“Έσπασαν” τα ισόβια για τον Π. Κλάδη-Ξιφίτα

Σε φυλάκιση 22 χρόνων μετατράπηκαν τα ισόβια δεσμά που είχαν επιβληθείο στον Παναγιώτη Κλάδη-Ξιφίτα, για τη δολοφονία με μαχαίρι, του 20χρονου, Αλβανού υπηκόου Gramoz Paiusi του Hail, στις 4 Σεπτεμβρίου 2004, μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Ελλάδας με την Αλβανία και τη νίκη της γείτονας χώρας. Το περιστατικό είχε συγκλονίσει τη Ζάκυνθο και όχι μόνο, αφού ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά συμβάντα που σημειώθηκαν την ίδια ημέρα σε όλη τη χώρα. Αποτέλεσε, ωστόσο, το πιο τραγικό απο όλα τα γεγονότα, αφού χάθηκε η ζωή ενός νέου ανθρώπου.

Το ιστορικό
Ήταν η χρονιά που η Ελλάδα είχε αναδειχθεί Πρωταθλήτρια Ευρώπης και στον πρώτο της αγώνα μετά το Euro της Πορτογαλίας για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2006, γνώρισε την ήττα με 2-1 από την Αλβανία, κάτι που όπως ήταν φυσιολογικό, προκάλεσε ενθουσιασμό στους γείτονες, αλλά και στους μετανάστες στη χώρα μας.
Στο τραγικό περιστατικό της 4ης Σεπτεμβρίου 2004 που έλαβε χώρα στο Τσιλιβή, από το μαχαίρι του Π. Κλάδη-Ξιφίτα, όπως αναφέρθηκε από μαρτυρίες, τραυματίστηκαν άλλα δύο νεαρά άτομα αλβανικής υπηκοότητας, ενώ από θαύμα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, αφού τα επεισόδια πήραν μεγάλη έκταση.

Η δικαστική πορεία
Πρωτόδικα, ο 28χρονος σήμερα δράστης, είχε καταδικαστεί σε ισόβια. Η υπόθεση επανήλθε στις δικαστικές αίθουσες, μετά από την έφεση που κατέθεσε ο τελευταίος και στις 18 Ιανουαρίου, συζητήθηκε στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών.
Εκεί, με βάση τα νέα στοιχεία που προσκομίστηκαν, αλλά και τα ελαφρυντικά που κατατέθηκαν από την υπεράσπιση, η ποινή μετατράπηκε σε 22 χρόνια κάθειρξη. Από νομικούς κύκλους εκτιμάται ότι πρόκειται για σοβαρή επιτυχία, αφού ξεπεράστηκαν και ρατσιστικά ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος.
Στον Παναγιώτη Κλάδη, αναγνωρίστηκαν, μεταγενέστερα, μια σειρά ελαφρυντικών, ενώ κατατέθηκαν συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία. Ο τελευταίος εκτίει την ποινή του στις φυλακές της Κέρκυρας και όπως ανέφερε ο δικηγόρος του, Παναγιώτης Κεφαλληνός, είναι από τις λίγες περιπτώσεις που μειώνεται η ποινή των ισοβίων. Να σημειωθεί ότι ως συνήγορος υπεράσπισης στο Μεικτό Εφετείο Πατρών, συμμετείχε και ο δικηγόρος, Ντίνος Αργυρόπουλος.