“Χέρι βοήθειας” της ΔΕΥΑΖ προς τον Σύνδεσμο Ύδρευσης

Να υποστηριχθεί άμεσα οικονομικά η ΔΕΥΑΖ, προκειμένου να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στο δίκτυο του Συνδέσμου Ύδρευσης για να μην σταματήσει η υδροδότηση του Δήμου, αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακυνθίων.
Το θέμα των προβλημάτων που για ακόμη μία φορά έχουν γίνει εμφανή, τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης από τον επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας, Στάθη Μπετίνη, στην προχθεσινή συνεδρίαση για το τεχνικό πρόγραμμα.

Οι βολές της μειοψηφίας
Ο τελευταίος έκανε λόγο για το “μαρτύριο της σταγόνας”, περιέγραψε την τραγική κατάσταση του Συνδέσμου και επεσήμανε πως δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν οι πολίτες τους λογαριασμούς τους αλλά να μην έχουν νερό, λόγω μη καταβολής των συγκεκριμένων χρημάτων από τους Δήμους στον Οργανισμό.
“Εδώ δεν χωράνε ούτε Εισαγγελείς, ούτε καμιά άλλη διαμάχη. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ο πολίτης πληρώνει και δεν γνωρίζει τις διαδικασίες. Δεν ξέρει αν χρωστάνε οι Δήμοι ή η ΔΕΥΑΖ με αποτέλεσμα να μην έχει νερό. Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα”, σημείωσε.
Τραμπουκισμούς και φασίζουσες νοοτροπίες που επικρατούν στο Σύνδεσμο Ύδρευσης, κατήγγειλε ο Δημοτικός Σύμβουλος, Γιώργος Αρμένης, αναφέροντας πως “πρέπει ή να αλλάξουμε την κατάσταση. Όσοι δεν μπορούν να παραιτηθούν, γιατί τόσο καιρό δεν έκαναν τίποτα”.
Αιχμές κατά του πρώην προέδρου του Συνδέσμου, Δημάρχου Λαγανά, Διονύση Κομιώτη, άφησε και ο κ. Διονύσης Κοντονής, επισημαίνοντας: “Σκοπός όσων ανέλαβαν την προεδρία, ήταν να φτιάξουν το εργοστάσιο αφαλάτωσης μαζί με τον τότε Περιφερειάρχη. Δεν το πέτυχαν και τώρα τρέχουμε να “βγάλουμε το φίδι από την τρύπα”. Με μηνύσεις δεν γίνεται τίποτα”.
Καυστικός προς τη Δημοτική Αρχή, ήταν ο κ. Αλφρέδος Ξένος, απαντώντας στην πρώτη τοποθέτηση του Δημάρχου, Διονύση Ακτύπη, λέγοντας ότι δεν άκουσε τίποτα καινούργιο.
Επέρριψε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή για τη λειτουργία της τα τελευταία 8 χρόνια, σημειώνοντας πως δεν αντέδρασε όπως έπρεπε βλέποντας τα προβλήματα να μεγεθύνονται, ούτε λειτούργησε ανάλογα με την αριθμητική υπεροχή των συμβούλων του Δήμου Ζακυνθίων στα Δ.Σ. των Συνδέσμων.


“Ο Σύνδεσμος έγινε στόχος εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων”
Πυρά κατά του κ. Κομιώτη, εξαπέλυσε και ο κ. Παναγιώτης Αβράμης, που πέρυσι ίδια εποχή, είχε διεκδικήσει την προεδρία του Συνδέσμου Ύδρευσης. Όπως είπε ο Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας, ο συνδυασμός του και στο παρελθόν ανέδειξε τα προβλήματα του Οργανισμού, ωστόσο, δεν ελήφθησαν ανάλογα μέτρα.
“Υπήρξε έλλειψη πολιτικής και οράματος. Ο Σύνδεσμος έγινε στόχος εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων. Ενδεχομένως να το κάνουν και αύριο αυτό, όπως και σήμερα και έχω στοιχεία για όσα λέω”, υποστήριξε και συνεχίζοντας τόνισε:
“Η μόνη διεκδίκηση ως και σήμερα από την Πολιτεία, ήταν η εξασφάλιση της σύνδεσης των 8 γεωτρήσεων του Κερίου και το εργοστάσιο αφαλάτωσης. Χρειάζεται να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις αντιμετώπισης των αναγκών. Το μόνο που έγινε ως τώρα για τον Δήμο, ήταν να μεταφέρουν νερό στις δεξαμενές οι υδροφόρες, τις οποίες καλείται τώρα να πληρώσει η ΔΕΥΑΖ, την ίδια ώρα που περιοχές του Λαγανά είχαν 24 ώρες του 24ωρο νερό”.
Δήλωσε ότι η κατάσταση στον Οργανισμό είναι “υπό του μηδενός” κατηγορώντας τον κ. Κομιώτη ότι με τις κινήσεις του έφερε σε πολύ πιο δύσκολη θέση τον Σύνδεσμο. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την παραίτηση του τελευταίου, λέγοντας ότι έπρεπε να γίνει στο Δ.Σ. του Συνδέσμου, αφού με τις υπάρχουσες συνθήκες χάνεται ακόμη και η προθεσμία κατάθεσης προτάσεων για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για το καλοκαίρι.

“ΔΑΣ”: “Χιλιοπαιγμένο, κακόγουστο έργο”
Για “χιλιοπαιγμένο, κακόγουστο έργο, που επαναλαμβάνεται με τον χειρότερο τρόπο”, μίλησε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας (ΔΑΣ), Γιάννης Κορφιάτης. Κατήγγειλε ότι κανείς δεν έχει το σθένος να μιλήσει για τις πολιτικές ευθύνες που δημιουργούν το πρόβλημα, σημειώνοντας πως η σημερινή και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για την κατάσταση, αφού με τους νόμους τους επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση των ανταποδοτικών τελών από τους Δήμους, για άλλους λόγους από αυτούς που εισπράττονται.
Τόνισε πως το νερό έχει μετατραπεί σε “άγριο εμπόρευμα” και ένα μπουκάλι του έχει την ίδια τιμή με το λάδι, σημειώνοντας πως “το καλοκαίρι θα πούμε το νερό νεράκι και τότε οι θα διαμαρτύρονται οι μεγαλοσχήμονες του πλούτου στο νησί, οι ξενοδόχοι, που έχουν να λαμβάνουν έναντι των λαϊκών στρωμάτων”.

Αγωγές κατά των Δήμων Λαγανά και Αρκαδίων
Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι οι αναφορές της μειοψηφίας κυμάνθηκαν σε “ήπιους τόνους” και επιτέθηκε στους Δήμους Λαγανά και Αρκαδίων για τα χρέη τους στη ΔΕΥΑΖ. Ανακοίνωσε, ότι σήμερα ή αύριο θα κατατεθεί αγωγή εναντίον τους, κάνοντας λόγο για τη χειρότερη δυνατή λύση.
Ο κ. Ακτύπης, εξήγησε πως οι οφειλές των συγκεκριμένων ΟΤΑ για τη βιολόγηση των λυμάτων τους από τη ΔΕΥΑΖ, φτάνουν τα 1,2 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας πως όλοι μιλούν για τον Σύνδεσμο, την ίδια ώρα που η δημοτική επιχείρηση αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Τόνισε ότι τα τελευταία είναι κυκλικά και αφορούν το σύνολο της Τ.Α. και προειδοποίησε ότι θα σταματήσει η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, κάτι που θα έχει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού τα χρέη της ΔΕΥΑΖ προς τη ΔΕΗ φτάνουν τα 100.000€.
“Θα ξεχειλίσει το ποτάμι λύματα. Τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύνδεσμος έχει πλέον η ΔΕΥΑΖ, μια μικρή δημοτική επιχείρηση που δεν έχει καν το μέγεθος της ΕΥΔΑΠ. Οι εργαζόμενοί της τσακώνονται και ζητούν να τεθούν εκτός όσοι είναι με συμβάσεις έργου για να μην πληρωθούν.
Την ίδια ώρα ο Λαγανάς πλήρωσε για το 2009 μόλις 130.000€, ενώ έπρεπε να καταβάλλει 700.000€. Είμαστε σε δεινή οικονομική κατάσταση, αλλά μόνο εμείς το παραδεχόμαστε. Οι υπόλοιποι χρωστάνε αλλά δεν λένε τίποτα και αυτό είναι χειρότερο”, επεσήμανε, ζητώντας άμεσα να τελειώσει και το διοικητικό ζήτημα, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις.
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας, Γιώργος Ζήβας, λέγοντας ότι χρειάζεται συνεννόηση και συνεργασία των Δήμων. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του σώματος, Κώστας Αναστόπουλος, ανακοίνωσε ότι μετά την επισκευή ορισμένων βλαβών του δικτύου, πραγματοποιείτο κανονικά η τροφοδοσία των δεξαμενών της Μπόχαλης με νερό.
Με την πρόταση του κ. Μπετίνη που τέθηκε σε ψηφοφορία, συμφώνησε και ο Δήμαρχος, ενώ ο κ. Κορφιάτης ζήτησε να διεκδικηθεί έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για συνολική αντιμετώπιση της κατάστασης, αναφέροντας πως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια της Τ.Α. που έχουν κατατεθεί για άλλο σκοπό. Τελικός επικράτησε κατά πλειοψηφία η πρόταση του πρώτου.

Τα “μαγειρέματα”
Την ώρα που συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο, το πρόβλημα της έλλειψης νερού ήταν εντονότατο στην πόλη, με τις υδροφόρες να… κόβουν βόλτα σε όλους τους δρόμους προκειμένου να εξασφαλίσουν ορισμένες ποσότητες του αγαθού στους κατοίκους, που πληρώνουν αδρά.
Στο διοικητικό επίπεδο, εντείνονται οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις για τον διάδοχο του κ. Κομιώτη. Ο κ. Αβράμης παραμένει “σκεπτικός”, αν και είναι εμφανές ότι δέχεται πιέσεις να αναλάβει κυρίως από τους αιρετούς του ΠΑΣΟΚ, αφού διαφαίνεται ότι μπορεί να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των Συμβούλων. Ενδιαφέρον έχει δείξει και η πλειοψηφία του Δήμου Ζακυνθίων, όμως άγνωστο παραμένει ποιός άλλος θα υποστηρίξει την ενδεχόμενη υποψηφιότητα κάποιου εκπροσώπου της, με δεδομένο ότι μαίνεται η κόντρα με τον Λαγανά. Ερωτηματικό αποτελεί το αν και ο κ. Ζήβας δεχθεί να είναι ξανά υποψήφιος, μιας και φαντάζει το πιο σίγουρο “χαρτί”, εφόσον έχει βρεθεί και στο παρελθόν στην ίδια θέση.
Από την πλευρά του ο Δήμος Ελατίων, που έχει την αντιπροεδρία του Συνδέσμου, δηλώνει δια στόματος του Δημάρχου, Νίκου Θεοδόση, ότι θα συνεχίσει να απαιτεί την εκπροσώπησή του στις Εκτελεστικές Επιτροπές των Συνδέσμων, κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Τσουκαλάς, θα παραμείνει στη θέση του αντιπροέδρου, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στην εκλογή προέδρου. Μάλιστα ο Δήμαρχος σημείωσε, ότι ο Δήμος θα επανεξετάσει τη στάση του, ανάλογα με τις εξελίξεις.