Στα 3.599.000 ευρώ το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ζακυνθίων

Στην κατά πλειοψηφία έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2010 προχώρησε στην προχθεσινή πρώτη του συνεδρίαση για τη νέα χρονιά, το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακυνθίων.
Το συνολικό ύψος των κονδυλίων που θα χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό, αγγίζουν τα 3.599.393,33€ και προέρχονται από χρηματοδοτήσεις του “Θησέας” (στα προγράμματα του 35% και του 45%), της ΣΑΤΑ, του ΟΣΚ, της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και από κονδύλια του του Γ’ ΚΠΣ που μεταφέρθηκαν στο ΕΣΠΑ.
Στην κατηγορία του 35% του “Θησέας” τα κονδύλια ανέρχονται στα 721.007,50€ και ορισμένα από τα έργα που προβλέπονται είναι οι μελέτες: Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ανάπλαση της παραλίας του Αργασίου (25.000€), η εφαρμογή γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων G.I.S. (200.000€), η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου Αμπελοκήπων (130.000€) κ.α.
Στο κομμάτι του 45% του ίδιου προγράμματος, τα κονδύλια ανέρχονται στα 390.500€, όπου μεταξύ άλλων προβλέπονται: Υποδομές για την πρόσβαση των ΑμεΑ στις παραλίες του Δήμου (40.000€), η βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων (120.000€), η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και η ολοκλήρωση του “πολιτιστικού κέντρου Βασιλικού” (90.000€) κ.α.
Η ΣΑΤΑ, με τις χρηματοδοτήσεις του ΟΣΚ και της Πολιτικής Προστασίας, φτάνει στο 1.943.156,03€. Μεταξύ των έργων που προβλέπονται προς υλοποίηση, είναι η οδοποιία-συντήρηση αγωγών όμβριων υδάτων (700.000€), ο καθαρισμός της πόλης και των δ.δ. (120.000€), η συντήρηση των σχολικών συγκροτημάτων (86.420,16€) και της δημόσιας βιβλιοθήκης (45.000€).
Επίσης, προβλέπεται ο καθαρισμός του περιαστικού δάσους της Μπόχαλης (44.732,80€), ενώ στα έργα “γέφυρες” από το Γ’ ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ, εντάσσεται ο εξοπλισμός και η λειτουργία του δημοτικού Θεάτρου (500.000€).
Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος, Διονύσης Ακτύπης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν ανεκτέλεστα έργα περίπου 720.000€ από τη ΣΑΤΑ των προηγούμενων ετών, λόγω της αδυναμίας της τότε Κυβέρνησης να καταβάλει τα ανάλογα ποσά. Επεσήμανε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν έχει δυνατότητα διόγκωσης ή επέκτασής του πέρα από όσα προβλέπονται σε αυτό τη δεδομένη χρονική στιγμή, υπογραμμίζοντας πως συμπεριλαμβάνονται οι προτάσεις των δημοτικών διαμερισμάτων, έτσι όπως αυτές εκφράστηκαν από τα τοπικά συμβούλια τα προηγούμενα χρόνια, αφού για το 2010 συνεδρίασε μόνο αυτό του Βασιλικού.
“Θα πορευθούμε, σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχουμε”, δήλωσε ο Δήμαρχος, αναφέροντας πως λόγω της μη εφαρμογής από την Κυβέρνησης του δεύτερου “Θησέας”, ο Δήμος χάνει προς το παρόν 6,5 εκατ. ευρώ με τα οποία θα μπορούσε να εκτελέσει έργα. Τόνισε δε, πως το σύνολο της Τ.Α. περιμένει τις εξαγγελίες της νέας Κυβέρνησης.
Παρατηρήσεις για μια σειρά έργα και παρεμβάσεις κατέθεσε η μείζονα μειοψηφία, δια στόματος του επικεφαλής της, Δημοτικού Συμβούλου, Στάθη Μπετίνη. Ο τελευταίος σημείωσε ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι προτάσεις όλων των δ.δ., δεν υπάρχουν πλήρως αιτιολογημένες εγγραφές και μελέτες κλπ. Επίσης, ζήτησε ενημέρωση γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται το σύνολο του ποσού που απομένει για το δημοτικό Θέατρο, ενώ έθεσε θέμα για τα πρανή του Κάστρου και της Μπόχαλης, την αξιοποίηση του “Κόκκινου Βράχου”, του παλαιού κτιρίου του Εργατικού Κέντρου κ.α.
Για σαφή ταξικά χαρακτηριστικά στο Τεχνικό Πρόγραμμα, που δεν καλύπτουν τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, μίλησε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας (ΔΑΣ), Γιάννης Κορφιάτης. Αναφέρθηκε στις παράνομες παρακρατήσεις πόρων προς την Τ.Α. από το Κράτος και παράλληλα σημείωσε πως για τη “ΔΑΣ” έργο αποτελεί ό,τι ανακουφίζει τη λαϊκή οικογένεια, προωθεί και διασφαλίζει τις ανάγκες των εργαζομένων.