Ολοκληρώθηκε η σύνταξη του αγροτικού μητρώου

Μέχρι τις 10 Μαρτίου εκτιμούν τα στελέχη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ότι θα έχουν εξοφληθεί οι παραγωγοί για την επιδότησή, αφού ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων του νησιού, μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έθεσε η Ε.Ε. και η Κυβέρνηση.
Η συγκεκριμένη εργασία, για όλους τους νομούς, πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και πλέον η τοπική Συνεταιριστική Οργάνωση περιμένει, τις εξελίξεις στην υπόλοιπη χώρα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην “Ημέρα” ο Διευθυντής της ΕΑΣΖ, Πέτρος Βισβάρδης, μαζί με την ψηφιοποίηση των αγροτοτεμαχίων, δηλαδή τη δημιουργία νέου αγροτικού μητρώου, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος του ΟΠΕΚΕΠΕ για περίπου 600 παραγωγούς που αποτελούσαν το “δείγμα” του 10% στο σύνολο των κατατεθειμένων αιτήσεων.
Εκτίμησε, πως με βάση τα σημερινά δεδομένα και τα χρονοδιαγράμματα που ούτως ή αλλιώς έχουν τεθεί, χρήματα στους λογαριασμούς των αγροτών από επιδοτήσεις, θα κατατεθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης θα ακολουθήσουν άλλες διαδικασίες ελέγχου των στοιχείων που θα κατατεθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τοπικά, όπως και σε κάθε νομό, ο Διευθυντής της Οργάνωσης σημείωσε πως ο έλεγχος των στοιχείων των παραγωγων για τα αγροτεμάχιά τους, πραγματοποιήθηκε με διοικητικό τρόπο και σε ορισμένες περιπτώσεις, έγιναν και επιτόπιες αυτοψίες.
“Σε κάθε περίπτωση και αν χρειαστούν ορισμένες διορθώσεις, θα είμαστε σε συνεννόηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να περάσουμε τα σωστά στοιχεία. Σίγουρα όταν οποιαδήποτε εργασία γίνεται γρήγορα, δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί η καλύτερη δυνατή εργασία, όμως πιστεύουμε, πως μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα”, επεσήμανε.
Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στο Μαχαιράδο, η πρώτη συνάντηση με τους παραγωγούς που συμμετέχουν στο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης ελαιολάδου, που εφαρμόζει η ΕΑΣΖ με την συνδρομή της εταιρίας “ΛΟΤΟΥΣ”.
Σύμφωνα με τον κ. Βισβάρδη, συμμετείχαν αρκετοί αγρότες και στόχος έχει τεθεί τα 100 μέλη που λειτουργούν στα πλαίσια της συγκεκριμένης ομάδας σήμερα, μέσα στο χρόνο, να γίνουν 200. Μετά το Πάσχα θα ακολουθήσει νέα συνάντηση με θέμα τη φυτοπροστασία, αφού στην πρώτη πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για αρκετά ζητήματα σε σχέση με το πως ο καθένας πρέπει να λειτουργεί. “Κάθε συμμετέχον στην ομάδα, θα υιοθετήσει συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας και όλοι μαζί θα λειτουργούν με αυτόν, με σκοπό την παραγωγή καλύτερου προϊόντος μελλοντικά”, κατέληξε.