Δεν δίνω ευρώ

Ας είναι καλά – που λέει ο λόγος δηλαδή – που έστω και υπο αυτό το σύνθημα, τα τέλη κυκλοφορίας ένωσαν το λαό, ο οποίος με ένα στόμα μια φωνή εξαπολύει την ιαχή “δεν πληρώνω – δεν πληρώνω” στα μήκη και τα πλάτη τούτης της… απέραντης χώρας.
Τέτοια κραυγή απελπισίας έβγαλε ο χαρατσωμένος και απελπισμένος λαός, που τι να κάνει και η Κυβέρνησης Αναγκάστηκε, θέλοντας και μη, να την ακούσει. Γιατί μη νομίζετε. Άμα φωνάζανε κάτι λίγοι ότι και με τα τέλη το κράτος, επιχειρεί να μας πιάσει κορόιδα, δεν επρόκειτο ούτε να συγκινηθεί, ούτε ν’ ακούσει.
Εδώ όμως προέκυψε γενική κατακραυγή. Και τι να κάνει; Έκανε το αυτί χωνί και άκουσε! Και τι έκανε; Ε, αυτό που συνηθίζουν να κάνουν οι παρόντες κυβερνώντες. Ζήτησε “συγγνώμη”. Ψωμοτύρι την έχουν πια αυτή τη “συγγνώμη”. “Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι”». Διότι, που λέει ο λόγος, και ο λαός, επίσης, από τότε που βγήκε η “συγγνώμη” χάθηκε το φιλότιμο.
Να σου λέει ο απελπισμένος άνθρωπος ότι: “τα τέλη μου είναι πιο ακριβά από την αξία του αυτοκινήτου μου”. Θα μου πει τώρα “τι αυτοκίνητο είχε κι αυτός;”. Το… “κατσαριδάκι αγάπη μου”; Αλλά ό,τι και να ’χε δεν είναι ο μόνος που το είχε το αυτοκίνητό του φθηνότερο από τα τέλη του. Διότι, καταπώς άκουσα 150.000 ιδιοκτήτες πήγαν και κατέθεσαν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, προκειμένου να μην πληρώσουν το χαράτσι των τελών.
Άρα τι να συμπεράνει κανείς; Ή πολύ φθηνά αυτοκίνητα παίρνουμε ή πολύ ακριβά τέλη έχουμε. Είτε το ’να συμβαίνει, πάντως, είτε το άλλο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και το αυτό. Κλήθηκαν οι πολίτες και διά των τελών να βγάλουν το φίδι από τη μαύρη τρύπα της οικονομίας.
Και μέσα σ’ όλα “γύρω-γύρω όλοι στη μέση η… κ. ΥΠΕΧΩΔΕ” και στο θέμα των τελών, η οποία από τότε που ανέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει κάνει απανωτά φάουλ.
Τι “πράσινο τέλος” και… “πράσινα άλογα”, να πληρώσει ο έκαστος ανυποψίαστος πολίτης; Δεν κάνει το αυτοκίνητό του; Μάλιστα. Πες του να το αποσύρει και επιδότησέ τον να πάρει καινούριο.
Όχι που πας στα καλά του καθουμένου και του χώνεις το χέρι τόσο βαθιά στην τσέπη, που έρχεται και βγαίνει από το μπατζάκι του παντελονιού στο παπούτσι. Πλάκα μας κάνουν; Είπαμε: “έλα να πρασινίσουμε και πράσινα να ζήσουμε”, αλλά… να ζήσουμε όμως! Μη μείνουμε με την πρασινάδα και βόσκουμε γιατί άλλο δεν θα ’χουμε να κάνουμε.
Είπε λοιπόν μετά το σάλο που προκλήθηκε η Κυβέρνηση, “Συγνώμη, λάθος” και τι λέει τώρα σε όλους εκείνους που πήγαν και πλήρωσαν; Καλά μην κάνετε έτσι θα βρούμε τρόπο να ισοφαρίσουμε τα πράγματα το 2011. Ναι, γιατί τα ’χαν και περίσσευμα και δεν βαριέσαι αδελφέ μου. Τα ’δωσαν, τώρα θα τα πάρουν (λέμε τώρα) του χρόνου, προφανώς μέσω διαδικασίας συμψηφισμού.
Υποψιάζομαι πάντως ότι η κρατική μηχανή σκέπτεται “δεν βαριέσαι μέχρι του χρόνου θα το ’χουν ξεχάσει με τόσο χαράτσωμα που θα ακολουθήσει” και εκεί ποντάρει. Και να μην ξεχνάμε και το αλαλούμ με την απόσυρση.
Οι προηγούμενοι την είχαν θέσει σε εφαρμογή, πρόλαβαν μερικοί, απόσυραν και οι υπόλοιποι… έμειναν από λάστιχο στο δρόμο γιατί ήρθε τούτη η κυβέρνηση και απέσυρε την απόσυρση και εν συνεχεία μας πλάκωσε με τα τέλη κυκλοφορίας για να ’ρθει να στρώσει η γούνα μας. Ένα αλαλούμ. Και επιπλέον, ενώ άλλα έλεγε προεκλογικά, κράτησε τα “άδικα τέλη” των προηγούμενων.
Τι να είπει κανείς; Ναι, αλλά “λαός ενωμένος ποτέ νικημένος”. Έβαλαν τις φωνές όλοι μαζί, άκουσαν οι του… απάνω πατώματος. Κάτι είναι κι αυτό!