Κούτουπος και αντιπαραθέσεις στην αποχώρηση Κομιώτη από την Ύδρευση


Η τελευταία πράξη του… δράματος της παραμονής του Δημάρχου Λαγανά, Διονύση Κομιώτη, στην προεδρία του Συνδέσμου Ύδρευσης, παίχτηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Αν και η αποχώρηση του ιδίου από τη θέση που βρέθηκε τον τελευταίο χρόνο έγινε αποδεκτή κατά συντριπτική πλειοψηφία με 11υπερ έναντι 1 κατά (διαφώνησε ο Γ. Μυλωνάς του Δ. Ζακυνθίων), νωρίτερα, για ακόμη μία φορά, υπήρξαν εντάσεις και διαφωνίες.
Πρόκειται για “κοκορομαχίες”, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα στον Οργανισμό, στη βάση της προετοιμασίας την επόμενης ημέρας, αφού ήταν εμφανής ο διαχωρισμός μερίδας μελών του Δ.Σ. που το προηγούμενο διάστημα δεν συμμετείχαν στις συνεδριάσεις, υποστηρίζοντας τις προτάσεις του κ. Π. Αβράμη, από τους υπολοίπους που ως και σήμερα αμφιταλαντεύονταν για την προεδρία του κ. Κομιώτη (εκτός ορισμένων εξαιρέσεων).
Οι εντάσεις δημιουργήθηκαν για έργα που δεν έγιναν ποτέ (μελέτες για λιμνοδεξαμενές, διαχείριση υδάτινων πόρων), για το πότε θα έπρεπε να ληφθεί απόφαση μείωσης των τελών υδροδότησης προς τους Δήμους -την ώρα που οι τελευταίοι χρωστάνε μεγάλα ποσά ενώ προωθείται η νέα διοικητική μεταρρύθμιση- αλλά και για το αν υπήρχε πρόθεση για τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης ή όχι από την Περιφέρεια και τον απερχόμενο πρόεδρο, για τη σύνδεση των 8 γεωτρήσεων του Κερίου.
Ενδεικτική της κατάστασης που επικράτησε, ήταν η κόντρα του κ. Κομιώτη με τον εκπρόσωπο του Δ. Αλυκών, Δ. Λευτάκη, για το ποιός θα… καρπωνόταν την επομένη ημέρα (σ.σ. σήμερα), τυχόν απόφαση του Δ.Σ. μείωσης των τελών,
Ευτράπελα σημειώθηκαν και με τη δυσκολία των εκπροσώπων του Δ. Αρτεμισίων να αποφασίσουν, αφού χρειάστηκαν δύο ψηφοφορίες για να συμφωνήσουν με την πρόταση του κ. Αβράμη, εφόσον στην πρώτη φάνηκε ότι ψήφισαν αυτή του κ. Κομιώτη, με τον πρώτο και τον κ. Δ. Τουρκάκη να παρεμβαίνουν, λέγοντας ότι δεν ήταν… κατανοητές οι δύο προτάσεις.

Οι μελέτες
Η ανούσια ένταση ξεκίνησε όταν ο κ. Κομιώτης εισηγήθηκε την αναγκαιότητα, σύμφωνα με τον ίδιο, έναρξης των διαδικασιών από πλευράς Συνδέσμου, σύνταξης μελετών λιμνοδεξαμενων και έργων εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Δ.Σ. κλήθηκε να αποφασίσει για τα θέματα που ήταν στην ημερήσια διάταξη σε προγραμματισμένη από τα τέλη Οκτωβρίου συνεδρίαση, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας.
Όπως είπε ο Δήμαρχος Λαγανά, από την έρευνα του Οργανισμού δεν βρέθηκε ούτε μία μελέτη για τα συγκεκριμένα έργα και σημείωσε στις ενστάσεις που δέχθηκε, ότι δεν προτείνει ούτε ποσά, ούτε ποιος να υλοποιήσει τα σχέδια αλλά “να ξεκινήσουν οι διαδικασίες”. Πρόσθεσε δε, ότι οι προθέσεις του δεν είχαν σχέση με τη μελέτη που παρουσιάστηκε από την Περιφέρεια για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Ζάκυνθο.
Ο κ. Αβράμης, ζήτησε από την πλευρά του συνολική αντιμετώπιση του θέματος και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ενώ ο κ. Λευτάκης επιτέθηκε στον απερχόμενο πρόεδρο, κατηγορώντας τον ότι θέλει να δεσμεύσει ποσά του Συνδέσμου, ενώ μπορεί να αναζητηθούν και κρατικοί πόροι. “Αρνείστε να πάρετε θέση, γιατί δεν θέλετε να γραφτεί στα πρακτικά ότι έθεσα εγώ το συγκεκριμένο θέμα”, απάντησε ο κ. Κομιώτης, ενώ τελικά κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε (7 έναντι 6), έπειτα από πρόταση του κ. Τουρκάκη, το θέμα να αναβληθεί.

Τα τέλη
Μπάχαλο δημιουργήθηκε στο ζήτημα της μείωσης των τελών. Ο πρόεδρος εισηγήθηκε να ξεκινήσει η διαδικασία, υπό την προϋπόθεση να είναι συνεπείς οι Δήμοι στις υποχρεώσεις τους, τουλάχιστον ως προς τα τρέχοντα. Είπε, ότι δεν μπορούσε να υιοθετήσει την πρόταση που κατατέθηκε πέρυσι από τους ίδιους συμβούλους που και χθες αντιπαρατέθηκαν μαζί του, λέγοντας πως οι Δήμοι είχαν ψηφίσει προϋπολογισμούς και η διαδικασία δεν ήταν σύννομη, με αποτέλεσμα να προσφύγει στην Περιφέρεια (τότε).
“Τα ίδια που έλεγα πέρυσι για να ελαφρυνθούν οι πολίτες, τα λέτε ένα χρόνο μετά”, ανέφερε ο κ. Τουρκάκης, ενώ ο κ. Λευτάκης σημείωσε πως “ο πρόεδρος προσπαθεί να μας δεσμεύσει, χωρίς να έχει στοιχεία, προκειμένου να βγει στα ραδιόφωνα λέγοντας ότι πέρασε και τη μείωση των τελών στην τελευταία του συνεδρίαση”. Σε έντονο ύφος ήταν η απάντηση του κ. Κομιώτη, δηλώνοντας πως ζήτησε να συζητηθεί το θέμα πριν μήνες. “Εσείς ήσασταν απόντες εσκεμμένα. Μόνο εγώ έμεινα εδώ μέσα”, τόνισε.
Για συγκεκριμένα στοιχεία που είχαν κατατεθεί πριν από ένα χρόνο, έκανε λόγο ο κ. Αβράμης, επισημαίνοντας πως φέτος η μείωση μπορεί να είναι ακόμα πιο μεγάλη. Έκανε λόγο για υπερβολική τιμή, που πρέπει να μειωθεί για “να δοθεί μήνυμα στο παρελθόν”, ενώ κατέθεσε πρόταση συμφωνώντας στη μείωση, με την προϋπόθεση αυτή να συζητηθεί με τη νέα Διοίκηση. Μαζί του συμφώνησαν τελικά 7 σύμβουλοι, εκ των οποίων οι 2 του Αρτεμισίων με τη δεύτερη φορά, αφού στην πρώτη, δήλωσαν δια στόματος του κ. Παπαδάτου πως συμφωνούσαν με την πρόταση του προέδρου γιατί ο Δήμος τους δεν χρωστούσε. Από τους παριστάμενους εκείνη την ώρα συμβούλους, 4 ψήφισαν την πρόταση του κ. Κομιώτη, ενώ ο κ. Γ. Ζήβας, υποστήριξε πως δεν πρέπει να μειωθούν τα τέλη, λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης του Οργανισμού.

Η αφαλάτωση
Σε ότι αφορά τη σύνδεση των 8 γεωτρήσεων του Κερίου με το δίκτυο, οι βολές του κ. Αβράμη προς τον κ. Κομιώτη ήταν ξεκάθαρες, ότι για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, έθετε όρο η Περιφέρεια τη δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης. Μάλιστα ενέπλεξε και το έργο αντικατάστασης του αγωγού στην περιοχή “Νταμάρι Τσίπου” με την αφαλάτωση, λέγοντας ότι η χρηματοδότησή του αποτέλεσε “αντάλλαγμα”, με σκοπό την υλοποίηση των γενικότερων σχεδιασμών για τις γεωτρήσεις.
Επεσήμανε δε, απαντώντας στις αναφορές του κ. Κομιώτη ότι υπερψήφισε την πληρωμή 1,6 εκατ. ευρώ για το έργο, πως βάση αποτέλεσε μελέτη της ΤΥΔΚ για συγκεκριμένες παρεμβάσεις. “Δεν αποκαλύψατε ποτέ την προϋπόθεση που σας έθετε η Περιφέρεια, ότι η σύνδεση των γεωτρήσεων θα προχωρούσε μόνο αν εκτελούσατε ενέργειες μετατροπής του νερού σε πόσιμο, δηλαδή αφαλάτωση”, υπογράμμισε.
Απαντώντας, ο απερχόμενος πρόεδρος είπε πως έχει εξασφαλίσει άδεια για την εκτέλεση του έργου χωρίς αφαλάτωση, έγγραφο που αμφισβητήθηκε από τον κ. Αβράμη, ενώ σημείωσε πως έστειλε και νέο αίτημα προς την Περιφέρεια για το έργο στις 9 Δεκεμβρίου χωρίς να λάβει απάντηση. Τέλος, κάλεσε όσους διαφωνούσαν μαζί του, να προχωρήσουν με βάση τη δεδομένη κυβερνητική αλλαγή και τη νέα Περιφερειάρχη, στην αλλαγή όλων των στοιχείων που θέλουν. “Ο Βόσδου και ο Καραμανλής τελείωσαν. Έχετε δική σας Κυβέρνηση και Περιφέρεια, προχωρήστε χωρίς την αφαλάτωση”, κατέληξε.