Μειώσεις τιμών στα συμβόλαια ως και 15% ζητούν οι τουρ οπερέιτορ

Πιέσεις για μείωση των τιμών των συμβολαίων τους για το καλοκαίρι, δέχονται οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων από τις μεγάλες ευρωπαϊκές ταξιδιωτικές εταιρίες και σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ομοσπονδία τους και η φετινή τουριστική χρονιά, θα είναι αρκετά δύσκολη.
Η πρόθεση της Κυβέρνησης και της Εργατικής Εστίας να μειώσει τα δελτία “κοινωνικού τουρισμού” ως και 150.000, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό, καθώς πέρυσι η μεγάλη “κατρακύλα” μετριάστηκε από την εφαρμογή του μέτρου, με αποτέλεσμα αρκετοί Έλληνες να προτιμήσουν και τη Ζάκυνθο για τις διακοπές τους.
Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν δημιουργήσει μεγάλο προβληματισμό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δύσκολα μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό και στις πιέσεις που δέχονται και από τις ξενοδοχειακές μονάδες, παρά τα όποια θετικά στοιχεία σημειώνονται με την απευθείας αεροπορική σύνδεση με το Λονδίνο (easy-jet) και την επέκταση της σύνδεσης του νησιού με τη Ρωσία, όπου φέτος θα υπάρχουν πτήσεις και με τη Μόσχα.
Τα τελευταία γεγονότα χαιρετίστηκαν θετικά από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των ενοικιαζομένων, Ανδρέα Κοτσώνη, που εξέφρασε όμως μεγάλη ανησυχία για το μέλλον. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτες κρατήσεις δωματίων από τουρίστες που θα επισκεφθούν τη Ζάκυνθο\ χρησιμοποιώντας τις πτήσεις της “easy-jet”, έχουν πραγματοποιηθεί στο Αργάσι και το Καλαμάκι, τονίζοντας πως “ανοίγονται νέες προοπτικές”.
Σημείωσε ότι το άνοιγμα στη ρωσική αγορά μπορεί να αποτελέσει “τονωτική ένεση”, με δεδομένο ότι οι τουρίστες από τη συγκεκριμένη χώρα, οικονομικά, είναι υψηλότερου επιπέδου, αν και όπως είπε “ακόμη αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα επικοινωνίας και απαιτείται να συνδεθούμε στενότερα μαζί τους”.

Με 12€ το δωμάτιο
Παρά πάντως τα θετικά μηνύματα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, στάθηκε κυρίως στις πιέσεις που δέχονται οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζομένων δωματίων, αρχής γενομένης από τους τουρ οπερέιτορ που διαχειρίζονται μεγάλο μερίδιο από την αγορά της Δυτικής Ευρώπης.
“Τουλάχιστον δύο εταιρίες ζητούν μειώσεις στις τιμές των συμβολαίων μας, από 10% ως 15%. Θέλουν δωμάτια με τιμή 12€ τη μέρα και μίσθωση από 2.000€ ως 2.500€ για ένα 6μηνο. Την ίδια ώρα, η περίοδος που διανύουμε είναι αρκετά δύσκολη και δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τις κρατήσεις. Πρέπει να περιμένουμε ως τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου”, δήλωσε, προσθέτοντας πως οι τιμές από το 2002 ως και σήμερα έχουν μειωθεί ως και 50%.
Σύμφωνα με τον κ. Κοτσώνη τη μείωση των συμβολαίων με τα ενοικιαζόμενα δεν την επωφελούνται οι πελάτες, που πληρώνουν κανονικά για τις διακοπές τους, αλλά οι τουρ οπερέιτορ που αυξάνουν τα κέρδη τους μειώνοντας τα κόστη. Κάλεσε παράλληλα τους συναδέλφους του, να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στις συμφωνίες τους με τις εταιρίες.
“Στο τέλος του χρόνου πρέπει ο καθένας μας να έχει χαρτί και μολύβι, να ξέρει ποιά τα έσοδά και ποιά τα έξοδα. Δεν γίνεται να λειτουργήσουν επιχειρήσεις με ζημιές”, είπε.
Στάθηκε και στις μειώσεις των δελτίων κοινωνικού τουρισμού, κατηγορώντας τις έως και σήμερα Κυβερνήσεις ότι μεταθέτουν τα προβλήματα η μία στην άλλη, θέλοντας να εξοικονομήσουν χρήματα, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες. “Τα χρήματα που δεν χαλούσε κάποιος για τη διαμονή, μπορούσε να τα διαθέσει σε άλλες δραστηριότητες. Αν μειωθεί και αυτό το μέτρο, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη”, σχολίασε.
Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, κάλεσε τους τοπικούς επιχειρηματίες να προχωρήσουν και να διαφημίσουν προσφορές, προκειμένου να εξασφαλίσουν πελατεία. Πρότεινε να εκμεταλλευτεί η Ζάκυνθος την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού που φέρνει “πιο κοντά” τη Βόρια Ελλάδα με τα Ιόνια και το γεγονός, ότι σχετικά γρήγορα κάποιος από την Αθήνα, μπορεί να επισκεφθεί το νησί.
Ζήτησε επίσης από τις ναυτιλιακές εταιρίες, να προχωρήσουν σε μείωση των ναύλων ορισμένες ημέρες την εβδομάδα (Δευτέρα ως Πέμπτη), το καλοκαίρι, προκειμένου να υπάρχει κίνητρο για όσους ενδιαφέρονται να επισκεφθούν το νησί. “Άλλη λύση από να προχωρήσουμε όλοι ενωμένοι, με συγκεκριμένα μέτρα προσφορών που θα τα εφαρμόσουμε και θα τα διαφημίσουμε, δεν βλέπω”, τόνισε.