Με πιστοποιητικό… απόδοσης

Εδώ ο κόσμος καίγεται και η υπουργός Μπιρμπίλη συγκροτεί ειδική ομάδα επιθεωρητών λεβήτων, μηχανοστασίων και κτιρίων. Οι “πράσινοι ράμπο” φέρουν τον διακριτικό τίτλο “Επιθεωρητές Ενέργειας” και πριν αναλάβουν να επιθεωρήσουν π.χ. το κατά πόσο χάνει θερμότητα ο τοίχος μας ή μπάζουν τα κουφώματα του σπιτιού μας, θα πρέπει να ολοκληρώσουν δίμηνο σχετικό σεμινάριο σε σχετικό ΤΕΕ.
Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα, ενώ τα πράσινα κριτήρια θα πρέπει να πληρούνται από όλα τα καινούργια κτίρια ή όσα πρόκειται να πουληθούν ή να μισθωθούν.
Δεν μας έφτανε δηλαδή η πτώση του τζίρου της οικοδομής, οι τιμές των ακινήτων που έχουν εκτοξευτεί στα ύψη και οι “εξαφανισμένοι” αγοραστές-νοικάρηδες που τους κυνηγάμε με το “τουφέκι”, τώρα θα πρέπει να προνοούμε και για το “πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης”.
Αν κρίνουμε μάλιστα έστω και από τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να το αποκτήσει κάποιος ιδιοκτήτης, το σίγουρο είναι πως όλοι θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη για χάρη του… περιβάλλοντος.
Η αλήθεια είναι ότι το νομοσχέδιο και οι παράμετροί του θα μπορούσαν να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά το να έχεις κάνει την “πατάτα” με τα πράσινα τέλη κυκλοφορίας και σε τόσο σύντομο διάστημα να ζητάς από τους πολίτες να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη για να βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσής τους, ενώ δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα βασικά, είναι τουλάχιστον προκλητικό.
Ίσως, λέμε, ίσως, το εν λόγω νομοσχέδιο μπορεί να περιμένει μέχρι να τελειώσει η επέλαση των έμμεσων φόρων και μέχρι να δούμε έστω και μια άσπρη μέρα. Όχι καιρικά. Οικονομικά…
Εν τω μεταξύ, δεν θα ήταν κακή ιδέα, να ξαναφτιάξουμε τα πάρκα στις γειτονιές που μοιάζουν με φαντάσματα, να φυτέψουμε κανένα δεντράκι στους δρόμους και να δημιουργήσουμε χώρους πράσινου που τόσο μας λείπουν!!!