Προβληματισμός στους ξενοδόχους και για το επόμενο καλοκαίρι

Δύσκολη θεωρούν και τη νέα τουριστική περίοδο οι ξενοδόχοι του νησιού, σύμφωνα με όσα και οι εκπρόσωποί τους ανέφεραν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των συλλόγων τους.
Εκεί, οι επικεφαλής των συλλόγων ξενοδόχων της Ζακύνθου, είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στις έως και σήμερα δράσεις τους, να εκτιμήσουν το προηγούμενο καλοκαίρι και ταυτόχρονα να αναφερθούν στις προβλέψεις τους για το νέο, καλώντας παράλληλα τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη του νησιού.
Άλλωστε, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Παλλατίνο”, το “παρών” έδωσαν εκτός του Μητροπολίτη, ο Βουλευτής, οι δύο αντινομάρχες, ο Δήμαρχος Λαγανά ως εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ και αρκετοί Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Επίσης, παρόντες ήταν εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και αρκετών Υπηρεσιών, αλλά και ξενοδόχοι από άλλες περιοχές.

Γ. Ξένος: “Ζητούν μειώσεις οι εταιρίες”
Προβληματική χρονιά, χαρακτήρισε το 2009 ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Δήμου Ζακυνθίων, Γιάννης Ξένος, “ανοίγοντας” την εκδήλωση, επισημαίνοντας ότι και τοπικά ο τουρισμός επηρεάστηκε από τη γενικότερη τάση που επικράτησε σε όλη την Ελλάδα.
Για το 2010, είπε πως οι έως και σήμερα κρατήσεις είναι μειωμένες, υπογραμμίζοντας πως οι εταιρίες ζητούν μείωση στις τιμές των συμβολαίων από 10% ως 15%. Χαρακτήρισε δε, ανησυχητική, τη μείωση που εμφανίζεται από την αγορά της Αγγλίας.
Τοπικά, σύμφωνα με τον κ. Ξένο, η Αυτοδιοίκηση, δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις προοπτικές που “άνοιγε” η ιδιωτική πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα να υπάρχουν παρεμβάσεις σε όλα τα στάδια από την κεντρική εξουσία ως το τοπικό επίπεδο.
“Περίπου 25 χρόνια, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα. Ύδρευση, αποχέτευση, συγκοινωνίες, καθαριότητα, παραμένουν άλυτα”, σχολίασε, αναφερόμενος και στις ενέργειες των ξενοδόχων για τη δημιουργία της προβλήτας πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων.
Ως άμεσα έργα για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού, ζήτησε την αποπεράτωση του νέου νοσοκομείου, την πραγματοποίηση μυοκτονίας κάθε χρόνο, την κατασκευή της 2ης γέφυρας του Αγίου Χαραλάμπους, τη βελτίωση των οδικών αξόνων, την ανάδειξη των τοπικών αρχαιολογικών μνημείων, τη δημιουργία σχολής τουριστικών επαγγελμάτων σε επίπεδο ΤΕΙ κ.α.
Αναφορά έκανε επίσης, σε όλες τις ενέργειες της διοίκησης του συλλόγου του, υπογραμμίζοντας πως ο “Καλλοκράτης”, ενδεχομένως να δημιουργήσει “κενά” στη λειτουργία του Κράτους και των τοπικών δομών του. Επίσης, στάθηκε στην τουριστική προβολή, τις ενέργειες των τοπικών Αρχών και των συλλόγων, ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη για το συνέδριο θρησκευτικού τουρισμού.
Σχετικά με την υπογραφή του συμβολαίου με την “easy-jet”, ο κ. Ξένος μίλησε για “όνειρο πολλών ετών” υπογραμμίζοντας πως η Νομαρχία προσφέρει 25.000€ και 15.000€ το Επιμελητήριο, κατακρίνοντας ταυτόχρονα τους Δήμους, ότι ακόμη δεν έχουν συνεισφέρει σ’ αυτή την προσπάθεια.


Ν. Γιακουμέλος: “Σημαντικό το έργο της Νομαρχίας”
Για ιδιωτική πρωτοβουλία που καλείται να επιλύσει τα προβλήματα του τόπου, μίλησε ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής τουριστικής προβολής και του συλλόγου ξενοδόχων Αρκαδίων, Νομαρχιακός Σύμβουλος, Νίκος Γιακουμέλος.
“Πάψαμε να πιστεύουμε σε κόμματα και χρώματα”, σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως η καλή συνεργασία των ξενοδόχων και των συλλόγων τους, έχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα. Στάθηκε ιδιαίτερα, στο έργο της Νομαρχίας, επισημαίνοντας πως έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, αν και δεν προβάλλεται.
Όπως είπε, η Νομαρχία συμμετέχει σε 20-25 εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού. Για το συγκεκριμένο σκοπό και άλλες δράσεις, εξήγησε ότι ξοδεύονται περίπου 500.000€ το χρόνο, την ίδια ώρα που οφείλονται από την Πολιτεία χρήματα για την προβολή του 2008 και του 2009. “Από το έργο της Νομαρχίας, η Ζάκυνθος είχε τα μικρότερα ποσοστά μείωσης τον προηγούμενο χρόνο”, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Α. Ποταμίτης: “Τέσσερις κατηγορίες επισκεπτών”
Την αναγκαιότητα να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες του τοπικού και του διεθνούς περιβάλλοντος, πρόβαλε εκ μέρους του συλλόγου ξενοδόχων Αλυκών, ο πρόεδρος, Άκης Ποταμίτης. Ζήτησε δε να βρεθούν τοπικά οι άνθρωποι, που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τη Ζάκυνθο.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε ορισμένα στοιχεία, επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα ταξιδεύουν με βάση τις μετρήσεις του Οργανισμού Κατάταξης των τουριστών, 4 κατηγορίες επισκεπτών.
Η πρώτη αφορά όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα από 5.000€ και πάνω, η δεύτερη από 3.000€ ως 5.000€, η τρίτη από 1.000€ ως 3.000€ και η τέταρτη με λιγότερα από 11.000€ τον χρόνο. Στις κατηγορίες από τα 3.000€ και κάτω, παρουσιάστηκε αύξηση από 42% σε 52%, την ώρα που σε αυτή από τα 5.000€ και πάνω, σημειώθηκε μείωση από το 27% του συνόλου των επισκεπτών σε 19%.
Επίσης αναφέρθηκε σε νούμερα που παρουσιάζουν την κάμψη της Βρετανικής αγοράς χρόνο με το χρόνο (250.000 άτομα το 2008, 223.000 το 2009), αλλά και επί του συνόλου των αφίξεων με μείωση -6,87% το 2009 έναντι του 2008. Στα έσοδα των επιχειρήσεων, αναφέρθηκε ότι υπήρχε κάμψη της τάξης του 17-18% το 2009 έναντι του 2008.

Χ. Τετράδη: “Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την Ελλάδα το 2010”
Σε στοιχεία από το Παγκόσμιο και το τοπικό επίπεδο, αναφέρθηκε η πρόεδρος του συλλόγου Λαγανά και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου, Χριστίνα Τετράδη. Είπε, ότι παγκοσμίως η μείωση των αφίξεων έφτασε το -4%, με μεγαλύτερη πτώση στις ΗΠΑ (-5%) και στην Ευρώπη (-6%), την ίδια ώρα που παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση σε αγορές όπως της Τουρκίας και του Μαρόκου.
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η πτώση στις διανυκτερεύσεις και των εσόδων, με την ίδια να σημειώνει πως η τάση που επικρατεί είναι οι επισκέπτες να ταξιδεύουν σε πιο κοντινές χώρες από τη χώρα διαμονής τους ή να πραγματοποιούν εσωτερικές εκδρομές. Όπως εξήγησε ο τουρισμός επηρεάζεται από την ανεργία, τις τιμές του πετρελαίου, τη νέα γρίπη και την γενικότερη οικονομική κατάσταση, ενώ σε σχέση με την Ελλάδα, είπε ότι βρίσκεται στη 16η θέση παγκοσμίως σε σχέση με τις αφίξεις και μόλις στη 12η σε σχέση με τις εισπράξεις των επιχειρηματιών.
Αναφερόμενη στην παγκόσμια κατάσταση είπε ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία μπορεί να υπάρξει αύξηση της τάξης του 3-4%, ωστόσο, για την Ελλάδα οι προβλέψεις είναι δυσμενείς και όχι ενθαρρυντικές. Τάσεις που επικρατούν, σύμφωνα με την κ. Τετράδη, είναι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και τα “δυναμικά πακέτα” που καταρτίζει μόνος του ο πελάτης. Επιπλέον, ανέφερε ότι 1 στους 2 Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν διακοπές ενώ κατέκρινε το μέτρο μείωσης των δελτίων κοινωνικού τουρισμού κατά 200.000.
Τέλος, κατέθεσε πλαίσιο αιτημάτων προς την Κυβέρνηση, με κυριότερα από αυτά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την επιδότηση εργασίας με την επέκταση του μέτρου και σε άλλους μήνες, την κατάργηση του ΕΤΑΚ, την πραγματοποίηση έργων τουριστικής υποδομής, τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης των κυβερνήσεων με τον τουριστικό κλάδο, ασκώντας κριτική για τη συγχώνευση του Υπουργείου Τουρισμού με αυτό του Πολιτισμού.
Στην τοποθέτησή του, ο Βουλευτής, Δημήτρης Βαρβαρίγος, στάθηκε από την πλευρά του στην κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας, αλλά και στα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση, ενώ κριτική και στους ξενοδόχους για τη στάση τους στα ζητήματα προβολής του νησιού, αφού όπως είπε δεν βοηθούν οικονομικά στις προσπάθειες της Νομαρχίας, άσκησε ο αντινομάρχης, Διονύσης Παλλαδινός.