Νέα μηχανήματα για το σταφιδεργοστάσιο αγόρασε η Ένωση

Στην αγορά μεταχειρισμένων μηχανημάτων από την Κρήτη, για την αναβάθμιση της λειτουργίας του τοπικού σταφιεδεργοστασίου, προχώρησε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, προκειμένου να υποστηρίξει και την τοπική παραγωγή σταφίδας.
Πρόκειται για στόχο που είχε θέσει η Συνεταιριστική Οργάνωση το προηγούμενο διάστημα και πλέον λαμβάνει “σάρκα και οστά”, παρά τις δυσκολίες που και η ίδια αντιμετώπισε, για την εξασφάλιση αρχικά των απαιτούμενων κονδυλίων, αλλά και για την συνέχεια που θα έχει το προϊόν στο μέλλον, αφού σύμφωνα και με τις δικές της εκτιμήσεις, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και καθόλου αισιόδοξη. Σύμφωνα με τον Διευθυντή της ΕΑΣΖ, Πέτρο Βισβάρδη, τα μηχανήματα που αγοράστηκαν βρίσκονταν σε εργοστάσιο επεξεργασίας ξερής σουλτανίνας στην Κρήτη και έχουν ελάχιστα χρησιμοποιηθεί, αφού η παραγωγή στη συγκεκριμένη περιοχή σταμάτησε. Ο ίδιος ανακοίνωσε πως μέσα σε ένα μήνα το τοπικό σταφιδεργοστάσιο θα μπορεί να λειτουργεί σε νέα βάση, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες και από την έως και σήμερα συσσωρευμένη παραγωγή.
Όπως εξήγησε, η Ζάκυνθος έχει “χάσει” αγορές που στο παρελθόν προωθούσε σταφίδα, από το γεγονός ότι δεν μπορούσε να την προσφέρει καθαρή και σύμφωνα με τις τελευταίες προϋποθέσεις συσκευασίας, προβλήματα που θα ξεπεραστούν με τις νέες εγκαταστάσεις.
“Έχουμε περιθώρια βελτίωσης των υποδομών μας. Βεβαίως, το μέλλον της σταφίδας είναι αρκετά δύσκολο, χάνεται χρόνο με το χρόνο και αυτό που εμείς κάνουμε, είναι να υποστηρίξουμε την παραγωγή, όσο αυτή θα υπάρχει, για να μην ξεκληριστεί τελείως”, εξήγησε.
Τέλος, ο ακριβής προϋπολογισμός της αγοράς των νέων μηχανημάτων δεν έγινε γνωστός ακόμη, αφού η Ένωση θα συμπεριλάβει τα μεταφορικά κόστη αλλά και τις εργασίες εγκατάστασής τους.