Η σύνταξη νέας μελέτης διαχείρισης των υδάτινων πόρων του νησιού μας, η ολοκλήρωση της προμελέτης για το νέο λιμάνι, η άμεση έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του σχολικού συγκροτήματος του Αγίου Κηρύκου, η στελέχωση του Νοσοκομείου Ζακύνθου με 37 γιατρούς και νοσηλευτές, καθώς και παράδοση του νέου νοσηλευτικού ιδρύματος εντός του προσεχούς Ιουνίου και η επίσκεψη της Υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, για την επίλυση των προβλημάτων του Θαλάσσιου Πάρκου, είναι μερικές από τους στόχους, τους οποίους έχει θέσει ο Βουλευτής Ζακύνθου Δημήτρης Βαρβαρίγος για το τρέχον έτος.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο εκπρόσωπος του νησιού μας στη Βουλή επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες στην οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία οδήγησε στην καταρράκωση της οικονομίας και της αξιοπιστίας της χώρας μας, τονίζοντας με έμφαση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μας θεωρεί απατεώνες και ότι πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να ανατρέψουμε την αρνητική εικόνα της Ελλάδας, ενώ σε ό,τι αφορά τη Ζάκυνθο ο κ. Βαρβαρίγος δήλωσε ότι βρίσκεται σε χρόνιο τέλμα, αναφέροντας, παράλληλα, ότι συμφωνεί, γενικά, με την ίδρυση ενός δήμου στο νησί μας.
Το 2010 σάς βρίσκει, για τρίτη συνεχή φορά, Βουλευτή του νησιού μας, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας και το νησί μας. Ποιες οι μεγαλύτερες προκλήσεις της νέας χρονιάς;
Είναι μεγάλη η ευθύνη που βαραίνει τις υποχρεώσεις μου, ώστε να συμβάλλω, μαζί με το κόμμα μου, στη δρομολόγηση λύσης των προβλημάτων που μας ταλαιπωρούν, τα οποία έχουν αφεθεί στην τύχη τους και πρέπει να επιλυθούν.
Άλλωστε, είναι γνωστά τα προβλήματα υδροδότησης της Ζακύνθου και της διαχείρισης των απορριμμάτων, διότι πρέπει να βρούμε νέο χώρο διάθεσής τους, γιατί ο υφιστάμενος έχει κορεστεί, ενώ πρέπει να γίνει τεράστια παρέμβαση για τη βελτίωση των λιμενικών μας εγκαταστάσεων. Επίσης, πρέπει να «κλείσουμε» την πληγή του σχολικού συγκροτήματος του Αγίου Κήρυκα και να μεριμνήσουμε για την οργάνωση του κράτους στο νησί μας, που πάσχει από όλες τις πλευρές.
Σε κεντρικό επίπεδο, είναι κυρίαρχο το θέμα της οικονομίας.
Είναι τεράστιο το χρέος, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα στο ισοζύγιο των εξωτερικών συναλλαγών, ενώ έχει τραυματιστεί η αξιοπιστία της χώρας μας – ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα -, διότι δε μας πιστεύει, πλέον, κανένας.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε μεγάλη ζημιά στη χώρα, διότι καταρράκωσε την αξιοπιστία της Ελλάδας, ξεγελώντας πολλές φορές την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημιουργώντας την αρνητική εντύπωση ότι φταίνε οι εταίροι μας. Τα πράγματα δεν είναι έτσι, γιατί η Ελλάδα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε δε μας επιβάλλεται κανένας ως κατακτητής, διότι έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις, τις οποίες αθετούμε.
Τα τελευταία χρόνια παραπλανήσαμε αρκετές φορές τα Κοινοτικά Όργανα, με αποτέλεσμα να καταστούμε, εντελώς, αναξιόπιστοι.
Πώς θα καταφέρουμε να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία;
Με πολλή δουλειά, προσπάθεια και συνέπεια στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις μας, σταματώντας να παριστάνουμε τους «ξύπνιους», διότι δεν είμαστε μόνο εμείς. Ο καθένας έχει ένα ρόλο και πρέπει να τον σεβόμαστε.
Γιατί καταρρακώθηκε η οικονομία μας και η αξιοπιστία της χώρας μας;
Το 2004, ο κ. Καραμανλής παρέλαβε τη χώρα στην καλύτερη στιγμή της ιστορίας της. Διοργανώσαμε με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ελλάδα ήταν μέλος της ΟΝΕ και είχε ισχυρό νόμισμα. Η ΝΔ διέλυσε την οικονομία της χώρας, αφού στη διάρκεια των πεντέμισι χρόνων, που κυβέρνησε τη χώρα, ο ρυθμός ανάπτυξης από 5%, που ήταν, επί ΠΑΣΟΚ, έφτασε στο -1,5%, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Χώρας από 1,7% το 2004, έφτασε σε 12,7% του ΑΕΠ σήμερα και το Δημόσιο χρέος από 170 δις ευρώ το 2004, έφτασε τα 300 δις ευρώ σήμερα. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας από την 38η θέση βρίσκεται, σήμερα, στην 72η, το έλλειμμα στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών από 6,5%, έφθασε στο 14% του ΑΕΠ, ένα από τα μεγαλύτερα μεγέθη παγκοσμίως.
Αυτό σημαίνει ότι δεν παράγουμε, αλλά ότι εισάγουμε προϊόντα, ενώ τα ελλείμματα στην οικονομία μας είναι τεράστια, γιατί δεν είναι ανταγωνιστική και η αδυναμία αυτή αντανακλάται στην διαρκή αύξηση της ανεργίας ,στο κόστος δανεισμού της χώρας και στο ύψος του δανεισμού.
Το 2004, η Ελλάδα δανειζόταν με τους ίδιους όρους περίπου που δανειζόταν η Γερμανία, αφού η διαφορά επιτοκίων δανεισμού των δύο χωρών ήταν 0,2% περίπου, ενώ, σήμερα, αγγίζει το 3%, τεράστια διαφορά, γιατί δανειζόμαστε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και το γεγονός αυτό σημαίνει, για τη χώρα μας, από 500 εκ. έως 1 δισ., το χρόνο, πάρα πάνω χρήματα σε τόκους και καταδεικνύει, ανάγλυφα, το μέγεθος του προβλήματος, την αναξιοπιστία της Ελλάδας, καθώς και την προσπάθεια που απαιτείται από την πλευρά της κυβέρνησης να αποκαταστήσει το χαμένο κύρος της Χώρας. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά και να πληρώσουμε όλοι, αναλογικά, το μεγάλο έλλειμμα που δημιούργησε η Ν. Δ.
Το «θα πληρώσουμε όλοι» είναι αμφισβητήσιμο, γιατί τις μεγάλες κρίσεις της οικονομίας τις πληρώνουν, συνήθως, οι μη έχοντες, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Πώς θα παταχθεί η φοροδιαφυγή και θα πληρώσουν αυτοί που έχουν;
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Πράγματι, η ιστορία διδάσκει ότι οι μικροί πληρώνουν πάντοτε τη «νύφη». Όμως, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί να κατανείμει, δίκαια, τα βάρη, τα οποία δε θέλει να σηκώσουν οι μικρομεσαίοι.
Θέλει να πληρώσουν αυτοί που έχουν, καθώς και όσοι δεν πλήρωναν μέχρι σήμερα, ενώ πρέπει να παταχθεί η φοροδιαφυγή, που αποτελεί τη μεγάλη πληγή της οικονομίας μας.
Το 2004 η ΝΔ, δια του κ. Αλογοσκούφη, ψήφισε το νόμο για την αποποινικοποίηση της έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων και, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις, που είχαν καταδικαστεί, πρωτοδίκως, για τη χρήση πλαστών τιμολογίων, τις αμνήστευσε και έτσι υπήρξε έκρηξη κυκλοφορίας πλαστών τιμολογίων στην αγορά.
Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης κατήργησε το ΣΔΟΕ, καθώς και όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να υπάρξει έκρηξη της φοροδιαφυγής.
Το 2005, αύξησε το συντελεστή του ΦΠΑ, κατά μία μονάδα, με 1 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα. Ωστόσο, αντί να αυξηθούν τα έσοδα, μειώθηκαν κατά 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 2,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους αριθμούς, το 2004, οι εισπράξεις από το ΦΠΑ αντιστοιχούσαν στο 14,5% του ΑΕΠ, ενώ, το 2005, μετά την αύξηση, από 18% σε 19%, μειώθηκαν, κατά μία μονάδα, και «έπεσαν» στο 13,5% του ΑΕΠ.
Από τότε, λοιπόν, υπάρχει μια σταθερή απώλεια εσόδων, μόνο από το ΦΠΑ, που υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ, ετησίως, τα οποία, εάν αθροιστούν και τα πεντέμισι χρόνια της κυβέρνησης της ΝΔ, λείπουν τουλάχιστον 15 δισ. μόνο από το ΦΠΑ.
Επίσης, το κράτος έχασε πολλά χρήματα από τη φοροδιαφυγή και από τα πλαστά τιμολόγια, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 4-5 δισ. ευρώ, ετησίως, που κυκλοφορούν στην αγορά. Εάν υπολογιστεί ότι χάνονται ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος, τότε μιλάμε για απώλεια, ύψους 1 δισ. ευρώ, ετησίως.
Οπότε, εάν τα αθροίσουμε όλα αυτά μαζί, δηλαδή τα 15 δισ. ευρώ από το ΦΠΑ και τα 5 δισ. από τα πλαστά τιμολόγια, τότε έχουμε απώλεια 20 δισ. ευρώ!
Επιπλέον, η ΝΔ χάρισε 1 δισ. ευρώ, ετησίως, στους μεγαλομετόχους των Ανωνύμων Εταιρειών, μειώνοντας τους συντελεστές φορολόγησης, κατά 10%, με απώλειες εσόδων, συνολικά, για το κράτος, 5 δισ. ευρώ, σε πέντε χρόνια.
Το 2004, η ΝΔ με την ψευδεπίγραφη «απογραφή» της οικονομίας, υποχρέωσε τη χώρα σε οικονομική επιτήρηση από την Ε.Ε., προκειμένου να δικαιολογήσει τα σκληρά μέτρα που έλαβε, ενώ, ζήτησε, αργότερα, αναθεώρηση του ΑΕΠ, κατά 25,5%.
Τελικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση το δέχτηκε, διότι θα πληρώναμε περισσότερα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ωστόσο κατάλαβαν ότι πρόκειται για «παιχνίδι» και, τελικά, οι εταίροι μας δέχτηκαν αύξηση μόνο 9,6%.
Βέβαια, αυτή η αύξηση επέτρεψε τη λογιστική μείωση του ελλείμματος και του χρέους σαν ποσοστό του ΑΕΠ, και βγήκαμε από την επιτήρηση, με μεγαλύτερη, όμως, συμμετοχή στον κοινοτικό προϋπολογισμό, δηλαδή 500 εκ. ευρώ, περισσότερα κάθε χρόνο.
Όλα αυτά υπολογίζονται, συνολικά, σε 27 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, το οποίο είναι στο 12,7% του ΑΕΠ, αντιστοιχεί σε 30,5 δισ. ευρώ, δηλαδή εάν υπήρχε, έστω μία δεξιά κυβέρνηση, η οποία θα έκανε έντιμη διαχείριση, τότε δε θα είχαμε αυτό το τεράστιο έλλειμμα, αλλά μόνο 3 δισ. ευρώ, οπότε θα δεχόμαστε, ανεπαίσθητα, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Η Νέα Δημοκρατία δημιούργησε και την αναξιοπιστία της χώρας, ενώ, προεκλογικά, ο κ. Παπαθανασίου έλεγε ότι το έλλειμμα ήταν 6% του ΑΕΠ και ξαφνικά, μετά από ένα μήνα, έφτασε στο 12,7% του ΑΕΠ.
Στις αρχές του 2009, το έλλειμμα υπολογιζόταν στο 2% του ΑΕΠ, μετά είπαν ότι έφτασε στο 3%, μετά στο 6% και φτάσαμε στο 12,7%.
Πώς, λοιπόν, να μην είμαστε αναξιόπιστοι; Πώς να μη μας θεωρούν και να μη μας συμπεριφέρονται σαν απατεώνες; Και δε φταίνε αυτοί, γι’ αυτό δεν πρέπει να κυνηγάμε φαντάσματα. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αρχίσουμε να είμαστε συνεπείς και να διορθώσουμε τον κακό μας εαυτό!
Πρέπει να φοβόμαστε τον κακό μας εαυτό;
Οι εχθροί μας είναι ο κακός μας εαυτός και ο χρόνος. Οι Έλληνες είμαστε δημιουργικός λαός με τεράστιες δυνατότητες, αλλά έχουμε και τα αρνητικά μας, τα οποία αφήσαμε, τα τελευταία χρόνια, να μας κυριαρχήσουν!
Πώς κρίνετε την κατάσταση στο νησί μας;
Η Ζάκυνθος είναι μια από τις πιο τελματωμένες περιπτώσεις. Όλοι έχουμε ταξιδέψει σε άλλους νομούς της χώρας και μπορούμε να συγκρίνουμε. Είμαστε τελευταίοι. Χάσαμε όλες τις ευκαιρίες και τις χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το «γιατί», που γεννάται, έχει απάντηση;
Έχει απάντηση στις Αρχές που διαχειρίστηκαν τα χρήματα. Όμως, δεν ευθύνονται μόνο οι τοπικές Αρχές και, όπως θα θυμάστε, είχα ασκήσει κριτική και στο ΠΑΣΟΚ για την κακή διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ, γιατί υπήρχε και η Περιφέρεια, τότε, η οποία ήταν το «μάτι» της κυβέρνησης, που είχε υποχρέωση να ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεων της Αυτοδιοίκησης.
Η Περιφέρεια ήταν στο κόλπο, όπως είχα καταγγείλει τότε, ασκώντας σκληρή κριτική στο κόμμα μου, επειδή δεν ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις της, διότι πληρώσαμε την τακτική της.
Βέβαια, ίσως, θα αναρωτηθούν κάποιοι εάν είναι δυνατόν να έχουμε κι ένα χωροφύλακα για κάθε Έλληνα. Όχι, φυσικά, γιατί όλοι πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας.
Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχει παράδεισος και κοινωνία αγγέλων, γι’ αυτό ο φόβος φυλάει τα έρημα, έτσι υπάρχουν τα διάφορα επίπεδα ελέγχου, που θέτουν τα όρια. Παρόλα αυτά, συνέβησαν διάφορα, γιατί υπήρξαν και σε παραπάνω επίπεδα διοίκησης, ιδιοτελείς συμπεριφορές.
Είναι αλήθεια ότι αντιδράσατε, έντονα, στην τοποθέτηση της κ. Αναστασίας Κανελλοπούλου, στην Περιφέρεια;
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω το θέμα αυτό, γιατί γράφτηκαν διάφορα. Σε ένα δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής», προ καιρού, διάβασα ότι επρόκειτο να οριστεί η κ. Κανελλοπούλου Περιφερειάρχης. Θεώρησα, λοιπόν, ότι η κ. Κανελλοπούλου δεν έπρεπε να επανέλθει στην Ιόνιο Περιφέρεια.
Για ποιους λόγους;
Γιατί ο τρόπος που λειτούργησε, κατά τη θητεία της, ήταν απαράδεκτος και συνέβη αυτό που είπα παραπάνω ότι δε λειτούργησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Περιφέρειας. Εν πάση περιπτώσει, επικοινώνησα, τηλεφωνικώς, με τον κ. Ραγκούση και τον ρώτησα εάν αληθεύει το δημοσίευμα και μου απάντησε αρνητικά. Το θέμα έκλεισε εκεί. Τίποτα από όσα ακούστηκαν ή γράφτηκαν.
Είχατε ασκήσει κριτική και στον κ. Βόσδου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη στάση του στην υπόθεση Τσαγκαρόπουλου, η οποία δεν έχει διαλευκανθεί ακόμα.
Ο κ. Βόσδου ήταν ο Περιφερειάρχης της κυβέρνησης της ΝΔ, και εγώ, ως Βουλευτής της Αντιπολίτευσης, ασχολήθηκα με τα πεπραγμένα του στο Δήμο Ζακυνθίων και έφερα κατ΄επανάληψη το ζήτημα στη Βουλή.
Είναι αλήθεια ότι έχει σημειωθεί απαράδεκτη καθυστέρηση, διότι έχουν περάσει δυόμισι χρόνια και θα έπρεπε, ήδη, να έχει οριστεί δικάσιμος γι’ αυτό το τερατώδες σκάνδαλο, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα της χώρας μας. Εντούτοις, βλέπουμε τη Δικαιοσύνη να κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς, γεγονός που αποτελεί μεγάλο ερώτημα, με αποτέλεσμα να ανησυχεί η κοινωνία, επειδή υπάρχει αυτή η τεράστια καθυστέρηση.
Πολλοί πιστεύουν ότι τα σκάνδαλα του Δήμου δεν πρόκειται να διαλευκανθούν και ότι δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ την αλήθεια.
Θέλω να ελπίζω ακόμα και πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει, τελικά, το καθήκον της.
Εάν είχαμε οργανωμένο κράτος, θα συνέβαιναν όσα συμβαίνουν με τη δυσλειτουργία όλων των υπηρεσιών της Πολιτείας;
Η χώρα μας, πέραν των άλλων, αντιμετωπίζει και κρίση των θεσμών. Γι’ αυτό το λόγο, μία από τις βασικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ είναι η ανασυγκρότηση του κράτους. Πρέπει να φτιάξουμε το κράτος που δεν έχουμε, γιατί έχουν διαλυθεί οι θεσμοί του και δεν προστατεύουν τον πολίτη, με επακόλουθο τη μεγέθυνση των προβλημάτων. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα για τη σωστή λειτουργία του κράτους είναι το εκλογικό σύστημα, γιατί αποτελεί τη βάση για την ύπαρξη της διαπλοκής, διότι, όταν υπάρχουν εκλογικές περιφέρειες, όπως η Β΄ Αθηνών, με 2.000.000 ψηφοφόρους, δεν είναι δυνατόν ένας υποψήφιος βουλευτής να έχει άμεση επαφή με όλο τον κόσμο και η μόνη δυνατότητα, για να εκλεγεί κάποιος, είναι να αναπτύξει σχέσεις με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που ελέγχουν τα κεντρικά ΜΜΕ. Έτσι, επικοινωνεί με τους ψηφοφόρους του και, αν δεν το κάνει, είναι χαμένος. Επομένως, το παιχνίδι είναι νοθευμένο, γιατί το ελέγχουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, οι λεγόμενοι μεγαλοκαναλάρχες, διότι είναι μεγαλοεργολάβοι, εφοπλιστές, μεγαλοεισαγωγείς και μεγαλοεπιχειρηματίες, που χρησιμοποιούν τα μέσα επικοινωνίας, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους και εκβιάζουν την κάθε κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να νοθεύεται το πολιτικό παιχνίδι.
Ο Γιώργος Παπανδρέου προχωρά σε επανάσταση, με το νέο εκλογικό νόμο, γιατί σπάει αυτές τις σχέσεις, με τις μονοεδρικές, γι’ αυτό υπάρχουν έντονες αντιδράσεις. Όμως, δεν αλλάζει κάτι, χωρίς συγκρούσεις. Όταν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες σπάσουν σε πολλές μονοεδρικές, τότε απελευθερώνονται οι υποψήφιοι βουλευτές από τα μεγάλα συμφέροντα και το πολιτικό σύστημα ισορροπεί.
Επίσης, ένα άλλο μέρος του κράτους είναι η Αυτοδιοίκηση και η κυβέρνηση αλλάζει τα πάντα με το σχέδιο «Καλλικράτης», γιατί ισχυροποιεί την Περιφέρεια και τους Δήμους, με ενισχυμένες αρμοδιότητες, πόρους και ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Στη Ζάκυνθο πρόκειται να ιδρυθεί, τελικά, ένας Δήμος. Ποια η γνώμη σας;
Η κυβέρνηση, συνεπής στις υποσχέσεις της, προχωρά στην υλοποίηση των βασικών προεκλογικών της δεσμεύσεων, που αφορούν στη διοικητική μεταρρύθμιση και την αλλαγή των δομών του κράτους.
Η μεταρρύθμιση ξεκίνησε με τον περιορισμό των Υπουργείων και συνεχίζεται στα επόμενα επίπεδα της διοίκησης με τη μεταφορά του δευτέρου βαθμού Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια και την ισχυροποίηση των Δήμων, ξεκαθαρίζοντας τις αρμοδιότητες του κράτους, των περιφερειών και των δήμων, διασφαλίζοντας, παράλληλα, και τους επαρκείς πόρους για την άσκηση κάθε βαθμίδας εξουσίας.
Επίσης, δημιουργούνται ισχυρότεροι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την εξασφάλιση της διαφάνειας και του ελέγχου της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος.
Θεωρούμε ότι με τις αλλαγές αυτές θα υπάρξει αποτελεσματικότερο κράτος, το οποίο θα τεθεί στην υπηρεσία του πολίτη. Η θέση της Κυβέρνησης για ένα Δήμο σε κάθε νησί με βρίσκει, γενικά, σύμφωνο.
Προεκλογικά, είχατε αναφέρει ότι οι προτεραιότητές σας είναι η επίλυση του προβλήματος του συγκροτήματος του Αγίου Κηρύκου, το νέο λιμάνι και οι εκκρεμότητες του Θαλάσσιου Πάρκου. Πιστεύετε ότι οι προσπάθειές σας θα ευοδωθούν;
Ασχολήθηκα με όλα τα ζητήματα, από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου. Σε ό,τι αφορά το συγκρότημα του Αγίου Κηρύκου, έχει δημοπρατηθεί το έργο της αποκατάστασης του κτηρίου και των εργαστηρίων. Για το πρόβλημα αυτό συναντηθήκαμε στην Αθήνα εκπρόσωποι της σχολικής κοινότητας με την ηγεσία του Υπ. Παιδείας και υπήρξαν δεσμεύσεις για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου. Σχετικά με το νέο λιμάνι, σημαντικό έργο για την ανάπτυξη του νησιού μας, δυστυχώς, η ΝΔ αρνήθηκε να ολοκληρώσει την προμελέτη του έργου, η οποία είχε ξεκινήσει, επί προεδρίας του Άκη Ζήβα στο Λιμενικό Ταμείο.
Το 2004, είχα συναντηθεί με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Κεφαλογιάννη, με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Βλάχο, οι οποίοι αρνήθηκαν να συνεχίσουν το έργο, και, παρά τις προσπάθειες που έκανα στη Βουλή, το έργο «πάγωσε».
Όταν εξελέγη κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, συναντήθηκα με τον Υφυπουργό κ. Αρναουτάκη, αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, ο οποίος συμφώνησε να συνεχιστεί η μελέτη και να χρηματοδοτηθεί αμέσως το έργο. Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα του νερού, επειδή καθυστέρησε να τοποθετηθεί ο Γενικός Γραμματέας Υδάτων του Υπουργείου Υποδομών, συναντήθηκα με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Μωραΐτη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει, γι’ αυτό του ζήτησα να εκπονηθεί νέα μελέτη για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της Ζακύνθου και να επικαιροποιηθούν ή να συμπληρωθούν όλες οι μελέτες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να χρηματοδοτηθούν τα απαραίτητα έργα για την επίλυση του ζητήματος αυτού.
Για τα θέμα του Θαλάσσιου Πάρκου, επικοινώνησα από την πρώτη στιγμή με την κ. Μπιρμπίλη, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί το νησί μας, τον τρέχοντα μήνα, ώστε να δει από κοντά το πρόβλημα και να μας προτείνει τις λύσεις.
Επίσης, το νοσοκομείο μας έχει υποστεί μεγάλη υποβάθμιση, όπως όλος ο τομέας της υγείας. Υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη, έλλειψη προσωπικού και υποβάθμιση.
Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί για την αναδιοργάνωση και τη στήριξη της υγείας με το διορισμό 3.000 ιατρών και νοσηλευτών, κάθε χρόνο, σε όλα τα νοσοκομεία. ΄Ηδη, εφέτος, προκηρύχτηκε η πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών, ενώ στο νοσοκομείο μας θα διοριστούν 37 άτομα. Το νέο προσωπικό θα είναι μια σημαντική «ένεση» στο σύστημα, ενώ πρέπει να λειτουργήσει και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού σε δεύτερη βάρδια.
Βέβαια, στόχος μας είναι η ολοκλήρωση του νέου νοσοκομείου και η λειτουργία του εντός του 2010 με πλήρη στελέχωση , που θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες υγείας του νησιού μας. ΄Οπως με ενημέρωσε πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑΝΟΜ κ. Στάτζος προβλέπεται η παράδοση του έργου να γίνει τον Ιούνιο.
Μια ευχή για τη Ζάκυνθο και τους Ζακυνθινούς για το 2010.
Εύχομαι υγεία σε όλους τους Ζακυνθινούς, υγεία, γιατί είναι το πολυτιμότερο αγαθό, αισιοδοξία και μέτρο, γιατί το έχουμε χάσει.