Παράταση έως τις 31 Μαίου για τον διακανονισμό των οφειλών

Παράταση χρόνου έδωσε στους οφειλέτες το Δημοτικό Συμβούλιο Αρκαδίων, ούτως ώστε αυτοί να προβούν σε διακανονισμό των χρεών τους από παλαιότερα έτη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί της Παρασκευής, ενώ θα πρέπει ν΄ αναφερθεί πως η αρχική προθεσμία έληξε στις 28 Ιανουαρίου.
Ο Δήμαρχος Αρκαδίων, Στέλιος Μποζίκης, πρότεινε να παραταθεί η προθεσμία μέχρι τις 31 Μαίου και τόνισε πως αν οι οφειλέτες δεν κάνουν και αυτή τη φορά τον διακανονισμό, τότε ο Δήμος θα υποχρεωθεί να τους δεσμεύσει τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).
Ο δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Αρκαδίων (ΔΑΣ), Σπύρος Φαραός, δεν συμφώνησε με την πρόταση του Δημάρχου για τη νέα παράταση, τόνιζοντας ότι αυτοί που οφείλουν είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες.
“Κατ΄ αρχήν, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει καμία ενημέρωση για το ποιοί είναι οι οφειλέτες και το ποιά είναι τα ποσά που πρέπει να εισπράξει ο Δήμος Αρκαδίων. Το θέμα με τα απλήρωτα τέλη είχε συζητηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν. Τότε, κ. Δήμαρχε, λέγατε ότι θα κόψετε την παροχή νερού και αποχέτευσης σε όσους δεν πληρώνουν. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει σχετικές αποφάσεις, όμως δεν τις εφαρμόσατε. Δεν έχετε παρέμβει δυναμικά για να πάρει ο Δήμος αυτά που τού οφείλονται. Είστε καλός στο να δημιουργείται εντυπώσεις προς τα έξω, όμως δεν κάνετε αυτό που πρέπει. Η συγκεκριμένη παράταση που θέλετε να δώσετε εξυπηρετεί μόνο τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όπως είναι οι μικρομεσαίοι και οι εργαζόμενοι συνδημότες μας. Η πρόταση της ΔΑΣ είναι να μη δοθεί ούτε μία ημέρα παράταση στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Δεχόμαστε τη νέα προθεσμία μόνο για τα λαϊκά νοικοκυριά και προσθέτουμε πως αν υπάρχουν περιπτώσεις ανήμπορων συμπολιτών μας, που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, τότε θα πρέπει να τους χαρίσουμε τις οφειλές. Οτιδήποτε άλλο ψηφίσετε, θα έχει άλλη σκοπιμότητα” υπογράμμισε ο κ. Φαραός.
Ο κ. Μποζίκης απάντησε πως δεν μπορεί να γνωστοποιήσει δημόσια τους οφειλέτες, διότι υπάρχει ο Νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ενώ πρόσθεσε πως σε ό,τι έχει να κάνει με τις οφειλές, αυτές αναγράφονται κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό, επομένως το Δημοτικό Συμβούλιο γνωρίζει τα ποσά που πρέπει να εισπράξει ο Δήμος.
Ο αντιδήμαρχος Αρκαδίων, Τιμόθεος Ζώντος, υπογράμμισε πως το 90% των οφειλετών είναι τα νοικοκυριά και μόνο το 10% είναι οι επιχειρηματίες, άποψη με την οποία, πάντως, δεν συμφώνησε ο κ. Φαραός.
Στη συνέχεια ο κ. Μποζίκης υποστήριξε ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες είναι εντάξει στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και πρόσθεσε πως εκείνοι που οφείλουν είναι οι μικρομεσαίοι και οι αυτοαπασχολούμενοι.
“Δεν μας χρωστά το κεφάλαιο, αλλά οι “μικροί”, οι οποίοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, λόγω της τουριστικής κρίσης. Πήγα στον κ. Εισαγγελέα και τού γνωστοποίησα ότι ο Δήμος θα προβεί στη διακοπή της παροχής του νερού και της αποχέτευσης για όσους οφείλουν, όμως μού διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, επειδή θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη δημόσια υγεία. Δεν είναι εύκολο να εισπράξεις οφειλές. Ακόμη και το κράτος, που διάθετει έναν ισχυρό μηχανισμό, δεν μπορεί να τα καταφέρει. Πόσω μάλλον, ένας Δήμος 5.000 κατοίκων” υπογράμμισε ο κ. Μποζίκης.
Τελικά, η απόφαση για την παράταση χρόνου (έως 31 Μαίου), λήφθηκε κατά πλειοψηφία (7 ψήφους συγκέντρωσε η πρόταση του Δημάρχου και μία ψήφο έλαβε εκείνη του κ. Φαραού).

Θέματα που ίσως σας ενδιαφέρουν