη”, υποστήριξε.
Υπογράμμισε δε για την υδροδότηση, ότι ακόμη δεν υπάρχει “ώριμη” μελέτη για τη Ζάκυνθο, προσθέτοντας πως αν δεν βρεθούν ευρωπαϊκά κονδύλια, θα γίνει προσπάθεια αναζήτησης εθνικών πόρων.
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, ο Βουλευτής, υπογράμμισε ότι συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, που δεσμεύτηκε να βοηθήσει, προκειμένου να εξασφαλιστούν κονδύλια.
Απαντώντας για το αν θα αξιοποιηθούν οι 8 γεωτρήσεις του Κερίου, θέμα που αποτέλεσε σημείο τριβής των τοπικών αιρετών αρχόντων με την προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας, η κ. Αλεξανδρίδου επεσήμανε πως ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα που της τέθηκαν. Παράλληλα, απέφυγε να δεσμευτεί για οτιδήποτε συγκεκριμένο, επισημαίνοντας ότι θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα και θα απαντήσει αναλόγως.

Στο μικροσκόπιο οι προτάσεις για το ΕΣΠΑ
Σχετικά με το ΕΣΠΑ, τα ευρωπαϊκά κονδύλια που καλείται να διαχειριστεί η Περιφέρεια, ανέρχονται στα 346 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπονται άλλα 600 εκατ. ευρώ από τομεακά προγράμματα. Σύμφωνα με την Περιφερειάρχη θα πραγματοποιηθεί ανακατάταξη των προτεινόμενων έργων, με βάση τους υπάρχοντες πόρους, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο έχει ζητηθεί και από την Κυβέρνηση.
Ανακοίνωσε δε, ότι στις 5 του μήνα, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση με την Υπουργό Οικονομίας γι’ αυτό το σκοπό, ενώ στις 6 Μαρτίου θα ανακοινωθούν ποιά έργα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Τοπικά, όπως ανέφερε, εξετάστηκαν όλες οι προτάσεις στις συναντήσεις που είχε με τις τοπικές Αρχές, κάτι που έγινε και με τους εκπροσώπους των υπολοίπων ιονίων νησιών.

Νέοι ορίζοντες τουριστικής προβολής
Για το μέλλον της ΕΤΙΝ, της οποίας προεδρεύει, η κ. Αλεξανδρίδου δήλωσε ότι από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, δέχθηκε τα τηλεφωνήματα των συλλόγων ξενοδόχων και των Νομαρχών, που ζητούσαν τη συνέχιση της λειτουργίας της Εταιρίας.
Προανήγγειλε τη δυναμική παρουσία των Ιονίων στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες αλλά και στη βόρεια Ελλάδα, με συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις και αξιοποίηση όλων των μέσων προβολής. Μεταξύ των πόλεων που θα διαφημιστούν τα Ιόνια, είναι η Σόφια στη Βουλγαρία, η Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία, ενώ παρουσία θα υπάρχει και στη Ρουμανία.
Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στους επισκέπτες από τη χώρα μας, σημειώνοντας πως “οι Έλληνες πρέπει να γνωρίσουμε πρώτα την Ελλάδα”. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως με τα δελτία κοινωνικού τουρισμού δίνεται η δυνατότητα επέκτασης της τουριστικής περιόδου την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, υπογραμμίζοντας πως αποκτούν δυνατότητα ταξιδιών όλοι οι Έλληνες, στηρίζοντας ταυτόχρονα την οικονομία.

Κοινά σημεία στα Ιόνια
Επίσης, η γενική γραμματέας αναφέρθηκε στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση και στα σχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σημειώνοντας πως η Ιόνια Περιφέρεια μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει. Αν και η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται σε αντίθεση με όσα τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν, η κ. Αλεξανδρίδου είπε πως μπορούν να τεθούν ενιαίοι στόχοι για τα νησιά του Ιονίου, σε πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο, εκτός των ιστορικών δεσμών που ούτως ή αλλιώς έχουν. Είπε, πως μπορεί να υπάρξει καλύτερη συνεργασία ακόμη και μεταξύ των κατοίκων με σκοπό την ανάπτυξη τουρισμού για όλο το χρόνο, με έμφαση στον θρησκευτικό, τον συνεδριακό, τον αθλητικό, τον θαλάσσιο και τον αγροτουρισμό, προσθέτοντας πως μπορούν να δημιουργηθούν “πακέτα” διακοπών που να περιλαμβάνουν περιηγήσεις σε όλα τα νησιά του Ιονίου. Τέλος, ανακοίνωσε ότι στην Περιφέρεια πραγματοποιείται δημοσιονομικός έλεγχος, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.