Για όσους… ξέχασαν

Για μια ακόμη χρονιά κυκλοφόρησε απο τις εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟ η “ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2009”, η καθιερωμένη ετήσια πολυτελής έκδοση της εφημερίδας “Ημέρα τση Ζάκυθος” με τα σημαντικότερα γεγονότα του 2009 και με έμφαση στα κυριότερα πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
Εκτός από τις σημαντικότερες εξελίξεις της χρονιάς, ταξινομημένες ανά μήνα, στην έκδοση αναδεικνύονται τα σημαντικότερα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο εντός του δωδεκαμήνου. Παράλληλα η πλήρης φωτογραφική κάλυψη των γεγονότων του 2009 δίνει στην “Ανασκόπηση” ιδιαίτερη συλλεκτική αξία.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα που ξεκίνησε δειλά – δειλά το 1997 με απλή και διερευνητική διάθεση και που μετά από 12 χρόνια εξελίχτηκε σε πολυτελέστατη, πολυσέλιδη κι εξόχως πολύτιμη έκδοση που συντελεί στην ιστορική και όχι μόνο καταγραφή, δεδομένου ότι παρέχει σε κάθε ερευνητή του μέλλοντος την πρώτη ύλη -γεγονότα και φωτογραφίες- για την ολόπλευρη αξιολόγηση και γραφή της τοπικής μας Ιστορίας, με αναφορές σε ξεχασμένα ήδη γεγονότα, πρόσωπα, τοπία δίνοντάς τους τη σωστή διάσταση.
Στην “ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2009”, το εξώφυλλο της οποίας κοσμείται από τη μορφή της Μάχης μας, δια χειρός της ζωγράφου Μαρίας Βάλκου, εκτός από το καθιερωμένο μέρος με την ημερολογιακή αναδρομή, περιλαμβάνει τον κατατοπιστικό Πρόλογο, του Εκδότη και Διευθυντή της Εφημερίδας, Σπύρου Καμπιώτη, καθώς και ένα μικρό αφιέρωμα στην ποιήτρια, Μάχη Μουζάκη, γραμμένο από τον Ζακυνθινό συγγραφέα, Σπύρο Καρυδάκη.
Μαζί με την ανασκόπηση κυκλοφόρησε και ένας ειδικός τόμος 138 σελίδων, υπό τον τίτλο “ΖΑΚΥΝΘΟΣ Ωραία και μόνη…”, ο οποίος συγκεντρώνει κείμενα διάφορων πνευματικών -της τέχνης, της μουσικής, των γραμμάτων- ανθρώπων του νησιού, οι οποίοι αναφέρωντε στο είδος του Πολιτισμού που επιβιώνει στη σύγχρονη Ζάκυνθο ή για το τιθα έπρεπε να συμβεί, ώστε να γίνει -επιτέλους- ποιοτικότερος.
Πρόκειται για ένα εγχείρημα που μετά το σύντομο Πρόλογο της υπεύθυνης για την καλαίσθητη αυτή έκδοση, Ντιάνας Χαϊκάλη, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας απο τη στιγμή που το νησί μας κατοικείται απο αδιάφορους και φίλαυτους πολιτικούς αλλά και πολίτες που στην τελική περί πολλών τυρβάζουν…
Συνεπώς και οι δυο εκδόσεις αξίζει να υπάρχουν σε κάθε Ζακυνθινή βιβλιοθήκη για αυτό και όσοι δεν τις έχουν προμηθευτεί ας τρέξουν!!!