“Το κτήνος ο… Καλλικράτης”

Σε διαρκή επαφή βρίσκεται το κόµµα σε όλα τα επίπεδα µε τον Γ. Ραγκούση, για να θεµελιωθεί σωστά το αρχιτεκτόνηµα του “Καλλικράτη”. Πράσινοι δηµαρχονοµάρχες και νοµαρχιακές επί ποδός. Εν προκειµένω φαίνεται ότι ο διάλογος θα είναι πολυεπίπεδος. Πολλοί είναι που αντιδρούν στις επιλογές πρώην συναδέλφων τους. Απειλώντας ότι θα βγάλουν τα πράσινα σακάκια τους.

Υπάρχουν αντιδράσεις για τον “Καλλικράτη”; Παρα-υπάρχουν. Μόνο που αφορούν στην ουσία, τη χωροταξική κατανοµή. Όλα αυτά που δόθηκαν στη δηµοσιότητα µέχρι τώρα είναι θεωρητικά οπότε θεωρητικές είναι και οι τοποθετήσεις.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να µπει σε θέµατα οριοθέτησης των νέων δήµων για να µη χαθεί, λέει, η ουσία της µεταρρύθµισης, δεν έχουν ασχοληθεί µε την κατανοµή. Κατά τα άλλα, έχουν µετρήσει τους νέους δήµους σε 370 ακριβώς. Ψεµατάκι;..

Όταν, όµως, έλθει η ώρα του “ψητού”, τότε τα πράγµατα θα αλλάξουν. Ποιο είναι το “ψητό”; Πόσοι και ποιοι θα είναι οι δήµοι; Ποιες οι έδρες; Ποια τα ονόµατα; Για όλα αυτά τηρείται σιγή ιχθύος, ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το σχέδιο που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση δεν είναι καινούργιο.

Πρόκειται για το γνωστό σχέδιο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ, το οποίο έγινε επί ηµερών κυβέρνησης ΝΔ και τελικά κληροδοτήθηκε στην επόµενη κυβέρνηση. Τουλάχιστον όσον αφορά στον βασικό κορµό.

Ενδεχοµένως, να έγιναν κάποιες αλλαγές. Αν δεν έγιναν, όµως, ή αν οι αλλαγές αυτές είναι επουσιώδεις, τότε ο “Καλλικράτης” στο νοµό µας τίνος θα έχει την υπογραφή; Του ενός ή των πέντε;

Παρ΄ όλο που η κυβέρνηση άλλαξε, είναι κοινό µυστικό ότι η µία εκ των δύο προτάσεων του ΙΤΑ που συζητούνται απηχεί τις επιθυµίες του Στέλιου Μποζίκη για το νέο, ένα µεγάλο, ισχυρό και δυνατό Δήµο Ζακυνθίων.

Πρόταση, όµως, που συναντά την έντονη αντίδραση αυτοδιοικητικών όπως οι υπόλοιποι δήµαρχοι του νησιού και όχι µόνο.

Το θέµα είναι τι κάνει το τοπικό ΠΑΣΟΚ, ως κόµµα αλλά και ως νοµαρχιακή και δηµοτικές παρατάξεις Αξίωσαν να απορριφθεί αυτή η πρόταση; Δεν ασχολήθηκαν; Κατέθεσαν άλλη πρόταση; Μυστικά εννοείται αφού επισήµως η κυβέρνηση δεν ασχολείται µε τη χωροταξική κατανοµή.

Η όλη κατάσταση θυµίζει το ανέκδοτο που ο µπουµπούνας δεν γνώριζε τους αρχιτέκτονες του Παρθενώνα και όταν τους ψιθύρισε ο διπλανός, αυτός του αντί να ακούσει το Ικτίνος και Καλλικράτης, άκουσε και µετά είπε και φωναχτά ότι αρχιτέκτονας του Παρθενώνα ήταν “αυτό το κτήνος ο Καλλικράτης”.

Ξεχάστε τον Καποδίστρια ΙΙ. Έχουµε τώρα σχέδιο “Καλλικράτης”, το κτήνος σχέδιο για τη συνένωση των Δήµων.

Φαίνεται ότι προχωράµε στο χειρότερο σενάριο µε τεράστιους ανοµοιογενείς Δήµους, πραγµατικά εξαρτηµένους από τους ισχυρούς. Τέρµα τα πολλά ενεργά αυτοδιοικητικά σχήµατα.

Για να συµµετάσχεις στις δηµοτικές εκλογές πρέπει να έχεις συνδυασµούς σε ένα τεράστιο γεωργαφικό πεδίο, να διαθέτεις χρήµατα για τον προεκλογικό σου αγώνα, επαφές και σχέσεις µε τους τοπικούς «παράγοντες» και το κυριότερο καλές επαφές µε τους κυβερνητικούς και κοµµατικούς µηχανισµούς.

Αφήστε που ένας από τους πρώτους καηµούς που εξεφράσθησαν µόλις ανακοινώθηκε το σχέδιο για τη συνένωση των δήµων και την αποκέντρωση του δαιδαλώδους, όσο και σπάταλου, κράτους ήταν η µελλοντική τύχη των βουλευτών.

Ο καηµός -και η αντίρρηση- λέει ότι µε το νέο σύστηµα στο οποίο χιλιάδες θα εκλέγουν τον νέο περιφερειάρχη, ο ρόλος των βουλευτών στο ισοζύγιο της τοπικής εξουσίας συρρικνώνεται. Και τι µε αυτό; Αν είναι να αποκτήσουµε πιο ευέλικτη, πιο δηµοκρατική και λιγότερο σπάταλη διοίκηση, ας κάνουν την καρδιά τους πέτρα.

Αυτό που δεν κατανοούν είναι ότι µε το νέο σχέδιο µπορεί να αναβαθµιστεί ο ρόλος τους. Μπορεί να κάνουν αυτό που το Σύνταγµα επιτάσσει, “οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το Εθνος”, αντί να αναλώνονται µε την καθυστέρηση της αποζηµίωσης από τη χαλαζόπτωση.

Και αναφερόµαστε στο σωρό των ερωτήσεων ειδικά από τους βουλευτές της επαρχίας, οι οποίοι αντί να βουλεύονται για το έθνος, αντί να εξετάζουν ενδελεχώς τα νοµοσχέδια που αφορούν τη χώρα, καταθέτουν σωρηδόν ερωτήσεις, για πάσα νόσο.

Αποδεικνύεται ότι πρόβληµα των πολιτικών µας είναι ο κεντρικός έλεγχος της εξουσίας, τα σταυρουλάκια τους και η εξουσία τους. Θέλουν απλώς να αναπαραγάγουν το παλιό µοντέλο µε µερεµέτια.

Λογικό, διότι έτσι συνήθισαν. Μόνο που αυτό που συνήθισαν έχει βουλιάξει τη χώρα. Οι διοικητικές δοµές αναπαράγουν απλώς τη διαφθορά και την πολιτική µετριότητα.

Το σχέδιο “Καλλικράτης” είναι µια ευκαιρία για να αναδιαταχθεί η πολιτική σκακιέρα. Να δοθεί στους πολίτες η ευκαιρία να αποφασίζουν για τα του οίκου τους.

Κι ας θρηνούν οι µεσάζοντες των τοπικών κοινωνιών, δηλαδή οι βουλευτές και οι υπουργοί. Ετσι κι αλλιώς είναι κοινή η πεποίθηση ότι σε Μαυρογυαλούρους έχουν εξελιχθεί…Τελευταία άρθρα