Και όμως παράγουν έργο!!!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι κάτοικοι του νησιού μας βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με μια σειρά έκνομων πράξεων και συμπεριφορών που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο την πρόβλεψη του που πάμε ως κοινωνία.
Η εγκληματικότητα στο νησί μας έχει ξεπεράσει το όριο και της πιο αρρωστημένης φαντασίας, με μια πρωτοφανή έκρηξη συμβάντων, που μας προβληματίζουν έντονα. Το αίσθημα της ανασφάλειας που αισθάνονται οι πολίτες, σε ένα νησί, το οποίο παραπαίει και ψάχνει, μάταια, να βρει την ταυτότητά του, συνεχώς και αυξάνεται.
Το γεγονός αυτό, σαφώς και αυξάνει τις προσμονές μας από το το ρόλο και το έργο της Αστυνομίας, ούτως ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη.
Είμαστε από εκείνους που πιστεύουν ότι η Αστυνομία μας έχει ικανότατα στελέχη και ικανούς αστυνομικούς, οι οποίοι μπορούν και φέρνουν σε πέρας τα καθήκοντα που τους ανατίθενται.
Μια σειρά επιτυχιών της, κατά του εγκλήματος, εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών, της εξάρθρωσης ληστειών και όχι μόνο ανεβάζει το κύρος και την αξιοπιστία της στα μάτια μας.
Δεν αποτελεί είδηση το γεγονός ότι η πολιτεία μας έχει εγκαταλείψει στη μοίρα μας, διότι, παρά τις παρεμβάσεις για τη στελέχωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχει σχηματίσει πραγματική εικόνα της κατάστασης.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι άμεση ανάγκη η στελέχωση των Υπηρεσιών που ασχολούνται με τη βαρύνουσα εγκληματικότητα (πρόληψη – καταστολή ληστειών και κλοπών, δίωξη ναρκωτικών) και όχι την εξαγγελία υπηρεσιών που φαίνονται μόνο στα χαρτιά.
Σαφώς και απαιτείται πλήρης επάνδρωση των περιπολικών όλων των Υπηρεσιών, καθ’ όλο το 24ωρο, διότι τα γεγονότα πλέον είναι πολλά και είναι αδύνατο να αντιμετωπισθούν με την υφιστάμενη κατάσταση, καθώς και την πραγματοποίηση των πεζών περιπολιών, που ποτέ δεν έχουν υλοποιηθεί, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Με τι να πρωτοαπασχοληθούν; Διαφωνεί κανείς ότι απαιτείται απεγκλωβισμός των Υπηρεσιών από τα πάρεργα (υγειονομικοί – πολεοδομικοί έλεγχο, επιδόσεις δικογράφων – γραφειοκρατία κτλ), στα οποία, δυστυχώς, κατασπαταλείται το μεγαλύτερο μέρος της Αστυνομικής δύναμης, στερώντας την από το κύριο έργο της, που είναι η πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας;
Αναγκαιότητα, όμως, και η αλλαγή νοοτροπίας, έτσι ώστε να μην αναλώνεται η Αστυνομική δύναμη σε βεβαίωση παραβάσεων, με σκοπό την κάλυψη στατιστικών μεγεθών, αλλά σε ουσιώδη και σοβαρά αδικήματα, με στόχο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, καθώς και τον πλήρη εφοδιασμό των Υπηρεσιών με σύγχρονα μέσα (αλεξίσφαιρα γιλέκα, οπλισμό, ασυρμάτους κτλ) για την προστασία και την ασφάλεια του προσωπικού.
Απο την άλλη σαν κοινωνία χαρακτηριζόμαστε απο ανυπαρξία κάθε ήθους και φραγμού, γιατί έχουμε περιέλθει σε μια κατάσταση πλήρους αδιαφορίας και απαξίωσης για ότι συμβαίνει γύρω μας. Πάσχουμε σε όλους τους τομείς και τις εκφάνσεις της συμπεριφοράς, ανεχόμαστε κάθε είδους κακοποίηση και εξευτελισμό, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε χαρά και ικανοποίηση από την εκδήλωση της παραβατικότητας σε όλες της τις μορφές.
Ο κοινωνικός μας ιστός έχει διαταραχθεί. Παραδείγματα πολλά απο την άνομη άσκηση της πολιτικής από αιρετούς. Δεν είναι λίγες οι φορές που κατακτήσαμε “πρωτιές” στις λίστες της εγκληματικότητας, αλλά και πάλι δεν άνοιξε μύτη στη μικρή τοπική μας κοινωνία, η οποία ταλαιπωρείται από τοκογλυφία, ναρκωτικά και υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας.
Όλα διορθώνονται. Αν το εκπαιδευτικό σύστημα καταφέρει να εξανθρωπίσει το σχολείο, ώστε πέραν από τις γνώσεις, να καλλιεργεί ανθρώπους ολοκληρωμένους με ψυχοσυναισθηματική ισορροπία, αρχές και ιδανικά, τότε υπάρχει ελπίδα. Η επένδυση στη σωστή ανθρώπινη συμπεριφορά είναι η πιο προσοδοφόρα κατάθεση στο χρηματιστήριο αξιών, για την ουσιαστική “μετάλλαξη” της κοινωνίας μας.
Για να αποφευχθούν τα κάθε είδους παρατράγουδα και συμπεριφορές παραβατικότητας που συθέμελα θα ταρακουνήσουν το οικοδόμημα αυτής της μετάλλαξης, ας έχουμε πάντα κατά νου την απλή, αλλά γεμάτη νόημα φράση του Βίκτορα Ουγκώ: “Με κάθε πολίτη που διδάσκουμε ορθά, κερδίζουμε ένα άνθρωπο”.