Εναντίον των εργολάβων για τα απορρίμματα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Οικολογικές λύσεις προτείνει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με τα στελέχη του να τονίζουν πως εναντιώνονται στις… εργολαβικές ενέργειες, όπως είναι αυτή της καύσης των σκουπιδιών.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, το μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Χάρης Κωνσταντάτος, παραχώρησε συνέντευξη τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος θα πρέπει να συνεργαστεί με τις μεγάλες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, σούπερ μαρκετ, κ.λπ.), προκειμένου να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα για τη συγκέντρωση του χαρτιού και του αλουμινίου.
“Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΧΥΤΑ της Ζακύνθου, αποτελεί οικολογική βόμβα. Υπήρξε αδράνεια για πολλά έτη. Τονίζω πως το νησί δεν πρέπει να στραφεί στις λύσεις της καύσης των σκουπιδιών ή της δεματοποίησής τους, διότι αυτές οι ενέργειες είναι αντιπεριβαλλοντικές, αντιοικονομικές και αντικοινωνικές. Εμείς, προτείνουμε να γίνεται διαλογή των σκουπιδιών στην πηγή, ενώ είναι απαραίτητη και η κομποστοποίηση. Θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμοστούν ήπιες τεχνολογίες και ειδικά προγράμματα για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος” τόνισε ο κ. Κωνσταντάτος.
Ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Σταύρος Κοντονής, ανέφερε πως οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν προβεί ακόμη στη χωροθέτηση του νέου ΧΥΤΑ και πρόσθεσε πως με τον τρόπο που λειτουργεί ο υφιστάμενος είναι πολύ δύσκολο να μην υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις, όταν η Αυτοδιοίκηση επιλέξει άλλη περιοχή για την εναπόθεση των απορριμμάτων.
“Ο ΧΥΤΑ έχει εξελιχθεί σε κατάντια και σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Αρχικά, υπήρχε ένα όραμα για τη σωστή λειτουργία του, όμως στη συνέχεια έγινε σκουπιδότοπος, ο οποίος μολύνει τη θαλάσσια περιοχή. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να δρομολογήσουν λύσεις άμεσα” υπογράμμισε ο κ. Κοντονής.