Δεν “ίδρωσε αυτί” για το νέο Νοσοκομείο

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η παράδοση του νέου Νοσοκομείου, θα έπρεπε να γίνει στις 30 Ιανουαρίου, δηλαδή το περασμένο Σάββατο.
Ωστόσο, όχι μόνο δεν έχει τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης, αλλά είναι άγνωστο το πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες, οι οποίες έχουν διακοπεί από τα τέλη Νοεμβρίου.
Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, δεν έχει “ιδρώσει το αυτί” της κυβέρνησης για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ζάκυνθος και έτσι θα καθυστερήσει η ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου, που αφορά τον πολύπαθο τομέα της Υγείας.
Υπενθυμίζουμε ότι ο ανάδοχος εργολάβος δεν έχει πληρωθεί τους λογαριασμούς του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι το έργο έχει διασφαλισμένες πιστώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αρχικά, ήταν ενταγμένο στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και ακολούθως εντάχθηκε στα “έργα-γέφυρες”, κάτι που σημαίνει ότι χρηματοδοτείται, πλέον, από το ΕΣΠΑ.
Η οικονομική κρίση, λοιπόν, που προβάλλεται από τους κυβερνητικούς κύκλους, είναι πρόσχημα. Από ΄κει και πέρα, το έργο “κόλλησε” λόγω των λανθασμένων χειρισμών που έγιναν τους τελευταίους μήνες.
Η ΔΕΠΑΝΟΜ “έφυγε” από το υπουργείο Υγείας και εντάχθηκε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η εξέλιξη αυτή, όμως, θα είναι χρονοβόρα, αφού ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το καθεστώς με το οποίο θα κατασκευάζονται από ΄δω και στο εξής τα έργα στην Υγεία.
Όπως και να ΄χει, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λύση και μάλιστα άμεσα, δεδομένου ότι έχει ήδη αγοραστεί ο ιατροτεχνολογικός και μηχανολογικός εξοπλισμός, ο οποίος βρίσκεται στις αποθήκες του νέου Νοσοκομείου.
Αν οι εργασίες δεν ξεκινήσουν άμεσα, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί το νέο Νοσοκομείο, τότε ο εξοπλισμός κινδυνεύει να καταστραφεί, γεγονός, που εφόσον συμβεί, θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσει εκατομμύρια ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο.
Να σημειωθεί ότι πέρα από τις εργασίες, οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά και με το πού θα μεταφερθεί το γήπεδο της ΕΠΣ, αλλά και το νεκροταφείο του Γαϊτανίου, διότι και οι δύο αυτοί χώροι δεν μπορούν να βρίσκονται δίπλα στο νέο Νοσοκομείο. Επίσης, είναι απαραίτητο να υπάρξει και κάποια εξέλιξη, σε ό,τι έχει να κάνει με την κυκλοφοριακή μελέτη του Γαϊτανίου, την οποία έχει αναλάβει η Νομαρχία.